Германските социалдемократи одобриха коалиция с Меркел

Ергодан заяви, че операцията в Африн ще бъде завършена в много кратки срокове

Памела Андерсън асистира на известен илюзионист

Ким Кардашиян пак се разголи

Видимостта на магистрала „Тракия“ е намалена поради мъгла АПИ съветва шофьорите да карат внимателно

Не вършим нищо незаконно, твърдят създатели на криптовалута

Кметове договориха методика за финансиране на общинските болници

Бабинден бе отбелязан на площада в Несебър

Антон Недялков: Бях пред край на кариерата

Дейвид Джеймс ексклузивно пред „Труд“: Берба е елегантен и нестандартен

Пиян шофьор на руски тир ударил полицай с щанга по главата След като си купил още алкохол за из път, криволичил и се удрял в мантинелите

ВМРО: Гърци, не сте съвсем прави за Македония!

БСП внася сигнали в прокуратурата срещу кметове от ГЕРБ и Цветан Цветанов Управляващите отрекоха с документ, че всички препоръки на ДАНС за митниците са били изпълнени

Подслониха във фургон бездомник след опит да се самоубие Митко Каковски вече има покрив след 15 години под открито небе

Башар Асад заяви, че операцията на Турция в град Африн е подкрепа за екстремистки групировки

Регистрираха „04” ЕООД, но отказаха на „01” ЕООД

Любопитен казус влезе в Окръжния съд в Сливен, след като бизнесмен се оплака от Агенцията по вписванията. Жалбоподателят учредил търговско дружество „01” ЕООД, но на 12 октомври от Агенцията по вписванията към правосъдното министерство получил отказ за регистрация.

Длъжностното лице приело, че наименованието „01” не е на български език, след като било изписано само с цифри, и че въвежда в заблуждение, тъй като не е ясно дали названието трябва да се разбира като „нула едно” или като „нула първи”. Бизнесменът още посочил, че по същото време в същата агенция са регистрирали друго негово търговско дружество – „04” ЕООД. А според справката в търговския регистър, имало и ЕООД-та с названия „13”, „02”, „03” – съобщиха от съдебната палата.

Окръжният съд в Сливен се произнесе в полза на сливенеца и указа на Агенцията по вписванията-София да извърши исканото от него вписване. В мотивите си съдът е посочил, че отказът е незаконен, тъй като използването на цифри във фирмените наименования в съчетание с букви от българската азбука не означава, че те не са изцяло на български, каквито са изискванията на закона. „Това важи и за случаите, когато наименованието е само от цифри” – заявява съдът.

Липсва и заблуждаване, тъй като „01” може да се чете по два начина, а единият от тях е „нула едно”. Затова не може да се приеме, че името на дружеството въвежда в заблуда. Ако Агенцията по вписванията не приеме решението, може да обжалва пред Апелативния съд в Бургас.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.