Регулират фалита на енергиен търговец

Снимка: Архив

Подготвят промяна на правилата след случая „Фючър Енерджи”

Поскъпването на водата е неизбежно, категорични са от КЕВР

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) подготвя промяна в правилата за търговия с електроенергия, които да регулират случаите на фалит или извеждането на търговец на електроенергия. Това стана ясно от думите на председателя на регулатора Иван Иванов, който говори пред журналисти. Спешният нормативен ремонт е провокиран от казуса с “Фючър Енерджи” от началото на декември, след като компанията, която е сочена и за кандидат за бизнеса на CEZ Group у нас, бе изведена от пазара по решение на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Компанията, която доставя електрическа енергия на около 5000 потребители, поиска сама да бъде отписана от списъка на търговците. Като причина за оттеглянето е невъзможност да изпълнява договорите си заради отпадането на ключови доставчици на електроенергия.

Извеждането на търговеца на електроенергия от пазара показа пропуски в нормативната база, от които страдат крайните потребители. Сега с извънредни решения енергийният регулатор се опитва да защити криентите на дружеството. Едно тях предполага, че ако до края на декември те не сменят своя доставчик, от 1 януари 2018 г. служебно ще бъдат прехвърлени до съответния краен снабдител, тоест ще бъдат върнати на регулирания пазар.

Тази промяна цели защитата на потребителите, за да не плащат високите цени на доставчиците от последна инстанция. Мярката ще важи в рамките на четири месеца, но единствено за клиентите на ниско напрежение - битови и небитови, уточни още Иванов. Той коментира и горещата тема с цената на водата. По думите му тенденцията стойностите да вървят нагоре е неизбежна заради заложената политика у нас за подобряване на качеството на услугата. Както “Труд” писа, цената за кубик ще се повиши в 14 града в страната от началото на следващата година. Планираното увеличение за София е 9.4% , което означава, че кубик вода в столицата ще поскъпне от 2.16 лева на 2.36 лева. Най-голямо е поскъпването в Ямбол – с 20%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика