На 16 юни 2019 да почерпят

Жена е в тежко състояние след катастрофа на столичния бул. „Възкресение“

1969 – годината, която промени света (ИНФОГРАФИКА)

„Ню Йорк Таймс“: САЩ са участвали в кибератаки срещу електроснабдителната мрежа на Русия

Блудницата Теодора – императрицата на Византия

Иран и ЕС са обсъдили ядрената програма на Техеран

Почти сигурното назначение на Лампард се бави заради компенсация от 4 милиона паунда

Пороен дъжд е наводнил улици в Благоевград

Новооткрити артефакти показаха на изложба в Ахтопол Черноморска библиотека е създадена в музея „История на котвата“ в града

Малък самолет падна в река в Полша, пилотът е загинал (ВИДЕО)

Катастрофа затрудни движението на пътя Симитли-Банско

Кои са забравените малцинства на Балканите Представиха малкоизвестни факти, събрани от швейцарския журналист Цирил Щигер

Няма данни за пострадали българи при пожара на Халкидики

Инцидент при кацане на самолет със 175 души на борда в Русия

„Еуфория” с великолепната Валерия Голино Красавицата се пробва като режисьор

Революцията на жертвите Полудялата култура на политическа коректност определи и въпроса „Откъде си?“ за обиден и расистки

Карикатура: Иван Кутузов – Кути

Чернокожите студенти обявиха, че искат за един ден всички бели студенти да напуснат колеж

През 2017 г. един университетски скандал разбуни духовете в Америка. Колежът „Евъргрийн“ в щата Вашингтон се превърна в арена на нажежен политически дебат, след като чернокожите студенти обявиха, че искат за един ден всички бели студенти да напуснат колежа. Така щяло да се създаде по-добра основа за расово равенство, ако белите бъдат (дори насилствено, ако се наложи!) изведени от университета. Несъгласието с тази налудност от страна на един преподавател по биология (убеден левичар, точно като искащите изгонване на белите от университета) доведе до буря от агресия по негов адрес, серия от протести, контрапротести, обвинения в расизъм и „бял супремацизъм“. Ако белите не напуснели, това щяло да доведе до емоционални травми у чернокожите…

Сходен казус се разигра същата година в Портланд, Орегон. Три училища се наложи да премахнат думата „Линч“ от имената си. Причината – макар „Линч“ да е фамилно име на дарители на училищата, то думата наранявала малцинствата заради това, че навявала асоциации с „линчуването“ на чернокожи. Това е част от популярният тренд на т.нар. „микроагресии“. Това са по същество обикновени думи и изрази, които обаче малцинствата могат да сметнат за „расистки“, „обидни“ и „нараняващи“. Пример за такива са, според официалните насоки на Калифорнийската университетска система, въпроси и изрази като „Откъде си?“, „Има само една раса – човешката раса“ и „Как си толкова добър по математика?“.

Ако и на вас тези изречения ви се виждат съвсем нормални, то значи не сте в час с последните тенденции в полудялата култура на политическа коректност. Въпросът „Откъде си?“, например намеквал, че си чужденец, т.е. не си част от нашата култура и обичаи. Израз в защита на равенството между расите като „има само една раса – човешката раса“, пък се счита за „отрицание на културата на малцинствата“. А „Как си толкова добър по математика?“ намеквало, че как може човек от малцинствата като теб да е добър като белите хора в математиката. Всичките тези абсурдности се квалифицират като „микроагресии“, които „потискали“ и „репресирали“ малцинствата.

Малко да се зарови човек в последните тенденции в истеричната мултикултурност и ще попадне на изключително странни работи. Особено любопитна е, например, тенденцията да се обвинява мнозинството, че прави „културна апроприация“ на традициите и обичаите на малцинството. Например, ако ядеш тако, но не по оригиналната мексиканска рецепта, а добавиш или премахнеш някоя от съставките, това се явявало форма на отнемане на културната идентичност на мексиканците. Същото важи за всяка вид кулинария, музика и прочие. Ама си правиш пица вкъщи без да ползваш италианска моцарела? Културна апроприация! Пържиш си ориз с пиле по китайски у вас? Обиждаш и отнемаш културата на цял Китай! Един вид мнозинството иззема характерните културни особености на малцинството и ги „профанизира“, с което обиждало малцинството. Потрес.

Мислите си, че тези абсурдности са много далеч от България и няма да ги видим тук? Помислете пак. Спомнете си каква омраза се изсипваше по всеки противник на Истанбулската конвенция. Всички противници на обявения за противоконституционен документ бяха обявявани за агресори, потисници, насилници и женомразци. Сега сходни попържни се изливат и по адрес на всеки, който е несъгласен със Стратегията за детето. Едва ли не всеки противник на стратегията си бие детето по три пъти на ден. Ако защитаваш Истанбулската конвенция, значи защитаваш жените. Ако защитаваш Стратегията за детето, значи защитаваш децата. Всички други мнения са форма на „микроагресия“ и „потисничество“ от страна на белия хетеросексуален патриархален мачист срещу уязвимите жени и деца. Нюансите се претопяват и изчезват в казана на политическата коректност, превърната в брутална форма на саморазправа с инакомислието.

В последните години покълна, разви се и процъфтя културата на жертвите. Виктимизацията стана една удобна защитна преграда. Да си жертва е изключително удобна поза, една комфортна позиция, която нищо не ти отнема, но пък ти дава приличен социален статус. Първо, това да се самонаречеш „жертва“ ти дава защита сред последователите на правата вяра на мултикултурализма. Медии, общественици и фейсбук-скитници се надпреварват да те венцехвалят, само защото си се самообявил за жертва на нечие „потисничество“. Няма значение дали реално си бил жертва или не – важното е да си част от консенсуса на мултикултурализма и това ще ти осигури вечна закрила от „правилните“ медии и говорители. Второ, културата на жертвите е да се събират на глутници и да нападат всеки, който е повдигнал въпросително вежда по отношение на техните истерии. Ама смееш да разкритикуваш някого? Как не те е срам, ти не знаеш ли, че той/тя е част от еди-коя-си уязвима група? И се изсипва Адът на главата ти. Пък ти иди обяснявай, че критикуваш човека и неговите действия, а не цялата група, към която там критикуваният принадлежи. Трето, културата на жертвата създава изключително удобна обяснителна схема за всякакви възможни житейски провали и несгоди. Ама не си си взел изпита в университета? Това е защото си жена, а преподавателят ти е гаден мизогинист! Не са те взели на работа? Това не е поради липсата ти на квалификация, а защото си представител на етническо малцинство! Не си спечелил от лотарията? Това е, защото си с увреждане! Например, аз многократно съм призовавал множество хора с увреждания да се вземат в ръце и да опитат да се реализират. Поне да опитат! Малцина са ме послушали, докато повечето се захващат да ми обясняват как те нищо не могат и са една вечна жертва на системата. Вярно е, че обществената среда е неприветлива към увреждането. Наясно съм колко е трудно като си с увреждане у нас. Но това не е нито извинение, нито повод да се откажеш да се бориш за едно нормално съществуване. Животът трябва да се живее, а не да се оплакваме от него и вечно да се чудим чия жертва сме.

За съжаление, в последно време стана много удобно да си жертва. Да не се налага да търсиш причините за собствените си провали предимно в самия себе си. Разбира се, че има предразсъдъци и прояви на дискриминация, които могат обективно да те спрат в някоя житейска ситуация. Но това са изключенията, които се наказват строго от закона. Това не е правилото, не е общият случай. Поп-културата на жертвите се е превърнала в особена форма на обсесия. Понеже намаляха реалните проблеми, развитите западни общества започнаха да си измислят проблеми. Извеждането пред скоби на всякакви измислени проблеми обаче е особено гротескно за общество като българското, защото докато на Запад може и да са им намалели реалните проблеми, у нас те все още парят като напукан асфалт в горещ юлски ден. Бедност, безперспективност и липса на възможност за изкачване на социалната стълбица са само част от големите проблеми на обществото ни. Но те се замитат под килима и се подменят с темите за джендъра и разните други сходни обсесии, които имат малка или никаква реална тежест.

Революция направиха жертвите в последно време. От MeToo-тата, през обидените от всякакви измислени „микроагресии“, чак до истеричните застъпници на разни спорни международни или национални документи. Завладяха обществения дискурс и заеха вечната поза на нацупени мрънкала, които са постоянно недоволни от нечия (сполучлива или не) шега, закачка или статус в социалната мрежа. Тази революция на жертвите обаче започва да провокира контрареволюция от страна на онези, на които им дойде до гуша да си мерят всяка дума, да се чудят кой ще се разсърди на мнението им и въобще да ходят на пръсти около изнежените снежинки, които доминират обществения дискурс в модерните общества. Докато обидчивите продължават да се правят на жертви, мнозинството ще става все по-несъгласно да се подчинява на догмите на политическата коректност. Разбира се, че трябва да сме разбиращи и да не искаме да нараняваме без причина човека отсреща. Но това не може да стига до крайности, при които всяка дума или жест ще се смята за проява на микро или макроагресия. На тези абсурдности трябва да се даде отпор. Истината е, че политическата коректност си отива. Време е да я изхвърлим окончателно на бунището на историята.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (30)

 1. Европа в някои отношения е по- далеч.

 2. Умно написана статия. Това момче пише доста грамотно, рядко се вижда някой да анализира така големите процеси в дълбочина. Поздравления

 3. Петър Кичашки прави впечатление напоследък. Не винаги съм съгласен с него, ама понякога и копче не можеш да му кажеш. В случая със ДЖЕНДЪРСКАТА КОНВЕНЦИЯ и НОРВЕЖКАТА СТРАТЕГИЯТА ЗА ДЕЦАТА е ударил пряво в десятката.

 4. TO KAKTO E TRAGNALO,TIJ UTRE MOZE DA POISKAT BELITE DA NAPUSNAT I AMERIKA?!A TAZI,,S
  TRATEGIJ ZA DETETO,,SI E OPIT DA PROKARAT,,TEZI,,OT,,ISTANBULSKATA KONVENTZIJ,,!IMA I DR
  UGI,,FORMI,,NAPRIMER,,MAIKI ZA SVOBODNO DETSTVO,,KOITO PROPOVJTVAT,,STERILNO,,OTGLEZ
  DANE NA DETZATA,BEZ POSESHTENIE NA UCHILISHTE I DR.SOTZIALNI KONTAKTI!

 5. ЖИВЕЯ В МОМЕНТА В ЧУЖБИНА , ЖИВЯЛ СЪМ И В АМЕРИКА , И ПОТВЪРЖДАВАМ НАПИСАНОТО ОТ АВТОРА КИЧАШКИ ! В АМЕРИКА Е ПО-ЛЕСНО ДА СИ ЧЕРЕН ОТКОЛКОТО БЯЛ – НЕ ТЕ ВЗИМАТ НА РАБОТА АКО НЕ СИ НЯКОЕ МАЛЦИНСТВО ! ТОВА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧВА В БЪЛГАРИЯ ИНАЧЕ СМЕ ЗАГУБЕНИ !!!!

  1. Никой не ти е виновен след, като нямаш какво да предложиш повече от един негър. Който има добро образование и талант и владее прилично езика негрите не му пречат.

   1. Американофилията е национално предателство каза:

    Въпроса не е какво човек може да предложи на работодателите си, сорсоидно гнидо.
    Въпроса е, че самите работодатели са хем промивани, хем притискани да наемат само черни, дори ако бизнеса им губи от това. И не става въпрос за човека, който нападаш. Те дескриминират срещу всички бели.

   2. това м0же да го каже само човек които не е живял в америка. ела да те видим как ще си намериш работа като търсят само негри, гейове и т.н.

 6. Поздравления за автора ! Що се отнася до САЩ , винаги съм знаел, че това е най-тъпата и отвратителна държава , развъдник на всякаква измет ! За съжаление Европа върви по нейните стъпки , затова е нужно нормалните хора да свият юмрук и да нацелят в десятката цялата останала сволоч !

  1. Аз също харесвам статията, смятам, че трябва да запазим традициите си (без простотията и престъпленията), противник съм на безогледно внасяне на чужди глупости от САЩ, но не смятам,че това трябва да става с юмруци, бухалки, ножове и калашници. Има доста по-цивилизовани начини за запазване на националните си традиции от псувни и улични юмручни боеве.

   1. Ц. Единственшят начин да се справиш с де6ил кото теб или плевнелиев (с плана му за внос на 100 000 000 имигранта) е 6оят.

    1. Не познавам Плевнелиев, но щом такъв едноклетъчен русолизки трол като теб го плюе непрекъснато, значи трябва да е свестен човек.

     1. Американофилията е национално предателство каза:

      Врага на моя враг е мой приятел, а?
      Сорсоидо гнусна, ясно е, че Плевенлиев е от твойте, не се прави на ударен.

    2. Дейба tapoto ти г-о-в-е-д-о. Шизи малоумно, тичай да си береш гъбките.

   2. Американофилията е национално предателство каза:

    Нормално и аз съм русофоб, просто не обичам руската култура, противна ми е. Но излизам русофил, защото мразя западняците много повече, отколкото мразя руснаците.

    Начина да се измъкнем от американската прегръдка е както Унгария го прави. Но със сегашните продажници, не знам как ще стане.

    1. ТИ май мразиш целия свят и най-много себе си.

    2. Ти мразиш целия свят и най-вече себе си.

    3. Ти па – що мразиш руснаците или янките? И едните и другите си гледат интереса.
     Достатъчно е да презираш подлогите им и отрепките като плевнелиев, боко, цецо… форумните идиоти са си още по долни – самонаказваш се ако изпитваш чувства към тях.

  2. абе тъпи не са , ама много взеха власта разните либерали и в последните години полудяха просто

 7. Авторът да не забравя, че същата политеческа коректност срещу която непрекъснато плюе, му спестява ежедневно по няколко пъти да чува, че е дребно, мазно и неприятно човече, без качества за дадачата с която се е нагърбил.

  1. Всичките соросоиди ги мразите Кичашки, щото ви бърка в здравето с това, че не следва вашите опорки. Много сте зле.

 8. Още от време оно ,в България ,за всичко са виновни простите американци!. Да много неща
  са дошли от Америка в Европа на не и политическата коректност и стремежа да се
  представящ като унеправдан, достоен за съжаление , жертва на обществото. Тази пошлост
  е европейска рожба.. Тя се появи след ПСВ. Тя бе
  необходима на тъй наречените ляви сили като комунисти,фашисти и социалдемократи.. Те се нуждаеха в борбата им за вземане и запазване
  на властта . Зпазването на власт изискваше диктатура и терор ,всяващ страх . Сърахът е
  майка на политическата корекност. Частната
  собственост гарант за независим, пълен с
  интусиазъм и риск производител,бе унищожена
  в комунистическите общества.Съветскита армия
  подари и наложи комунистическия социал
  демократизъм. Във всички държави бе въведена
  купанната система. В купонната система властвуващите облагодетелствуха и наказваха
  в зависимост от подмазването и определените
  за благонадежни и неблагонадеждни . Тежко
  ти ако те дамгосат като враг на народа и кулак!!
  Купонната система бе основат да се чувстваш некъдърен и да чакаш помощ от управляващите.
  Във всички държави от комунистически тип са приживяли ,диктатура, терор и купонна систем,
  Исторически факти , масов терор и необоснован глад в Украйна и други области на СССР, репресиите в България и другите соц страни са известни, Същите проблеми се случиха в Куба и напоследък и Венецеонела. Частната собственост в държавите с фашистко и
  с нармално демократично управление бе запазена.
  Нуждата от напълно зависими хора бе малко и в
  тях политическата коректност и чуството за жертва , преди ВСВ не се проявавваше.В Запада политическата коректност и защитата. на слабите се появиха през 60 /те години на миналия век. Когато соц системата изнемогваше
  а капитализма бе във възхода си. Появиха се
  недоволните , защитници на околната среда,
  хипита, еманципация на жените и какви ли не на
  неоправдани. Тези бунтове в задоволените
  общества доведоха до появата на неолиберализма.
  Управляващите и борещи се за власт партии в
  капиталистическите страни усетиха силата на
  унеправданите. Диктатурата и терор като
  средство за управление отдавна бе отречено в
  тези страни, Неолиберализма си е комунизъм
  проповядван от богатит. Идеята е една и съща .
  Задоволяване на нуждите на избрана част от
  обществото .Неолиберализма и комунизма
  отиват в историята Америка роди гробокопсчът им.

  1. Прав си! И най виновни са, че са ни пратили Т.И.К.В.И.Т.Е…

 9. Още от време оно ,в България ,за всичко са виновни простите американци!. Да много неща
  са дошли от Америка в Европа на не и политическата коректност и стремежа да се
  представящ като унеправдан, достоен за съжаление , жертва на обществото. Тази пошлост
  е европейска рожба.. Тя се появи след ПСВ. Тя бе
  необходима на тъй наречените ляви сили като комунисти,фашисти и социалдемократи.. Те се нуждаеха в борбата им за вземане и запазване
  на властта . Зпазването на власт изискваше диктатура и терор ,всяващ страх . Сърахът е
  майка на политическата корекност. Частната
  собственост гарант за независим, пълен с
  интусиазъм и риск производител,бе унищожена
  в комунистическите общества.Съветскита армия
  подари и наложи комунистическия социал
  демократизъм. Във всички държави бе въведена
  купанната система. В купонната система властвуващите облагодетелствуха и наказваха
  в зависимост от подмазването и определените
  за благонадежни и неблагонадеждни . Тежко
  ти ако те дамгосат като враг на народа и кулак!!
  Купонната система бе основат да се чувстваш некъдърен и да чакаш помощ от управляващите.
  Във всички държави от комунистически тип са приживяли ,диктатура, терор и купонна систем,
  Исторически факти , масов терор и необоснован глад в Украйна и други области на СССР, репресиите в България и другите соц страни са известни, Същите проблеми се случиха в Куба и напоследък и Венецеонела. Частната собственост в държавите с фашистко и
  с нармално демократично управление бе запазена.
  Нуждата от напълно зависими хора бе малко и в
  тях политическата коректност и чуството за жертва , преди ВСВ не се проявавваше.В Запада политическата коректност и защитата. на слабите се появиха през 60 /те години на миналия век. Когато соц системата изнемогваше
  а капитализма бе във възхода си. Появиха се
  недоволните , защитници на околната среда,
  хипита, еманципация на жените и какви ли не на
  неоправдани. Тези бунтове в задоволените
  общества доведоха до появата на неолиберализма.
  Управляващите и борещи се за власт партии в
  капиталистическите страни усетиха силата на
  унеправданите. Диктатурата и терор като
  средство за управление отдавна бе отречено в
  тези страни, Неолиберализма си е комунизъм
  проповядван от богатит. Идеята е една и съща .
  Задоволяване на нуждите на избрана част от
  обществото .Неолиберализма и комунизма
  отиват в историята Америка роди гробокопсчът им.

 10. Правилна позиция на автора. Извратенящината е истеризирана до крайност, защото усеща, че няма бъдеще и ще й бъде отмъстено.

 11. Две еднотипни операции на възмездие. В древността чрез християнството, срещу Рим – поробил Юдея, сега с неолиберализма („подобрен“ вариант на християнството), срещу Европа – провеждала холокоста. Първата е била успешна. Втората е в напреднала фаза и се провежда с придобит вече опит…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.