Регионалният исторически музей в Пловдив издаде нов луксозен календар за 2018 г.

До края на 18-и век пътешествениците определят Пловдив като ориенталски град и една от перлите на Османската империя, с преобладаващо мюсюлманско население и гърчеещи се православни жители. Заселването на будни и заможни български фамилии от Стара планина, Средногорието, Родопите и Македония открива пътя на борбата за утвърждаване българския характер на града под тепетата.

Те оглавяват занаятчийските еснафи, откриват свои търговски кантори от Измир до Виена и Манчестър, трупат несметни богатства, но ги харчат за трикатни родови къщи, за нови храмове и училищни сгради на Трихълмието в Пловдив.

Тези хора оглавяват борбата за църковна служба на български език, за нови сгради и учебници за училищата по цяло Българско, а по-късно и за тъй необходимото оръжие в борбата за национално освобождение. Те са неуки, познаващи само четмо, писмо и сметки от килийните училища по черкви и манастири, но второто поколение техни деца завършват европейско образование и оглавяват стопанския и политически живот на свободна България. На тях ние дължим гордостта днес да кажем – Пловдив е вечният български град. На тях е посветен и новият луксозен стенен календара за 2018 година, подготвен и разпространяван от Регионален исторически музей – Пловдив.4pl4008-2

Стилното издание представлява единство на текст и образи от миналото, превърнали се в символи на града под тепетата. Колекционерският артикул вече е наличен на цена от 8,90 лв. в музейните магазини на експозиция „Съединение на България от 1885 г.” (пл. „Съединение” № 1) и експозиция „Българско Възраждане” (ул. „Цанко Лавренов” № 1). Качеството, уникалните фотографии, заинтригуващите исторически факти и достъпната цена превръщат календара в прекрасен коледен и новогодишен подарък, твърдят естети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони