Ново кръгово кръстовище облекчава движението в Стара Загора

ГЕРБ и БСП не се разбраха за машините Червените обвиниха мнозинството в “трикове за печелене на време”

Ананиев: Взимате отпуска по време на карантината за коронавируса

Бургазлии защитават книжарница „Хеликон“

Търговец закла жена си и опита да се гръмне (обзор) Споделял с приятели, че жена му има любовник и ще я убие

Шефът на кризисния щаб: От днес пътниците от Италия и Китай ще попълват анкета с лични данни В момента у нас има 10-12 човека, които са под наблюдение, каза Мутафчийски

Първи заразен с коронавирус в Швейцария

Съвместно заседание на правителствата на България и на Гърция ще се проведе утре в Александруполис

Блокираната българка в хотел в Тенерифе: Не ни разрешават да излизаме

До 10 000 лв. ще струва на общините всеки километър път без винетка

Унищожиха невзривен боеприпас, открит край Ямбол

ВАР още от старта на идния сезон

Осъдиха 80-годишна варненка за телефонни измами Баба Веселинка паднала в капана след опит да прибере пари от прокурор

Стопанската академия е единственото българско висше училище със сертификат от Европейската комисия Той е за магистърска програма по митнически контрол

Президентът Радев: От правителството зависи въвеждането на еврото да бъде с икономическа и социална интеграция

Редят изложба с документи от Секретния архив на Ватикана в Търново

Експозицията показва сложните връзки на българските владетели и църковни предстоятели с папските институции

Фотографско-документална изложба „Папството и българите / IX-XXI век/” откриват в петък в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново. Събитието е във връзка с 370-годишнината от основаването на Католическата Никополска Епархия /1648-2018/, 330-годишнината от Чипровското въстание /1688-2018/ и 140-годишнината от Освобождението на България /1878-2018/.

В изложбата са проследени сложните връзки на българските владетели и църковни предстоятели с папските институции, въз основа на документи и регистри от Секретния архив на Ватикана, ръкописи от Ватиканската Апостолическа библиотека и Архивите в Дубровник, като: епистоларните връзки на Папството с княз Борис Михаил и цар Калоян по време на покръстването и Четвъртия Кръстоносен поход; на цар Иван Асен II и цар Иван Александър; на ролята на дубровнишките колонии в българските градове; на дейността на католическите мисионери, действали на територията на Балканите и по-конкретно в българските земи през XVI-XVIII век; на българските католици от източен обряд; на униатското движение през Османския период и трудностите вследствие военните конфликти през 1912-1913 г.; на дейността на апостолическия визитатор монсиньор Анджело Джузепе Ронкали (1881-1963) – бъдещия папа Йоан XXIII, създал през 1931 г.

Апостолическата делегация в България, просъществувала до 1948 г.; на тежката съдба на католиците след Втората световна война до откриването на Апостолическата нунциатура в България през 1991 г.; на посещението на папа Йоан Павел II (23-26 май 2002 г.), най-знаковото събитие в новите отношения между България и Светия Престол.

Изложбата е осъществена благодарение на изключителното съдействие на Папския Комитет за исторически науки; Секретния архив на Ватикана и Ватиканската Апостолическа библиотека; Фондация „Свети Йоан XXIII“ – Бергамо; Център за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ „Св. Климент Охридски“, София; Историческия музей – Чипровци; Проф. Красимир Станчев – научен консултант; проф. Кирил Гогов – графичен дизайн; акад. Васил Гюзелев и д-р Симеон Хинковски, проф. Казимир Попконстантинов и доц. Росина Костова, Анна Влаевска – Станчева – участници с табла в изложбата; художникът Тодор Ангелиев и Антонио Василев.
Изложбата ще е на разположение на великотърновци до 9 юни 2018 г.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.