Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Регулират фалита на енергиен търговец Подготвят промяна на правилата след случая „Фючър Енерджи”

Поскъпването на водата е неизбежно, категорични са от КЕВР

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) подготвя промяна в правилата за търговия с електроенергия, които да регулират случаите на фалит или извеждането на търговец на електроенергия. Това стана ясно от думите на председателя на регулатора Иван Иванов, който говори пред журналисти. Спешният нормативен ремонт е провокиран от казуса с “Фючър Енерджи” от началото на декември, след като компанията, която е сочена и за кандидат за бизнеса на CEZ Group у нас, бе изведена от пазара по решение на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Компанията, която доставя електрическа енергия на около 5000 потребители, поиска сама да бъде отписана от списъка на търговците. Като причина за оттеглянето е невъзможност да изпълнява договорите си заради отпадането на ключови доставчици на електроенергия.

Извеждането на търговеца на електроенергия от пазара показа пропуски в нормативната база, от които страдат крайните потребители. Сега с извънредни решения енергийният регулатор се опитва да защити криентите на дружеството. Едно тях предполага, че ако до края на декември те не сменят своя доставчик, от 1 януари 2018 г. служебно ще бъдат прехвърлени до съответния краен снабдител, тоест ще бъдат върнати на регулирания пазар.

Тази промяна цели защитата на потребителите, за да не плащат високите цени на доставчиците от последна инстанция. Мярката ще важи в рамките на четири месеца, но единствено за клиентите на ниско напрежение – битови и небитови, уточни още Иванов. Той коментира и горещата тема с цената на водата. По думите му тенденцията стойностите да вървят нагоре е неизбежна заради заложената политика у нас за подобряване на качеството на услугата. Както “Труд” писа, цената за кубик ще се повиши в 14 града в страната от началото на следващата година. Планираното увеличение за София е 9.4% , което означава, че кубик вода в столицата ще поскъпне от 2.16 лева на 2.36 лева. Най-голямо е поскъпването в Ямбол – с 20%.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете