Колко струва жена преди век? Как гласуват депутатите, защо поскъпва хлябът според вестниците преди 100 години

Пожари изпепелиха кола, каравана и инструменти Пожарникари спасиха от пламъците къща

Спасиха мечета в Доспатско

Да се завърнеш в твоята смарт къща… Какво е “умен дом” и какви са ползите от него?

Калфин: ОЛАФ трябва да работи заедно с европейския прокурор

Почина най-възрастният човек на света – 117-годишната японка Наби Таджима

Доброволци радват хора в беда Момче с церебрална парализа получи инвалидни количка и стол

Кога адвокатите четат Библията?

Скутер с повече мощ и стил С литър бензин се изминават 48 км

Над половината българи очакват напрежението между Запада и Русия да расте Бележат съществен ръст антизападните настроения

Задържаха 35-годишен мъж, изнасилил 4-годишно дете

Полицаите в Сливен събират средства за лечението на Гергана Зашева

Кампанията “Книги за смет” се провежда днес в пет града

Атентат в център за регистрация на гласоподаватели в Кабул

Словашкият посланик: Една страна не може сама да се справи с международната мафия

Регулират фалита на енергиен търговец Подготвят промяна на правилата след случая „Фючър Енерджи”

Снимка: Архив

Поскъпването на водата е неизбежно, категорични са от КЕВР

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) подготвя промяна в правилата за търговия с електроенергия, които да регулират случаите на фалит или извеждането на търговец на електроенергия. Това стана ясно от думите на председателя на регулатора Иван Иванов, който говори пред журналисти. Спешният нормативен ремонт е провокиран от казуса с “Фючър Енерджи” от началото на декември, след като компанията, която е сочена и за кандидат за бизнеса на CEZ Group у нас, бе изведена от пазара по решение на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Компанията, която доставя електрическа енергия на около 5000 потребители, поиска сама да бъде отписана от списъка на търговците. Като причина за оттеглянето е невъзможност да изпълнява договорите си заради отпадането на ключови доставчици на електроенергия.

Извеждането на търговеца на електроенергия от пазара показа пропуски в нормативната база, от които страдат крайните потребители. Сега с извънредни решения енергийният регулатор се опитва да защити криентите на дружеството. Едно тях предполага, че ако до края на декември те не сменят своя доставчик, от 1 януари 2018 г. служебно ще бъдат прехвърлени до съответния краен снабдител, тоест ще бъдат върнати на регулирания пазар.

Тази промяна цели защитата на потребителите, за да не плащат високите цени на доставчиците от последна инстанция. Мярката ще важи в рамките на четири месеца, но единствено за клиентите на ниско напрежение – битови и небитови, уточни още Иванов. Той коментира и горещата тема с цената на водата. По думите му тенденцията стойностите да вървят нагоре е неизбежна заради заложената политика у нас за подобряване на качеството на услугата. Както “Труд” писа, цената за кубик ще се повиши в 14 града в страната от началото на следващата година. Планираното увеличение за София е 9.4% , което означава, че кубик вода в столицата ще поскъпне от 2.16 лева на 2.36 лева. Най-голямо е поскъпването в Ямбол – с 20%.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.