Редят изложба за историята на пътешествията ни по море, които тръгвали винаги от Варна

Първият български круизен параход "Цар Фердинанд" е тръгнал от Варна за Александлия през 1914г. Всички пътешествия по вода, поддържани от Българското Търговско Параходно дружество, са започвали винаги от морската столица на България, припомни за "Труд" историкът Тедор Роков.

Той е организатор на първата изложба"Посока Юг/Due South", посветена на круизния туризъм от България до Египет и Палестина през първата половина на 20 век.

Параходните линии са минавали през Истанбул и Пирея до Александрия и Яфа в периода от 1914 до 1944 г. Според ценоразписа на Българското Търговско Параходно дружество цената на Александрийския рейс отиване и връщане е 8000 лв. за I класа и двойно по-малко за III класа.

Морският воаяж до пристанище Пирея е струвал 5000 лв.за I класа.В тарифите не се включвала храната.

Параходното дружество -Варна рекламира и крайбрежните линии до Ахтопол и Бургас, които са далеч по-евтини."Използвайте дружествените параходи, за да получите възможността да се полюбувате на море", е призивът към пасажерите, за които цените тогава не са били чак толкова непосилни и са пътували доста, посочи Роков.

Изложбата включва 15 антикварни издания на български пътеписи за Египет и Светите земи, които са от личната му библиотека и ги е събирал години наред.

Сред техните автори се открояват Страшимир Кринчев (В страната на палмите, 1910) – публицист, убит в Балканската война и Вера Бояджиева-Фол (Горещият изток, 1939) – майка на професора по тракология Александър Фол.

Изложбата ще бъде открита на 10 май във Варненския археологически музей.Специално генериран QR-код ще дава възможност на всички притежатели на смартфони да извършат виртуална разходка из Истанбул, Атина и Кайро, така както са изглеждали в началото на 20 век.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура