Старши комисар Пламен Томов е новият директор на ОДМВР Монтана

Разкриха убийство на милионерка в Пловдив Екзекуцията поръчал синът на жертвата, който вече е покойник

ЮНЕСКО ще подкрепи създаването в България на Международен институт за устойчиви технологии с апаратура от ЦЕРН

Оставиха за постоянно в ареста мъжа, който опита да убие бившата си съпруга в Шумен

Министър Банов игра шах с кмета на Котел преди да оповести школски ремонти за 3,8 млн. лева

Маникюр прави бюлетината недействителна Ако сгрешите, получавате втора

Доц. Антоний Филипов: Нараняването няма да попречи на Биляна да се състезава

Марин льо Пен ще връща почти 300 000 евро на Европейския парламент

Удариха шампанско в борда на новия кораб, построен в „МТГ-Делфин“ Драгата е трета поръчка на холандска фирма

Вижте верните отговори от днешните матури

Тръгна процесът срещу Румен Овчаров Отхвърлено бе искането на защитата за връщане на обвинителния акт

Министър Петков: Над 50 700 души получават целогодишно топъл обяд

Военни командоси от България и Гърция проведоха съвместно учение на Чешнегирово

Задържаха приближена на Цветан Василев

Рашидов: Докато бюджетът за култура не стане 1% от БВП, ще има трудности

Държавата трябва да отдели повече средства за културата. Това заяяви председателят на комисията по култура и медии Вежди Рашидов по БНТ.

„Ако трябва да правим културна политика, това е много различно. Конституцията разписва едно нещо. Тя не дължи пари на никого, но тя казва: Държавата финансира и подпомага развитието на културата и създава условия за това. Тя повече нищо не обещава. От тук нататък вече, трябва да се отнесем с едно по-сериозно отношение към самия занаят“, каза Рашидов.

Според него, онова, което държавата трябва да прави е да финансира нови проекти, нови спектакли, ново кино, нови книги, нови музеи, галерии. „Трябва да създаде условия да се развива културата. Докато не стане 1% от брутния продукт бюджетът, ще има трудности“, заяви Вежди Рашидов.

По отношение работата на оглавяваната от него комисия, той посочи, че първото й заседание е утре. Един от въпросите, които ще бъдат обсъдени, е връчването на награди и възнаграждения за заслужили българи на 24 май.

„Бързаме да се внесе в парламента решение, за да могат да се изплатят пари и големи, известни българи да получат своите възнаграждения. Първо обаче, трябва да се събере комисията“, каза Рашидов

„Много често хората смятат, че като поеме човек да оглави една комисия или министерство всичко му е позволено. Това не е точно така. В тази комисия има над 20 човека, част от тях са добри журналисти. Има хора с опит, експерти, юристи. Основната работа на тази комисия е да се занимава със законодателната дейност. В областта на културата и медиите има много неща за правене. Ще се приемат закони, ще има поправки. В културата предстои да се завърши стратегията за дългосрочно развитие. Надявам се, че скоро ще свърши. Разбира се, ще търсим да се задейства законът за хазарта, поправки в закона за авторските права, за културното наследство, за меценатството. Където можем да бъдем полезни и да подкрепяме сферите, ще подкрепяме“, коментира още председателят на комисията по култура и медии.

Той изрази удовлетворението си от успеха в Евровизия: „Всеки нормален човек е щастлив от едно такова събитие и един такъв успех. За два мандата установих, че българина е индивидуалист, но много талантлив. Абсолютна закономерност е да се раждат талантливи деца. Явно генетично сме устроени добре. Като малък и изстрадал народ, силни комплекси сме придобили, а те са силен двигател за изява.“

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.