Регата между два континента

Отборът "Арчелик" спечели големия трофей от президентската регата между Европа и Азия.

Турската република празнува бляскаво 99-ата си годишнина

Планира се състезание по трасето между Истанбул и Варна

86 лодки се включиха в регатата

Българските яхтсмени са сред най-добрите, те са наши братя

Казват, че един живот не е достатъчен да опознаеш Истанбул. Абсолютно точно! Не един, а 20 милиона живота вероятно няма да стигнат да човек, за да влезе на 100 процента до последното кътче на мегаполиса. Разположен от двете страни на Босфора, славният град расте и расте. Според неофициалната статистика вече е минал 20 милиона души и то … не с малко.

На 29 октомври Турция празнува своята 99-а годишнина. Не, не си мислете, разбира се, че държавата е на толкова години. Това е датата, на която Кемал Ататюрк увенча с успех в Лозана родината му да се преобразува в република. Войната за независимост стартира с появата му град Самсун на Черно море през 1919 година. А новата глава в историята на Турция беше увековечена на 29 октомври 1923-а в Лозана.

За такъв ден е нужно и специално събитие. И то е единствената яхтена регата между два континента - Европа и Азия. Държавният глава Реджеп Ердоган има основна заслуга за авторитета на впечатляващото състезание, което е под неговия патронаж и привлече участници от 28 държави. Една от страните бе България. Освен под егидата на президента състезанието се организира също и от Министерството на културата и туризма, както Министерството на младежта и спорта.

Аплодисменти и овации за престижното събитие обра най-вече Екрем Йемлиханоглу. Президентът на "Истанбул Оупън Сий Яхт Рейсинг" е основният мотор и организатор на състезанието. Той даде блиц интервю за „Труд“ на борда на специалната медийна яхта, която плаваше между двете морета за да имат възможност пратениците на медии от над 30 страни да следят отблизо надпреварата. 

"Както всички знаете, честваме 99 години от създаването на нашата турска република - каза Йемлиханоглу. -  Затова и този ден е особено важен за всички нас. На Босфора се състезават 86 лодки и това е наистина впечатляващо. Виждаме два континента тук в космополитния Истанбул. И сме много щастливи да приветстваме всички тези яхтсмени.  През дебютната година на регатата за съжаление трябваше да се сблъскаме с пандемията от коронавирус. И през последните 24 месеца развитието ни беше забавено много и по независещи от нас причини реално не кореспондираше с нашите планове. Но за щастие пандемията вече е минало и тук пристигнаха екипажи от 28 държави, които направиха страхотно състезание. Това означава регата с около 900 яхтсмени от различни страни. Горди сме с това постижение, но не мислим да спираме до тук. Сега нашата голяма цел е догодина да минем 1000 участника."

Турция не забравя, че е съсед на България. И отношенията ни в този не тъй следен у нас спорт ще се засилят.

"Много харесвам Лъчезар Братоев, с когото работим отлично - твърди Йемлиханоглу. - Ние сме съседни страни и всичко е прекрасно.  Целта ни е да се разрастваме в нашия спорт. И в тази връзка защо да не направим скоро регата от Варна до Истанбул например? Българските яхтсмени са сред най-добрите. Те са наши братя."

Организаторите използваха всеки един момент да покажат своето гостоприемство. А ако има държава, в която гостът е да е на особена почит, то това е Турция. Никой не може да се наеме да каже колко туристи гостуват край Босфора, където най-големият проблем са огромните задръствания. За тях наистина трябва да имаше нерви, но в крайна сметка както констатираха в пресцентъра… “всички приключения в трафика си заслужават за крайната цел“.

Дворците Долмабахче и Топкапъ, прочутият закрит пазар Капалъ Чарши, Синята джамия, Голямата джамия "Света София", кула Галата... Всичко това също беше част от програмата на третата президентска регата. Една от най-големите атракции за гостите се оказа традиционният пазърлък по безбройните малки магазини. Да, в Турция биха погледнали всеки гост с пренебрежение, ако веднага се съгласи на предложената цена. Особено на прочутия по цял свят пазар Капалъ Чарши.

А знаете ли кои са най-големите фенове на регатата? Трудно бихте познали, ако не сте родом от Истанбул или най-малкото не живеете там от години. Това са хилядите котараци, които се увъртат около водата и безбройните ресторанти. Няма нищо общо с българските котки. Турските са толкова любвеобвилни, че едва ли не всеки гост на страната би искал да си тръгне с една от тях.

По случай 99 години на турската република пет бойни изтребителя "режеха небето", докато яхтсмените показваха умения.

На регатата обаче "битката" между Европа и Азия беше ожесточена. Лош късмет имаше само в последния ден, когато заради твърде слабия вятър състезанието трябваше да бъде ограничено. На 29 октомври наред със десетките яхти зрителите постоянно гледаха и към небето. Пет бойни изтребителя "режеха облаците" в чест на националния празник. А военен кораб "намръщено" гледаше отстрани дали всичко е наред покрай многобройните малки полицейски катери.

В крайна сметка победител стана отборът "Арчелик". Пищната церемония по награждаването бе на истанбулското пристанище и на нея присъства Метин Киратли, шефът на президентската администрация. Имаше над 1500 участници и гости, а купи получиха яхтсмени от различни категории.

Реджеп Ердоган изпрати поздрав до организаторите, участниците и гостите. "Като държава ние мобилизираме нашите възможности да развием яхтения спорт в Турция заедно с клуба "Истанбул Оупън Сий Яхт Рейсинг". Той ни помага да промотираме страната ни с организация, която носи международен престиж и нейните състезания трябва да станат традиционни. Виждаме нарастващия интерес и участие към толкова важни спортни надпревари всяка година. Искам да благодаря всички помогнали за организацията и особено на "Истанбул Оупън Сий Яхт Рейсинг". Поздравявам всички отбори и техните екипажи, които дойдоха."

В своята реч Метин Киратли добави: "Като президентство сме много щастливи да подкрепим такава организация и въобще спорта и атлетите. Горди сме да приемем участници от целия свят. Да дойдат в Турция и да се състезават фейърплей и рамо до рамо. В момента се води война между Русия и Украйна, но тук аз научих, че руски, украински, казашки и много други спортисти могат да участват в едно състезание. Нашата регата е символ на приятелството, мира и братството."

Накрая отборът "Арчелик" получи президентската купа, която е направена от известния скулптор Секчим Пирим. По време на гала вечерята в различните категории бяха раздадени 53 трофея на различни отбори.

"За нас спечелването на Президентската купа е като приказка - заяви лидерът на "Арчелик". -  Нашата подготовка за нея започна през месец май в Бодрум. Сега в Истанбул се състезавахме на три различни курса. Атмосферните условия бяха различни, вятърът се променяше. Регатата се разви изключително оспорвано и ни донесе много емоции. Горди сме, че спечелихме трофея. Догодина състезанието наистина ще е още по-важно. Ще дадем не всичко, а повече от всичко догодина.

Изключително любвеобвилните котараци в Истанбул също гледаха яхтите из Босфора.

Следващата регата със сигурност ще е по-трудна. Организаторите развиват събитието. Догодина ще дойдат повече състезатели от чужбина. Тъй като значението ще е огромно, очаквам конкуренцията да бъде страховита. И определено ще ни бъде много трудно да защитим Президентската купа. Морето е част от моя живот. Много го обичам. В този вид спорт условията се променят твърде често и трябва да се адаптираш бързо. Една суперзвезда в екипаж не е достатъчна за да спечелиш. Хората трябва да са с изравнени умения. Трябва да се разбират със затворени очи. Едновременно да мислят.  Ако всичко това се случи, то само тогава можеш да бъдеш победител."

Президентската регата наистина обедини спортистите, които на церемонията по закриването вдигаха наздравици не толкова за трофеите, колкото за приятелството. Догодина турската република ще празнува своя 100-годишен юбилей. И организаторите обещават състезанието да накара Босфора да се разлюлее истински не само от зарята, но от яхтени емоции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт