Режисьори - абсолвенти се конкурират в Бургас

Вторият финалист ще получи поощрителна награда в размер на 1000 лв.

Награда на името на Борислав Чакринов

Поставят 6 пиеси в театъра

Шест  пиеси се конкурират за театралната награда за абсолвенти, завършващи режисура за драматичен театър, на името на дългогодишния директор на ДТ „Адриана Будевска“ в Бургас Борислав Чакринов.

Самият  Чакринов е поставил над 150 спектакъла на почти всички театрални сцени в България и чужбина. Създател е на Малък градски театър "Зад канала", а последните 26 години от живота си посвещава на театъра в Бургас.

Надпреварата между младите талантливи абсолвенти е оспорвана. Кандидатите ще се представят със следните заглавия:  „Йерма“ от Фредерико Гарсия Лорка, „Мъртвешки танц“ от Аугуст Стриндберг, “Вихров блус“ по пиесата  „Доктор 5“ на Мария Вихров, ‘‘Небесен отряд‘‘ от Джордже Лебович и Александър Обренович, „Здравей и сбогом“ от Атол Фюгард и „Нощта на трибалдите“ от Пер Улув  Енквист.

Инициативата дава възможност на младите режисьори да поставят на прочутата бургаска сцена своя дипломен спектакъл и така да поемат успешно по пътя на своята кариера.

Конкурсът бе отворен за участие за абсолвенти - степен бакалавър и магистър, които се обучават по специалността „Режисура за драматичен театър“ в български колежи и висши учебни заведения.

Покани са отправени  от директора на ДТ „Адриана Будевска“ Богдан Петканин към всички театрални училища в страната.

Резултатите от първия кръг на конкурса ще бъдат обявени до края на месец  октомври.

Победителят в конкурса ще получи диплом и парична награда в размер на 6 000 лв., осигурени от Община Бургас, както и реализация на дипломния му спектакъл в Камерна зала „Апостол Карамитев“,  с актьорския състав на Драматичен театър „Адриана Будевска“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони