Тръмп отмени санкции срещу Северна Корея часове след налагането им

Германия арестува 11 души за подготовка на терористични нападения

Русия започва серийно производство на ракетите „Ангара“

Заличават 18 туроператора от националния регистър

Тръмп удари рамо на Нетаняху преди вота (обзор) САЩ може да признаят Голанските възвишения за израелски (ИНФОГРАФИКА)

България започна с хикс евроквалификациите, младок на крачка от мечтан дебют

Ердоган: Израел няма право да окупира Голанските възвишения

Копие на чудотворната икона Богородица Всецарица пристигна в София

Елиф от „Намери ме“ стана на 10 години Малката актриса Изабела Дамла Гювенилир е родена в Ню Йорк

Ана Бърнабич: Сърбия не трябва да забравя жертвите на натовските удари

Саудитска Арабия иска минимална цена на петрола от 70 долара за барел

САЩ с нови санкции срещу Иран

Нулев прием в 9 ВУЗ-а по икономика и туризъм

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Ян Енглерт: Изиграл съм 150 роли, но нито една не пожъна успеха на отец Ередия (СНИМКИ)

Рачо Петров и Султана се развеждат след 32 години брак Мълвата я обявява за любовница на Фердинанд, издействала кариерата на мъжа си

„Извратено същество, егоистично и разгалено… Човек не без известни умствени способности, но… кокотка, парвеню, на когото дали власт… Свежда всичко на любовна интрига и флирт.“ Така пише в дневниците си Екатерина Каравелова за съвременничката си Султана Рачо Петрова. От своя страна, Султана също оставя 370 страници мемоари, ценен източник за политиката, хората и нравите в следосвобожденска България.

Родена е около 1869 г. в Тулча, Румъния. Баща й е от богатия търновски род Хаджиминчеви, собственик е на земя, кораби, търговски кантори. Майка й е от Жеравна, но умира твърде млада – на 27 години. Султана и сестра й учат във френски колеж в Букурещ, получават завидно за времето си образование и усвояват изящни маниери. Още като ученичка Султана дава заявка, че ще стане голяма красавица и

румънски князе провождат годежари

а кралица Кармен Силва е впечатлена от гласа й и предлага да я изпрати на свои разноски да учи пеене в Париж.

Бащата лекар обаче решава, че семейството трябва да се завърне в родината, където той става основател и първи директор на Александровска болница. Така завършилата френски колеж девойка се озовава насред тъмна, скучна и кална София. Не е чудно, че само година след пристигането си тя намира изход в брака си с 24-годишния началник-щаб на армията Рачо Петров. Нещо повече, не дочаква проточилия се годеж и направо му пристава.

Рачо Петров е роден на 19 февруари 1861 г. в Шумен и прави бърза кариера във войската. Злите езици мълвят, че главоломното му издигане се дължи на личната благосклонност на Фердинанд, според други – на кукленски красивата Султана, за която се говори, че е любовница на княза.

Всъщност Рачо Стоянов изгражда сам кариерата си на фронта. Получил военно образование, още почти юноша капитанът става началник-щаб на армията в Сръбско-българската война през 1885 г. Играе решаваща роля в свалянето от власт на Стефан Стамболов през 1894 г. На два пъти е министър-председател на България. Командва Трета армия през Междусъюзническата война, а през Първата световна война е началник на Македонската военноинспекционна област. Между другото, по негова инициатива, както и на други млади офицери,

военните балове в Шумен започват с българско хоро

Първоначално това е отказано, но след бойкот на първия бал, се принуждават да приемат предложението им.

Човек с упорит и груб характер, тиранин в семейството, генерал Рачо Петров е коренно различен от френската възпитаничка, която обича да се кипри, да се движи в светските среди и да флиртува, но не и да домакинства. Въпреки че живеят заедно 32 години и тя му ражда три деца – дъщерите Мария и Влада, и син Благой, бракът не върви и двамата се развеждат през 1919 г.

Тръгват шумни съдебни процеси

които дълго време привличат нездравия интерес на съвременниците им и пълнят вестникарските колони. Едното от делата генералът завежда срещу жена си с искане да престане да използва името и фамилията му.

През 1917 г. ген. Рачо Петров доброволно излиза в запас. При правителството на Александър Стамболийски (1920 г.) е осъден на 75 години затвор. Прекарва четири години в затвора, след което правителството пада и той е амнистиран през 1924 г. На 6 май 1936 г. лично цар Борис III го удостоява с най-високото звание генерал от пехотата. Рачо Петров умира на 22 януари 1942 г.

Съпругата му също има доста бурна съдба. След абдикацията на цар Фердинанд тя му отива на гости в Германия, а после се среща със Стамболийски, за да измоли разрешение княгините Евдокия и Надежда да се върнат в България, тъй като брат им, цар Борис Трети, се чувства много самотен в двореца. В книгата си със спомени Султана Рачо Петрова пише, че Стамболийски с хитровата усмивка я попитал какви са били отношенията й със стария цар.

„Ако исках да се изповядам, щях да отида при поп“

отговорила му устатата дама.

Вече в напреднала възраст, тя изпада в немилост заради дъщеря си Влада, по мъж Карастоянова, която е журналистка в Би Би Си и говори по радиото против сътрудничеството на България с хитлеристка Германия. Влада е осъдена задочно на смърт за държавна измяна.

Майката е обявена за английски шпионин, домът й многократно е обискиран, а тя самата е изпратена в концентрационния лагер „Свети Кририк“ край Асеновград през пролетта на 1944 г., откъдето излиза след падането на правителството на Добри Божилов през юли същата година. Тя е най-възрастната концлагеристка – вече е на 74 години и макар че ходи с бастунче, на два пъти е местена между концлагерите „Свети Кирик“ и „Гонда вода”.

„Мъча се да разбера какво е моето престъпление! Комунисти не познавам, болшевики в живота си не съм виждала…“, пише тя в своите спомени за периода, когато ежедневно в продължение на шест месеца полицията прави обиски в жилището й. И продължава: „Или само затова, защото открито се възмущавах от убийствата, аз бях престъпница!“

След като България преминава на страната на Обединените нации, Султана Рачо Петрова става почетен председател на Българо-английското дружество. Жената, разбила не едно мъжко сърце, умира на 16 ноември 1946 г. в София.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Abe kakva lubovnitza na Ferdinand be giauri prosti, Ferdinand e bil pederas i se e tchukal s krasivi bulgarski ofitzeri na koito e pravil svirki.

  2. Щом тази жена е била английски шпионин, то тя е променила цялата история на България. Била е любовница на Фердинанд и жена на началник щаба на армията. Издавала е всички планове , политически и военни. На горния коментираш, да спомена, че Фердинанд е бил бисексуален.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.