На 15 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за петък, 15.11.2019

Премиерът Борисов: Няма гръцка компания, която да работи в България и да се е оплакала от нещо (ВИДЕО)

Изчезналото в село Николаево момченце най-вероятно е било отвлечено

Великобритания бави новата Еврокомисия Брюксел в юридически пат

89,65 лв. тол такса от София до Бургас По-екологичните камиони ще плащат по-малко

ЕК започва наказателна процедура срещу Великобритания за отказа да изпрати еврокомисар

Русия създава военна база в кюрдски град в Сирия До неотдавна в Камишли бяха разположени US войници

Вируси с кашлица тръшкат наред Заради топлото време грипът ще се забави

КРИБ подкрепя изцяло предложението първият ден от болничния да не се плаща

Неуспешен дебют за Дерменжиев, звезда на „Нюкасъл“ попари България

Румен Овчаров и Бриго Аспарухов пазят гърба на Нинова Вътрешната опозиция втвърди тона - иска оставката на ръководството и промяна на партийния устав

Борисов от Солун: Газовият интерконектор с Гърция е важен за енергийната сигурност на Югоизточна Европа

Германия спира данък „солидарност” Промяната засяга 90% от плащащите налози

Оставиха за постоянно в ареста 68-годишен, обвинен в блудство с 10-годишно момиче

Регистрираха „04” ЕООД, но отказаха на „01” ЕООД

Любопитен казус влезе в Окръжния съд в Сливен, след като бизнесмен се оплака от Агенцията по вписванията. Жалбоподателят учредил търговско дружество „01” ЕООД, но на 12 октомври от Агенцията по вписванията към правосъдното министерство получил отказ за регистрация.

Длъжностното лице приело, че наименованието „01” не е на български език, след като било изписано само с цифри, и че въвежда в заблуждение, тъй като не е ясно дали названието трябва да се разбира като „нула едно” или като „нула първи”. Бизнесменът още посочил, че по същото време в същата агенция са регистрирали друго негово търговско дружество – „04” ЕООД. А според справката в търговския регистър, имало и ЕООД-та с названия „13”, „02”, „03” – съобщиха от съдебната палата.

Окръжният съд в Сливен се произнесе в полза на сливенеца и указа на Агенцията по вписванията-София да извърши исканото от него вписване. В мотивите си съдът е посочил, че отказът е незаконен, тъй като използването на цифри във фирмените наименования в съчетание с букви от българската азбука не означава, че те не са изцяло на български, каквито са изискванията на закона. „Това важи и за случаите, когато наименованието е само от цифри” – заявява съдът.

Липсва и заблуждаване, тъй като „01” може да се чете по два начина, а единият от тях е „нула едно”. Затова не може да се приеме, че името на дружеството въвежда в заблуда. Ако Агенцията по вписванията не приеме решението, може да обжалва пред Апелативния съд в Бургас.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.