Министър Горанов обсъди с Кристалина Георгиева глобалното икономическо развитие

Пасквил поруга Христо Ботев „Чий е Ботев?” води класацията на литературния позор

Бял дим за данъчните облекчения в Гърция, отменят ДДС за строителство

DBX захапва асфалта със силата на 550 коня Първият SUV на Aston Martin излиза с двигател V8 от Mercedes AMG

Александър Сано: Не очаквай от чашка 200 грама да извадиш литър

Джулиана Гани ще се снима гола и след раждането

Как се спира женска кавга

Пожар избухна във влак с футболни фенове в Берлин

Опозицията в Албания поиска оставката на Еди Рама

Борис Джонсън е изпратил на ЕС неподписано писмо за отлагане на Брекзит

Швейцария ще гласува за нов парламент

„Луфтханза” стачкува днес

Лоши комбинации за зодии-родители

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 20.10.2019

Редки монети пазят тайни за Второто българско царство Ценните находки показват “войната” ни с Византия за св. Димитър

Ценни монети, открити на Перперикон, показа ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров. Снимка: Пламен Стоименов

Представиха кръст с мощи на светец

Редки монети, разкриващи тайни за Второто българско царство, бяха открити на Перперикон тази година и показани от ръководителя на разкопките проф. Николай Овчаров. Сред тях е образец от първото българско монетосечене. “Голямата ни изненада беше, когато открихме и монета на Иван Асен II, сечена след 1230 г. след битката при Клокотница. Такива монети са много редки – открити са 20 – 30 екземпляра”, обясни проф. Овчаров. Върху артефакта е изобразен царят, надписът: “Иван Асен цар на българите”, и образът на Св. Димитър Солунски. “Това е рефлекс от войната за св. Димитър, която става идеологическата основа на българското освобождение и създаването на Второто българско царство”, разказа проф. Овчаров. Той обясни, че при освобождението ни от византийско владичество, въстанието ни неслучайно избухва в църквата “Св. Димитър”. То протича под лозунга, че светецът е напуснал Солун и Византия и се е прехвърлил в Търново, за да подкрепи България. Първите ни царе секат монетите си с изображението на св. Димитър.

И византийските парични единици изобразяват императорите, коронясвани от св. Димитър. Такава монета е открита и на Перперикон. Златно-сребърната монета от ХI в. по времето на император Алексий I Комнин е с едва 6 карата злато, което говори за криза във Византия.

“За 4 г. разкрихме Акропола на скалния град и проучваме пространството между него и Голямата базилика. То е заето главно с огромни некрополи: единият с 200 гроба от ХIII-ХIV в., а другият, по който тази година работим, е с около 60 гроба от ХI в.”, каза историкът.

Откритие в настоящия сезон над 200 артефакта ще бъдат показани на изложбата “Българска археология” догодина. Най-старите са вотивна пръчица от II-III в., украсена с фигурка на птица и използвана в езически ритуали, както и бръснач, подобен на съвременните. Открит е и красиво изработен ключ от от ХI-ХIV в., пригоден за сложната система на заключване на ракла. Показани бяха и 5 бронзови кръста, единият от които е и реликварий, украсен с изображения на Христос и Богородица.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.