Прокуратурата назначава експертизи за авиокатастрофата край Ихтиман

МВнР: Денонощен щаб следи за безпроблемната организация на вота зад граница 

Българският край на едно лудо първенство

Мощни лампи и жива охрана пазят Централния плаж в Слънчев бряг

Пияна членка на секционна комисия отстранена с полиция в дупнишко село

„Галъп“: 20,4% е избирателната активност в страната към 15 часа

София дава 160 млн. лв. за осветление Столичната община търси изпълнители

Македонски гражданин е бил задържан по искане на България

Разбилият се самолет край Ихтиман бил регистриран в Италия

Хванаха „указатели” за гласуване, залепени на плочки пред избирателна секция Агитационните материали, с отбелязания номер на партия, били с големината на кибритена кутийка

Катастрофа предизвика задръстване на Аспаруховия мост

Вижте как се развива гласуването на евровота

20% от избирателите във Франция са гласували до обяд Избирателната активност там е по-висока, отколкото на предишни евровотове

Бойко Борисов се помоли за здраве и просперитет в църквата „Св. Св. Кирик и Юлита“ в Банкя (СНИМКИ)

Вижте как върви гласуването на евровота

Революциите рядко се случват без участието на външни сили Предателството на Горбачов и Елцин довежда до ликвидирането на СССР

Реакцията на силния стрес при травмиращите социални промени е задължителна за връщането към вече изпробвани практики

Не е склонен да прави революции българският народ, пасивен е и затова го хулят и пустосват. Много дебили имало сред него, до 80% ги наброи виден професор-политолог, уж-божем народен избраник. Друг професор, психолог на туй отгоре, упрекна гражданите, че вместо да въстанат, предпочитат да пърдят под завивките. И преди тях много други мудрословеснейши водоплаващи коряха народа с подобни обидни обобщения. Инак те всинца са родолюбци, ако ги питаш.

Революциите имат обективни предпоставки, иначе не започват, не само българите ги избягват. По времето на Луи XIV французите са живели много по-бедно и тежко, отколкото в края на XVIII в., често е припламвало недоволство към местните феодали,но са славили краля Слънце. Но през 1793 г. парижани са крещяли възторжено, когато е паднала главата на Луи XVI. Макар, че Франция е най-богата в Европа, а просвещенските идеи се разпространяват свободно.

През 1917 г. няма революционна нагласа сред руския народ, превратите са дело на елитите. Петър Първи прави много болезнени реформи, но няма революция. Екатерина Велика също провежда големи преобразования, съветват я лично Дидро и Волтер, има селски въстания, но са потушени. Александър Втори, наречен Цар Освободител заради даването на свобода на крепостните селяни, загива след осем атентата, но царизмът оцелява.

Така е в България на 9. 9. 1944 г. и след това, както и на 10. 11. 1989 г. та досега. Недоволни има преди и по време на всички тези исторически дати и събития. Във всяка страна съществуват по-малки или по-големи групи хора, в чието психическо състояние относително трайно присъства усещането за непреодолими пречки пред постигането на техни цели и въжделения.Това поражда тревожност, отчаяние, гняв.

Важно тук е възприеманото от отделните индивиди разминаване между онези блага, на които хората са убедени, че имат право да претендират, с възможностите, които им се струва, че могат реално да постигнат с достъпни средства. Недоволството се появява, когато те намират своето положение като незадоволително в сравнение с други индивиди или групи. Разминаването може да се дължи на различни причини. Промените са неизбежни, както и недоволството сред хората.

Ако разкрачът между желаното и възможното не е голям, недоволните са склонни дълго да търпят много лишения, щом могат в приемлив размер да запазят онова, което са придобили и особено, ако поне малко могат да го увеличават. Имат се предвид не само материалните ценностни дадености и и очаквания. Ето защо по времето на т. нар. развит социализъм недоволството сред българите не е взимало масови размери, а след промените нямаше остри антикомунистически реакции.

Бъдат ли лишени обаче индивидите и групите от надежди за бъдещи положителни промени в техните житейски дадености и ситуации, те навлизат в състояние на апатия, черногледство или отчаяние. В това състояние отдавна са мнозинството българи, далеч са от политическия ентусиазъм, който е желателен от политиците. Колкото и да ги ръчкат към агресия разни хабилитирани умници.

В условията на напредващо социално разслоение възможностите на повечето българи за по-добър живот намаляха, емиграцията обаче е значителен отдушник за тревожността и отчаянието сред активните слоеве на населението. Намаляват относително и очакванията, които и преди не бяха особено големи, скептичен е масовият българин. Недоволството не достига нивото, необходимо за политическо насилие, за бунтове и дори за масови улични изяви, колкото и да се напъват в някои моменти соросоиди и грантаджии.

Нещо повече. Промяната , особено ако е рязка и резултатът от нея е доста отдалечен, предизвиква конфликт между смисъла, с който се натоварва ситуацията,с нововъзникналите обстоятелства. Този сблъсък е фундаментално неприятен, поражда тревожно напрежение, изисква нереалистично бързо приспособяване, в резултат – стремеж да бъде избегнат.

Реакцията на силния стрес при травмиращите социални промени е задължително връщане към вече изпробвани практики. Наскоро социологически сондаж показа, че половината българи, по-точно живелите през социализма, предпочитат онова време. По-младото поколение, лишено от личен допир с онова време, объркано търси други варианти за бъдеще на базата на различни нови модели.

Липсват или недостигат и други решаващи фактори, за да се стигне до бунтове. Те са много вероятни, когато след продължителен период на икономическа стабилност настъпва рязък спад. След промените през 1990 г. в хода на т. нар. реформи такъв срив се случи, мнозинството българи излизаха по улици и площади, правеха блокади, трошиха, палеха. Все още вярваха, че една партия е по-добра от друга, че Западът ще им помогне. А гущерът ще си откъсне опашката, превръщайки се в общественоотговорен предприемач.

Важно условие за бунт е рязкото нарушение на равновесието на социалната среда, на появата на силно разминаване между структурата на съществуващите убеждения в обществото и новото разделение на труда и доходите. Появява се в хода на всички по-значителни икономически и политически реформи, дори при добре обмислените. Затова властимащите избягват дори наложителните, най-често ги заменят с козметични. В САЩ, ЕС и у нас, например, само се заканват да реформират здравеопазването и образованието.

Така се появява още едно условие за бунт – отказът на политическия елит да предприеме нужните за успокояване на разколебаното обществено равновесие. В резултат този елит губи авторитет и все повече се ориентира към укрепването му чрез силовите структури. Много е трудно да се намери точната доза на властовото насилие, същевременно е сравнително лесно да се попречи на управляващите да го приложат дори дозирано.

Един от най-ефективните начини е да се разложат или компрометират войската, полицията и тайните служби. Което сториха по външна поръчка „реформаторите“ от БСП преди да сдадат властта на създаденото пак от тях политически недъгаво СДС. Тук ще припомним думите на император Николай Втори преди да се отрече от короната: „Отвсякъде измяна, страхливост и измама“. По това време никакво болшевишко-комунистическо влияние в Русия няма, а дори братята на царя застават на страната на либералната революция.

Предателството на елитите в Русия съсипва съпротивителните сили на империята, става истинската причина за Октомврийския преврат и комунистическата революция, както и за загубата на значителни територии. Предателството на Горбачов и Елцин довежда до ликвидирането на СССР и до още по-тежки териториални и политически загуби.

Предателството на комунистическия елит в България довежда до разпад на държавността, безподобно ограбване на населението с поява на геноцидни тенденции. И закономерно настъпва и тежко криминализиране на новите политически и икономически елити, на всички администрации и сред цели социални групи.

Още един фактор, често решаващ, се наблюдава при всяко прерастване на социалното недоволство в революционно брожение – задължителното участие на външни сили. През втората половина на XVIII в. повечето монархии в Европа съдействат на войната за независимост на разбунтувалите се британски колонии в Америка. Енергизирани зад океана, просветителските идеи на европейските енциклопедисти се връщат като антимонархически буржоазни преврати, бунтове и революции.

Първо в богатата Франция, която най-много е съдействала за появата на САЩ. И европейски страни в различни моменти са имали голям принос за разгарянето на Френската революция. Особено активно за свалянето на царския режим в Русия и поддържането на огъня на гражданската война са действали както тайните служби на традиционните й врагове, така и масонски организации.

Към този външен арсенал за внос на бунтове и революции, за поддържане на нестабилност в набелязана държава се добавиха и т. нар. неправителствени организации (НПО). Този своеобразен подривен и по същество недемократичен външно-вътрешен фактор, от една страна провокира диктат на малцинствата над мнозинството, а от друга противодейства на властта да прилага законова репресия спрямо по-агресивните нейни противници.

При неуспех на тези НПО или при прогонването им външният фактор понякога прибягва до открита намеса чрез декларации, различни икономически санкции и дори до пряка военна агресия спрямо по-слаби държави. Неизбежно идва времето, когато външните ще изсърбат, каквото са дробили за другите, примери има много. Представят си го в далечното бъдеще, но днес промените са силно ускорени.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (33)

 1. 1917 г. -р-е-в-о-л-ю-ц-и-я-т-а- -в- -Р-у-с-и-я- -я- -п-р-а-в-я-т- -м-е-т-е-ж-н-и-ц-и-,- -к-о-и-т-о- -с-а- -д-о-ш-л-и- -о-т- -ч-у-ж-б-и-н-а-.- -9-7-%- -о-т- -т-я-х- -с-а- -б-и-л-и- -е-в-р-е-и-,- -7-5–8-0-%- -с-а- -б–и-л-и- – ч-у-ж-д-е-нци. Но -С-т-а-л-и-н- -п-р-е-к-ъ-р-ш-и- п-л-а-н-а- н-а- -е-в-р-е-й-с-к-а-т-а- -г-м-е-ж- и за това всички -з-л-и-н-и-,- -к-о-и-т-о- -и-з-в-ъ-р-ш-и-х-а- -е-в-р-е-и-т-е- -с-а- -п-р-и-п-и-с-а-н-и- на негово име. А плана на -е-в-р-е-и-т-е- беше да -у-н-и-щ-о-ж-а-т- всички -с-л-а-в-я-н-и- , а територията на -Р-у-с-и-я- да е -И-з-р-а-е-л-, но тази хапка е голяма дори и за тях. За целта -и-з-т-р-е-б-и-х-а- -д-у-х-о-в-е-н-с-т-в-о-т-о-, -и-н-т-е-л-и-г-е-н-ц-и-я-т-а-, а накрая всички останали мъже и жени трябваше да бъде изтребена. Голодомора също е тяхно изобретение.

  1. С-т-а-л-и-н сигурно не е знаел кой е евреин и кой не е и за всеки случай затрил към 20 милиона руснаци, които може и преди 1000-2000 години да са били евреи. И 20 милиона не са избити от Сталин- това е еврейска лъжа, те са избити от евреите. Май ще излезе, че Сталин е бил чучело и всички около него са правели каквото си искат или Сталин съвсем не е бил на власт, туй е бил двойник, или сам е бил евреин, или 20 милиона въобще не са се раждали.

 2. Съветският съюз се затри някъде по опашките за ,,Докторская колбаса“.

  1. И сега Труд ни пробутва претоплена докторская колбаса. Ама ние искаме немски вурст, че в него има месо.

 3. Да беше поне Тотю, а той – Totyu. Друго е, гайдарее някак либерално. Рейтингът на горбачов в Русия не надхвърля 1%, там хората си го броят за предател. Гайдар пък го броят за продажник и крадец, същото и за останалите либерални „реформатори“ от екипа на другия предател елцин, разрушили и подложили на огромен грабеж страната. А у нас след промените от 8 редовни премиери (не броя служебните) 3-ма са евреи – карлович, филипка и станишка, което беше възможно само под диктовка от Вашингтон и предателство от „нашите“.партии и политици.

  1. А ти като не си евреин какво си допринесъл за себе си и околните? Или смяташ, че да си неевреин е достатъчно? Колкото до тия дето изброи на всеки има поне по 10 неевреи дето закопават България, заедно с путинистите и ти в това число.

   1. Но изброените заедно с пасито са най гнусните – от тези дет единствено евроатлантически отрепкй кат тебе и поръчковия дисидент им го сму4ете.

 4. Адиос, Гринго, что в переводе означает :“Прощай, Григорий“
  Идиотският савецки камунизам е в историята. Плачете, пролетарии, за изгубения рай. „Paradise lost“.
  Причината?
  „Комунизмът е система за управление, която реагира на сигналите за обратна връзка, като унищожава носителите им“.
  И все се оправдава: „Мръснете империалисте сакат да ръгнат колец у търкалото на историята“.
  A Рашка си отива към третия свят. Където й е мястото.
  Е, след още една война, де. Ватенката може без хляб, без докткрская колбаса, но без война не може.

 5. Др. Илиев много факти изложи …ама каква му беше тезата – не се разбра. Намириса на поредната умствена пръдня на БАН

  1. Теза няма. От полуинтелигент- слуга на Москва тези не можеш да очакваш. Има само предварително спуснати опорни точки. В момента са: за сгромолясванито на СССР са виновни Горбачов, Елцин, империализма ( чуждия обаче, щото руснаците са не по-малко империалисти). Всички, само не и истинските виновници. А те са мързеливия народ и некадърните управници преди Горбачов, които харчеха половината от националния доход за оръжия. С една дума за краха на СССР допринесе несъответствието между желанието и възможностите да бъдат велика сила. Другото са подробности. А Горбачов наследи вече пробитото корито. Не го проби той. Той просто реално гледаше на нещата. Сега Путин води Русия по същия път от преди Горбачов и настъпи същата мотика. Затова се търсят виновниците в миналото. За да не лъсне главния виновник в настоящето.

  1. Ви? Ти защо се изключваш? Или смяташ че тънещите в л.. и продуциращите л.. са различни категории?

 6. До преди известно време историческите книги от Сесерето, по който „доктора“ плаче и по които е учил история, пишеше, че водещи са народните маси. Сега пък външни влияния. Когато както му отърва на моментния цар, генерален секретар, президент (за Руската политическа култура е се тая). А самонаричащия се доктор служи вярно на Московските финтове и не го и грижа за противоречията. Колкото и да се старае да пробутва путинските опорни точки обаче не може да прикрие отговорността на руснаците за собствената им съдба, както и за това, което са вършили и вършат извън границите си.

 7. Наблюдател,

  Защото сме комфортно
  Дубре
  Различни гражданье

  Будь Здоров
  От Америка
  С любов

  1. Има един виц за папуняка, дето все си сменял гнездото и все му миришело. Накрая разбрал, че му мирише собственият задник. Ти и това не си разбрал. При положание, че си в Америка, щото и това не е сигурно.

 8. Наблюдател – Пич,
  Не забравяй, че сега
  Сте тип Solomon Pussy
  Крадлива „Демокрация“

  Що Крадливата Елена
  Вече е мозъчен тръст
  На НАТО от Герена

  Шъ крадем
  ил димукрация
  Шь раздадем

 9. Думата беше за теб не за демокрацията и останалото. Но май Америка не ти е повишила IQ-то, ако въобще си там.

 10. Наблюдател,
  Очите затвори
  И майка си пази,
  Защото през нощта
  Стават чудеса…!!!

  Будь Здоров

 11. Наблюдател-Пич,
  На брега на Дер Зор…
  Тогаз не беше
  Абсолютно никакъв Зор
  Хубаво винце
  и шах партньори по сърце

  А сега…Gilda…and. Amado Mio

 12. Тезата е в заглавието бе, орангутан! Народите – руснаци, българи, китайци, американци, конгоанци или всякакви други – не могат да се самоуправляват, демокрацията, разбирана като управляние на демоса (народа), е измама. Управляват водачи, групово или еднолично, различно е било и е. Когато водачите са отговорни пред народа и държавата, когато имат здрава концепция за управление и обединяват усилията на мнозинството да я реализира, страната и хората в нея успяват, напредват, живеят добре. Обратно, когато на власт дойдат или бъдат натрапени, както става у нас на няколко пъти при чужди хегемони, предатели, тъпанари, продажници или чужди на народа елементи (били те евреи, турци, руснаци, татари, гърци и т. н.), настъпват лоши години, било е и векове. А тук един днешен „дядо Йоцо“ Кьоравия се обявил за Наблюдател. С промития си мозък не може да станеш Промивател на мозъци, за какъвто те е наел прокопчо и какъвто се опитваш да го играш тук.

 13. В Хартум гибла беше…
  Дон Педро Rita Hayworth Видя
  В сърце му завинаги остана

  Съдбата на
  От Витошка Софиянеца,
  Що се надсмива над
  „Наблюдателя“-новобранеца

 14. Невръстен Пич,
  Don Pedro
  Изобщо не спи, А си кърка до зори
  И си спомня за Афро-социялистическите
  Ревллюции от мястото на репортажа дори

  Които не успяха, уви

  Но поради това,
  Майорът си прави
  Цветни за сега

  Будь Здоров
  Майор Петров

 15. Невръстен Пич,
  Don Pedro
  Изобщо не спи, А си кърка до зори
  И си спомня за Афро-социялистическите
  Ревллюции от мястото на репортажа дори

  Които не успяха, уви

  Но поради това,
  Майорът си прави
  Цветни за сега
  Време да минава
  За весела забава

  Будь Здоров
  Майор Петров

 16. Хем Идиотчета, Хем Слепци
  Къде Ви намерих къркан+
  Спомени призори

  Будь Здоров
  ….Петров
  ./От Дер Зор/

 17. Нямам представа защо Труд продължава да публикува слабоумните словоблудия на този психо-графоман???

 18. Др. Илиев фатално забравя да спомене най-новата световна революция (или контрареволюция) – американската, на Тръмп, също най-решително подпомогната от външни сили – на Путинска Русия. Такова допълнение би направило слабичкия му опит за нещо като коментар малко по-убедителен във фактическо-исторически план. Но за автора г-дата Тръмп и Путин са неприкосновени богове, излъчващи свещенна извънземна светлина и топлина!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.