Резки решения могат да доведат до схизма

Позиция на Светия синод да помогне е правилна

Решението на Светия синод да помогне за признаването на Македонската православна църква е единственото правилно в случая. Това заяви историкът проф. Николай Овчаров по повод писмото на Охридска архиепископия, в което тя моли да бъде призната като независима църква и иска нашата да стане нейна Църква-Майка.

По думите му казусът е много сложен и не бива да се правят резки движения, защото те могат да доведат до схизма за нашата църква, тъй като Вселенската, Руската и Сръбската ще застанат срещу нас.

Затова в деликатна ситуация като тази е добре да се търси диалог по отделно с всички православни църкви, категоричен бе проф. Овчаров.

Той показа два надписа, открити от него през 1989 година в Охридската катедрала “Света София”. Те гласят: “От Николай - епископ на България” и “От Константин - епископ на България”. “Тук е важна титлата на охридските епископите, че тя е “на България”, уточни той.

Проф. Овчаров поясни, че след падането на България под византийска власт, император Василий Втори с три нарочни грамоти утвърждава Охридската архиепископия като архиепископия на цяла България, която включва целите територии на вече несъществуващата Българска патриаршия от ХХ век. Надписите са открити върху колоните на Григориевата галерия на катедралата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България