РБ започна консултации за формиране на парламентарно мнозинство без БСП и ДПС

реформаторски блок

Реформаторският блок (РБ) започва политически консултации с партиите в НС, за да провери дали в сегашния парламент е възможно съставянето на правителство. Това е решението на Изпълнителния съвет на блока, съобщиха от там, с уточнението, че разговори ще се водят само с политически сили с "ясна евроатлантическа ориентация и демократични ценности".

"С това изразяваме волята си и полагаме усилия за недопускане на БСП и ДПС отново в управлението на страната", посочват от политическата сила.

В момента реформаторите се срещат с най-голямата парламентарна група - ГЕРБ, а в следващите дни ще разговарят и с останалите парламентарно представени партии, без БСП, ДПС и ДОСТ. Сред присъстващите на срещата, която се провежда в сградата на Министерски съвет, са Борислав Великов, Меглена Кунева, Найден Зеленогорски, Петър Москов, Орхан Исмаилов и Менда Стоянова.

Целта на консултациите е да се установи дали е възможно в рамките на този парламент да бъде формирано стабилно мнозинство, гарантиращо продължаване и задълбочаване на реформите с особен акцент върху борба с корупцията, съдебната реформа, образование и здравеопазване, отбрана и сигурност, енергетика и икономическа стабилност, се казва в съобщението.

Ако тези консултации покажат възможност за ефективно реформаторско мнозинство, РБ ще оползотвори мандата и ще участва в парламентарно мнозинство, но без да излъчва политически лица в правителството. Ако не бъде изразена такава политическа воля реформаторите ще върнат мандата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика