Редки пощенски карти и стари сметачни машини хит на „Булколекто 2017“ в Пловдив

Редки пощенски карти и стари сметачни машини „Елка“ са безспорният хит на изложението „Булколекто 2017“, което бе открито в петък в Международния панаир в Пловдив, където ще продължи до неделя под мотото „Колекционерството – хоби, култура,инвестиция“. За първи път ценителите у нас могат да видят максимафилна изложба с участници от България, Румъния, Македония и Сърбия.

На 50 табла са разположени комплекти от пощенски карти и марки с еднакъв сюжет. Това позволява по-ясно да се открои изяществото на миниатюрните филателни ценности. Изложбата е много интересна и като художествена изработка, и като съдържание на експонатите, които са посветени на обекти от различни области на науката и изкуството, коментират представители на международното жури. Другата изненада на „Булколекто 2017“ е Денят на хобито, планиран за 22 октомври (неделя), като специално внимание ще бъде обърнато на нетрадицонни сбирки. Акцентът ще са демонстрациите със стари сметачни машини „Елка“, около които още в първите часове на изложението се събраха любопитни посетители.

„Булколекто“ вече е сериозно културно събитие за Балканите и се превърна в традиция за колекционерите не само у нас, а и в съседните държави, изтъкна Спас Панчев, председател на Съюза на българските филателисти (СБФ). „Булколекто“ заема достойно място сред подобни европейски прояви, подчерта Деян Дънешки, изпълнителен директор на компанията „Български пощи“. На панаира в Пловдив филателистите могат да си купят марки, които скоро ще бъдат рядкост, тъй като са в малък тираж. Те се продават във временната пощенска станция и на щанда на „Българска филателия“ наред с други издания.

Веднага след официалното откриване на „Булколекто 2017” бе валидиран малотиражен блок-лист, посветен на Световната филателна изложба „Бразилия 2017“. В него е включена и марка, изобразяваща първия гол на Пеле за националния отбор на Бразилия, вкаран във вратата на Аржентина преди 60 години през 1957 г. Тази събота пък ще бъдат представени за първи път блок-листовете „Фауна. Ние, врабчетата“ с рисунки на Йордан Радичков и “Алтернативен транспорт”, включващ изображения на ролери, скейтборд и други подобни средства. Освен филателните колекции, посетителите могат да видят и купят в палата 7 на панаира в Пловдив монети, банкноти, пощенски карти, вестници, значки, медали, сувенири и антикварни предмети. Сред изложителите са и фирми, предлагащи пособия за различни колекционерски области.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции