Реактивен самолет EA-18G Growler на ВМС на САЩ за първи път свали въздушна цел (ВИДЕО)

Реактивен самолет за радиоелектронна борба (РЕБ) EA-18G Growler на ВМС на САЩ свали въздушна цел за първи път като част от бойното разгръщане на USS Dwight D. Eisenhower край бреговете на Йемен. Вероятно поразената цел е дрон на йеменските бунтовници, пише The War Zone.

Отбелязва се, че цялата ударна група на самолетоносачите наскоро се е завърнала от продължително деветмесечно разполагане, по време на което е изстреляла стотици различни ракети и други боеприпаси по цели на хутите в и около Червено море, както и по крайбрежието на Йемен.

"Що се отнася до типа оръжие, което EA-18G използва във въздуха, в момента има само една опция, достъпна за ВМС - AIM-120 Advanced Medium Range Missile (AMRAAM)“, се казва в публикацията. ВМС на САЩ също подкрепиха усилията за интегриране на AIM-9X в EA-18G, но към настоящия момент това остава изключителната оперативна способност на Growler в службата на Кралските австралийски ВВС“, допълва изданието.

На свой ред изданието Defense Express отбеляза, че "героят от този епизод“ принадлежи към 130-та ескадрила, известна още като Zappers - първата в историята на флота, която е поразила цел на противник със самолет EA-18G Growler.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка