ВСС гласува повторно кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор Протест и контрапротест около сграда на съдебните кадровици

Стоян Мирчев, БСП: Михаил Миков отсъства от кампанията, а сега принизява усилията ни

Пожарите в Австралия унищожили част от имота на Ръсел Кроу

Уволниха пияния шофьор на училищен автобус

Прокуратурата: Няма доказателства за престъпление в сигнала на БОЕЦ срещу Иван Гешев

Как да обясним на блондинка защо звукът от гръмотевицата закъснява

Туск: Великобритания ще стане второстепенен играч след Брекзит

Кметът на Перник: Водният режим, който предлагат от ВиК, може да унищожи цели сектори

Жираф предизвика тежка катастрофа в резерват в ЮАР, загина турист

Мечка нападна и рани ловец край село Търничене

Стрелба в колеж в руския град Благовещенск (ВИДЕО)

Ярък метеор освети небето над няколко американски щата (ВИДЕО)

Арктически студ скова големи части от САЩ

Facebook изтрил 5,4 млрд. фалшиви профила тази година

Тръмп пред Ердоган: Европа трябва да плаща повече за сирийските бежанци

Революция, преврат или световна конспирация (ИНФОГРАФИКА)

Великата октомврийска социалистическа революция – така наричахме дълги години случилото се на 7 ноември (25 октомври, стар стил) в Русия. Днес e eдин век след 7 ноември 1917 година, конспиративните теории за причините за Руската революция се появяват на практика едновременно със самите революционни събития. Някои съзират ръката на масоните като причина за мълниеносния крах на хилядолетното руско царство, други – тайните машинации на великите държави: на Великобритания, свалила император Николай Втори, или пък на Германия, подкрепила Владимир Илич Ленин, подклаждайки така версията, че болшевиките правят революцията с германски пари.

„Положението е сериозно, но не и трагично. …няма място за излишна тревога…, болшевиките са обречени. Движението им ще бъде спряно от първия казашки батальон, който се появи на сцената.” Думите са на руския посланик в Париж Наклуков пред вестник „Таймс” (9 ноември 1917 г.) Каква заблуда! Два дни преди това, в 11 часа в нощта срещу 7 ноември (25 октомври по стар стил) 1917 г., залпът на „Аврора” дава начало на щурма на Зимния дворец в Петербург. Болшевики, меншевики, есери, уморени от световната война матроси и войници, работници започват Октомврийската революция. Тя бе първата фундаментална и дълготрайна победа на бедните и онеправданите над богатите и знатните. Дойде със заявка да осъществи общество на равенството. И не само в Русия, а и в целия свят.

24-100

Днес, 100 години след революцията, историците продължават да спорят какво точно се е случило. Дали е работническо-селско въстание, преврат или митологизация. Но последиците са с глобални измерения. В онази нощ Ленин взема властта с няколкостотин матроси и червеногварадейци почти безкръвно – има двама убити и 18 арестувани. Революционерите се объркват из тъмните коридори на двореца и попадат на остатъците от Временното правителство на Керенски в царската трапезария. Полуграмотните бойци карат министрите сами да напишат заповеди за арест. Но това е само началото. Въстанието мълниеносно се пренася в Москва, прераства в кръвопролитна Гражданска война и води до създаването на СССР през 1922 г..

24-200

Ленин успява с лозунга „Мир, хляб и свобода!” и с огромния си организационен талант да превърне полураз­рушената Русия в държава, която постепенно става световна суперсила. Да нахрани едни за сметка на други, да удържи властта и да прогони западната интервенция. За сметка на граждански свободи новият режим осигурява стремителен икономически растеж, урбанизация и модернизация. Именно държавната икономика на болшевиките побеждава във Втората световна война, може би въпреки Сталин. Първа извежда човек в Космоса и за известни периоди е най-мощната в света държава с най-модерни въоръжени сили. Над половин век поне една трета от Земята е под влиянието на Октомврийската революция.
Но революцията създава и безскрупулно оправдание за безразборно насилие и безчинства. Обявява буржоазията, поповете, кулаците, царските офицери и аристокрацията за врагове на народа, подлежащи на терор. Постепенно създава собствена „червена” аристокрация.

Апокалиптичният тътен от Октомври 1917 г. предизвиква верига от катаклизми в света. „Диктатурата на пролетариата” така и не осигурява нито права и свободи, нито висока производителност на труда. И губи историческото състезание с капитализма. Следва застой, после залез. В едноименната повест на Гогол Тарас Булба казва на сина си: „Аз те родих, аз ще те убия!” Така се случва и с рожбата на октомври – СССР. Погребението му е дирижирано не от друг, а от Горбачов, последния генерален секретар на партията, основана от Ленин.

Сталин разстреля първото правителство

Съветският диктатор Сталин последователно изтребва повечето от членовете на първото революционно правителство. Само петима умират от естествена смърт – Ленин (след като през 1918 г. е ранен от есерката Фани Каплан), Ногин, Скворцов, Луначарски и Сталин. Всички останали народни комисари са осъдени и разстреляни за участие в “работничес­ката опозиция” или в антисъветски организации заради “десен уклон” или троцкизъм. Самият Троцки – един от вождовете на революцията и създател на Червената армия, е убит в Мексико от агент на НКВД. Съветът на народните комисари (СНК) е създаден с декрет на II общоруски конгрес на съветите на 27 октомври 1917 г. Преди това болшевиките предлагат на левите есери да участват в правителството, но те отказват. Десните есери и меншевиките напускат конгреса в самото му начало до създаването на СНК. И болшевиките формират еднопартийно правителство. То е от 16 души и просъществува до януари 1918 г. (виж членовете му в карето).

Първото съветско правителство
От 16-те членове, 11 са избити

Владимир Илич Улянов-Ленин (1870-1924 г.) е председател. Той е основател на болшевишката партия и на Третия комунистически интернационал, създател на идеология, останала в историята с името марксизъм-ленинизъм. Ленин умира на 21 януари 1924 г., преди това прекарва месеци в инвалидна количка.

Алексей Риков (1881-1938 г.), комисар на вътрешните работи. Обвинен в „десен уклон”. През февруари 1937 г. е арестуван, на 15 март 1938 г. е разстрелян.

Владимир Милютин (1884-1937 г.) е комисар на земеделието. На 29 октомври 1937 г. е осъден на смърт за принадлежност към контрареволюционната организация на „десните”.

Александър Шляпников (1885-1937 г.) е комисар на труда. Арестуван е през 1936 г. и е обвинен в подготовка на атентат срещу Сталин. През 1937 г. е разстрелян.
Владимир Антонов-Овсеенко (1883-1938 г.). Осъден е на смърт на 8 февруари 1938 г. за членство в троцкист­ка организация.

Николай Криленко (1885-1938 г.) е назначаван за върховен главнокомандващ, председател на Революционния върховен трибунал, главен прокурор, министър на правосъдието. През 1938 г. е арестуван и разстрелян.

Павел Дибенко (1889-1938 г.) командва червеноармейски отряди и военни окръзи. На 26 февруари 1938 г. е арестуван, осъден е за участие в троцкистки заговор и разстрелян.

Виктор Ногин (1878-1924), търговия и промишленост. По време на революцията под негово ръководство болшевиките вземат властта в Москва. Умира на 2 май 1924 г.

Анатоли Луначарски (1875-1933) е комисар на народната просвета. Не участва във вътрешнопартийната борба, но в крайна сметка се присъединява към победителите. Умира в края на 1933 г.

Иван Скворцов (1870-1928 г.) е народен комисар на финансите. Умира през 1928 г.

Лев Бронщайн-Троцки (1879-1940 г.), комисар на външните работи. След смъртта на Ленин е конкурент на Сталин за властта. През 1927 г. е отстранен от ЦК, по-късно е изгонен от СССР. На 20 февруари 1932 г. е лишен от гражданство, преследван навсякъде от Сталин. През 1936 г. се заселва в Мексико. На 20 август 1940 г. е смъртно ранен в дома си от съветския агент Рамон Меркадер.

Георги Оппоков-Ломов (1888-1938 г), правосъдие. Арестуван е през юни 1937 г., на 30 декември 1938 г. е разстрелян.

Иван Теодорович (1875-1937 г.) е комисар по прехраната. Арестуван е на 11 юни 1937 г., обвинен е в участие в антисъветска организация и е разстрелян.

Николай Глебов-Авилов (1887-1937 г.) е комисар на съобщенията. Създава първите червеноармейски отряди. Арестуван е на 19 септември 1936 г., на 13 март 1937 г. е разстрелян.

Владимир Невский (1876-1937 г.), комисар на жп транспорта. През 1923 г. срещу него започват атаки заради връзки с „работническата опозиция”, арестуван е през 1936 г. На 25 май 1937 г. е осъден на смърт.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. Соросоидите по всякакъв начин се опитват с машината си за лъжи да внушат на хората че тази революция е контролирана от запада било от масони или други техни съюзници .

  НЕ ГОСПОДА !
  ВАШИТЕ ЛЪЖИ ВЕЧЕ НЕ МИНАВАТ !
  Октомврийската революция е най-големият удар по вас и още не можете да спите спокойно кошмарите ви мъчат страхът се превърна в параноя, че народите пак може да се събудят. Тогава ще търсите дупки да се скриете и на луната няма да е сигурно..

  1. Миришеш на мръсен комунист от където и да го погледна. А затвор де.

   1. Не съм комунист , , само обяснявам че новината е фалшива, както всички ваши новини. Вие лъжете хората и само на това разчитате. Опитвате се да излъжете масите, че всички важни неща по света са уж контролирани от вас. Ходи да плашиш гаргите !

  2. Наистина си ИДИОТ! Самите руснаци публикуваха архивите си и вече всичко се знае, само българските лумпенизирани копейкаджии са се заинатили на позицията на политическата пропаганда от 1958. Иди се прегледай на психиатър, понеже така ще пукнеш – с пяна на уста.

 2. Bol6evikite beha samo 10,000 v na4aloto.Sled tova nasilvaha selqnite ot zavladenite teritori da se prisaedinat kam teh nasilstveno.Ako ne si s nas zna4i si protiv nas demek razstrel.Tova im be6e deviza.

 3. Четвортая сутки
  Бьiвают стоницьi
  Под нами горит
  Болграская земля,
  Раздайте патрони,
  Поручик Галицин
  Кадет Оболенски
  Седлайте Коня,

  Раздайте патрони
  Поручик Галици
  Кадет Оболенски
  Седлайте коня

  Събуди се бе,
  Насран юнак
  Балкански.

  1. Само едно не ми е ясно: На пияно ли ги пишеш тия или си за поставяне на учет. И руски не знаеш. Ама хам-хабер си нямаш.

 4. Тази публикация представлява някаква каша в главите на журналистите от Труд. Опитах се да я прочета, стигнах до средата и се отказах.Чел съм статии на английски от немски, френски, английски и американски автори. Такава тъпотия не ми се е случвало да чета. Българските медии в това отношение са ненадминати.

  1. Явно си прост и не си могъл да направиш сравнение с немските… макар, че си ги бил чел.

 5. НИТО ПЪРВОТО,НИТО ВТОРОТО НИТО ТРЕТОТО/ВЖ.ЗАГЛАВИЕТО/-ПРОСТО ИДИОТИЯТА/УДАРЕНИЕТО Е НА ТРЕТОТО“и“/ НА 20 ВЕК.ТОВА Е!!!ПРЕМЕСЕНА С МНООООООГО ВОДКА И ГЕРМАНСКИ МАРКИ,ДАДЕНИ ОТ КАЙЗЕРА НА ЛЕНИНЧО.

 6. Bolsheviki mrete, a s vas i kapitalistite i sorosoidite i vsyakakva paplach каза:

  Publichna taina – revoliucia dirijirana ot nemskite evrei I s tehnite pari. Prosto carstvo Rusia e tryabvalo da se zalichi, borba za nadmoshtie I ikonomichesko porobvane. Leko neuspeshno, za tova I mu e slojen kraia. Nadali nyakoi si misli che typite I piyani mujici, nesposobni na nishto sa trygnali da pravyat sami revolucii. Tova e vse edno v BG nyakoi spontanno da se bori za pravata si. Vinagi kato ima bunt nyakoi dava pari za tova, organizira go I za nego ostava izgodata. A mashite sa bushoni – gurmiat ako ne slushkat – za tova I vzelite se na seriozno sa otstreliani.

 7. Победа на „бедните и онеправданите“, организиана и финансирана от…международни банкери, спекуланти и търговци на оръжие. No Comment!
  Тази гражданска война е най-жестокия удар срещу Русия, довел на фрапантна редукция на образованото население и упадък на икономиката.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.