Регистрират всички прасета в задния двор заради чумата по свинете

Румен Порожанов откри изложението „Природа, Лов, Риболов“ в пловдивския панаир.

Порожанов опита глиганско кюфте на откриването на „Природа, Лов, Риболов“ в пловдивския панаир въпреки опасността от болестта

Всички прасета в задния двор трябва да бъдат вписани в регистър заради опасността от африканска чума по свинете и това трябва да стане до месец-два, съобщи в Пловдив на откриването на изложбата „Природа, Лов, Риболов“ в панаира министърът на земеделието Румен Порожанов.

„Ако се стигне до проблем някое населено място, ние трябва да имаме ясно идентифициране на животните - къде се намират, при кой стопанин, за да се предприемат всякакви мерки за обеззаразяване. Традиция е на село да се гледа прасе, колим си го, изяждаме си го, ветеринарят прави проба за трихинелоза и всички са доволни и щастливи, но в момента ситуацията е малко по-различна“, обясни Порожанов. И в момента прасетата в задните дворове тярбва да се регистрират и в кметствата, и в БАБХ, но това на практика не се случва.

На пресконференцията преди откриването на „Природа, Лов, Риболов“ беше съобщено, че в България вече има 27 случая на африканска чума по свинете. „Все имам чувството са малко по-малко. Последните случаи са единични и са в област Силистра и около Девня. Темата обаче е много сериозна, защото болестта се разпространява. Румъния е обхваната. В Сърбия болестта вече е достигнала до сухоземната ни граница. Там има случаи както при дивите, така и при домашните прасета. За да можем да продължим и ефективното обеззаразяване, и другите мерки, ще поискаме допълнителна помощ за Агенцията по храните. В Китай – най-големия производител на свинско в света, заболеваемостта вече е достигнала между 30 и 50%“, добави земеделският министър.

Въпреки разпространението на болестта според него цената на свинското у нас не само не се вдига, а и пада с 5-6%.

Въпреки чумата Румен Порожанов опита именно кюфте от глиган, разглеждайки изложението. Изкушиха го дамите от ловен клуб „Аврора“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони