Регистрират по ДДС търговци в курортите

Нарушителите намаляват и вече са под 10% от проверените

Най-малко крият налози в Банско

Търговците в ски курортите вече се регистрират по ДДС след като за 2-3 месеца от началото на зимата са направили оборот от 50 хил. лв., заявиха за “Труд” от Националната агенция за приходи. Това става благодарение на промени в Закона за ДДС, които влязоха в сила от 1 януари 2018 г. Според новите тестове, когато оборотът от 50 хил. лв. е достигнат за период не по-дълъг от два последователни месеца, включително текущия, търговецът вече е длъжен да подаде заявление за регистрация по ДДС в 7-дневен срок от датата, на която е достигнат оборотът.

Промяната беше направена за да се затвори една вратичка за избягване плащането на ДДС от търговци, които работят в сезонни обекти в курортите по 2-3 месеца от годината. Вече дава резултат и другата промяна в закона, според която за срок до 30 дни запечатват магазини и заведения без касови апарати, включително когато към момента на запечатване обектът вече е прехвърлен за стопанисване на друга фирма. От началото на 2018 г. няма нито един случай магазин да се прехвърли за стопанисване на друга фирма за да се избегне запечатването, сочат данните на НАП.

Проверките на НАП продължава денонощно в зимните курорти в цялата страна. От началото й са извършени над 3000 проверки и наблюдения. Най-много нарушения на данъчните изисквания има в Пампорово, а най-малко в Банско, обявиха от НАП. За пръв път през тази година неиздаването на касова бележка вече не е най-често откриваното данъчно нарушение, като първенството се държи от несъответствието на наличните пари в каса с отчетените на касовия апарат. Общият брой на нарушенията, открити от НАП от началото на зимния сезон в курортите, намалява до под 10% от проверените, отчитат от приходната агенция. Като огромна превантивна роля има практиката на запечатване на обекти за данъчни нарушения за срок до 1 месец. Именно рискът магазинът или заведението да бъдат затворени през най-оборотните месеци от годината възпира търговците да нарушават данъчните изисквания.

“Намаляването на дела на нарушенията всъщност е добра новина. Целта на НАП никога не е била самоцелно съставяне на актове, а поведение на търговците съобразено със закона”, коментира по повод на зимната кампания директорът на “Контрол” в НАП Васил Панов.

 

Заедно с МВР

Следят доставките за хотели и борси

Инспектори на НАП, съвместно с екипи от МВР извършват скрити и явни наблюдения, инвентаризации на наличните стоки и проверки за отчитане на оборотите от началото на туристическия сезон във всички зимни курорти. Следи се и движението на стоки към хотели, ресторанти и други търговски обекти, като на постоянно наблюдение са подложени борси и тържища, обявиха от приходната агенция. Очаква се до края на зимния сезон в Боровец, Банско, Пампорово, Велинград и други курортни селища да бъдат извършени още поне 5 000 проверки, допълват от НАП. В кампанията участва и звеното за фискален контрол, което освен движението на рискови стоки проверява и ползването на луксозни автомобили за лични нужди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика