Регистърът на търговците с плодове и зеленчуци може да реши проблема с нелегалния внос

Снимки: Моменти от празника "Златна праскова" в сливенското село Гавраилово. Снимките са на община Сливен.

До края на годината ще бъде създаден регистър на търговците с плодове и зеленчуци. Това е една от мерките, които ще решат проблема с нелегалния внос. Базата данни ще има връзка с Агенция „Митници“ и НАП, а търговците ще трябва да доказват произхода на продукцията си, заяви зам.министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов. Земеделските производители ще могат да се възползват от европейските програми в сектор „Плодове и зеленчуци“, ако се кооперират, каза още той в отговор на въпрос. Право да кандидатстват имат само тези, които членуват в признати от земеделското министерство браншови организации. Досега са създадени 19 такива сдружения, като едва 4 от тях са се възползвали.

Зам.-министърът бе гост на празника „Златна праскова“, който се провежда за 18-ти пореден път в сливенското с.Гавраилово. Събитието привлича интереса на производители от цялата страна, на научни специалисти от Института по овощарство и Националната служба по земеделие. Производителите обменят опит, участват в семинари за последните новости в бранша. В конкурса за най-добре поддържана плододаваща прасковена градина бяха отличени Станимир Христов от с. Голямо Чочовени, Стефка Камбурлиева от Сливен, първи в конкурса стана Иван Иванов от с.Гавраилово. Празничната програма още включва много забавни конкурси, включително и за приготвяне на кулинарни специалитети от праскови. Организатори са МЗХГ, кметството в селото-домакин, общината, сдружението „Българска праскова“.

Отглеждането на прасковени градини е традиционен поминък в Сливенския край, известен сред производителите като Долината на прасковите. Местните стопани полагат грижи за 23 000 дка насаждения. В момента се прибира ранната реколта, добивите са от 560 кг от декар. Кампанията ще влезе в разгара си в началото на август.

Коментари

Задължително поле