Свлачището на пътя Смолян–Мадан се активизира отново

Арестуваха две шуменки за агресия

Борисов: Ще дадем 500 хил. лв. за пораженията от урагана във Враца

Немски дарители подпомагат социални заведения в Елена

Стивън Хокинг е направил предсказание за края на света два дни преди смъртта си

Само един е кандидат за омбудсман в Благоевград

Гробните места в Търново на изчерпване Поставиха съоръжение с клетки за 144 урни

Гръцките власти конфискуваха над 400 тона вредни храни, внесени от Турция

Рафтинг сезона в Пиринско стартира със стари цени, за 50 лева вдигаш адреналина

Жълт код за поледици в 9 области в страната

Цветан Цветанов: 800 са гражданите от Западните Балкани, които са се сражавали за ИДИЛ

Григор остава четвърти в света, тренира полугол за следващия турнир в Маями

Рублата поскъпна след изборите в Русия

Габрово става столица на магията Над 100 магове от 9 държави ще покажат своите таланти на “Магична Среща Златна Котка 2018”

Принц Хари без предбрачен договор Вярвал, че бракът му ще е продължителен

Рашидов: Докато бюджетът за култура не стане 1% от БВП, ще има трудности

Снимка: Архив

Държавата трябва да отдели повече средства за културата. Това заяяви председателят на комисията по култура и медии Вежди Рашидов по БНТ.

“Ако трябва да правим културна политика, това е много различно. Конституцията разписва едно нещо. Тя не дължи пари на никого, но тя казва: Държавата финансира и подпомага развитието на културата и създава условия за това. Тя повече нищо не обещава. От тук нататък вече, трябва да се отнесем с едно по-сериозно отношение към самия занаят”, каза Рашидов.

Според него, онова, което държавата трябва да прави е да финансира нови проекти, нови спектакли, ново кино, нови книги, нови музеи, галерии. “Трябва да създаде условия да се развива културата. Докато не стане 1% от брутния продукт бюджетът, ще има трудности”, заяви Вежди Рашидов.

По отношение работата на оглавяваната от него комисия, той посочи, че първото й заседание е утре. Един от въпросите, които ще бъдат обсъдени, е връчването на награди и възнаграждения за заслужили българи на 24 май.

“Бързаме да се внесе в парламента решение, за да могат да се изплатят пари и големи, известни българи да получат своите възнаграждения. Първо обаче, трябва да се събере комисията”, каза Рашидов

“Много често хората смятат, че като поеме човек да оглави една комисия или министерство всичко му е позволено. Това не е точно така. В тази комисия има над 20 човека, част от тях са добри журналисти. Има хора с опит, експерти, юристи. Основната работа на тази комисия е да се занимава със законодателната дейност. В областта на културата и медиите има много неща за правене. Ще се приемат закони, ще има поправки. В културата предстои да се завърши стратегията за дългосрочно развитие. Надявам се, че скоро ще свърши. Разбира се, ще търсим да се задейства законът за хазарта, поправки в закона за авторските права, за културното наследство, за меценатството. Където можем да бъдем полезни и да подкрепяме сферите, ще подкрепяме”, коментира още председателят на комисията по култура и медии.

Той изрази удовлетворението си от успеха в Евровизия: “Всеки нормален човек е щастлив от едно такова събитие и един такъв успех. За два мандата установих, че българина е индивидуалист, но много талантлив. Абсолютна закономерност е да се раждат талантливи деца. Явно генетично сме устроени добре. Като малък и изстрадал народ, силни комплекси сме придобили, а те са силен двигател за изява.”

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.