Ревизоро: Оставките в "Гранична полиция" са замитане на следи, за да не се стигне до министъра

Оставките в ГД „Гранична полиция“ след скандала с поръчката за транспорт на граничари, спечелена от фирмата на трафикант на бежанци, са замитане на следи, „за да не се стигне до министъра“. Това коментира депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров – Ревизоро пред БТВ.

Ако наистина става въпрос за недоглеждане, както обясни премиерът Бойко Борисов, „това недоглеждане означава, че един автобус със съпроводително документи, че има договор с „Гранична полиция“ може да кара бежанци накъдето и когато си иска“, коментира той.

Според него е възможно шефовете на „Гранична полиция“ да не са знаели кой стои зад фирмата, но се оказа, че тя дори не е дала най-ниската оферта, а и предвид големия риск, който тази сделка крие, именно оставките са мярката, която трябваше да се случи.

Запитан дали смяната на шефа на „Гранична полиция“ няма да е само изпускането на парата, той отговори: „Замита следи, за да не се стигне до министъра, т.е. всичко приключва там, те (шефовете на „Гранична полиция“, бел.ред.) са били длъжни да знаят, министърът не е виновен“.

Според Димитров границата не се пази добре, защото, ако се беше така, нямаше да има задържани 2000 души в София, например, и нямаше да се налага да правим временни и мобилни КПП-та.

Оградата на българо-турската граница не е довършена, въпреки че миналата година в Народното събрание беше взето специално решение без търг и обществена поръчка да се тръгне по най-бързата процедура, като специален обект, припомни той. „Година и половина оградата не е довършена. Унгария направи 1000 км граница, ние не можем една малка граница да направим. Даваме 1 млрд. лв. за отбраната, имаме поделения, които в случай на война ще копаят окопи, понтонери, разминирания и т.н. Нека тези хора да отидат и да потренират малко. Какво пречеше военните да довършат оградата през лятото?“, попита той.

По думите на Димитров помощта, изпратена от „Фронтекс“, е недостатъчна.

„Трябва да си искаме от Европа пари, защото пазим Европа“, добави още Емил Димитров пред БТВ.

Коментари

Задължително поле