“Пирин” прекъсна серията от загуби

Северна Корея желае да започне диалог със САЩ

Юнкер: Македония е на прав път, може да получи препоръка от ЕК до няколко месеца

Депутатът Николай Бошкилов напуска ръководния екип на БСП-Благоевград

Обилни снеговалежи и силен вятър тази нощ и утре, червен код в областите Смолян и Кърджали

От Българска банка за развитие обявиха, че нямат участие в сделката по продажбата на ЧЕЗ

Нови боеве са избухнали Източна Гута

Путин, Меркел и Макрон са обсъдили ситуацията в Сирия

ГЕРБ обвини Нинова, че “пуска плоски лъжи”

МВР със съвети какво да правим при обилни снеговалежи и силен вятър

Патриарх Неофит възглави празнична света литургия в “Св. Александър Невски”

19-годишно момиче е загинало при катастрофа в района на Драгичево

Калоян Паргов: Гражданите от “Малашевци” поискаха да закрием битака

Гайди, заря и регата за 3 март във Варна

БСП ще пита чешкия премиер и ЕК за сделката с ЧЕЗ

Рекламата продава, но може и да погубва

“Няма лоша реклама; рекламата продава”, това са стари познати постулати.

Но понякога рекламата ми идва в повече. Особено когато става въпрос за здраве. Защото може и да е гибелна.

Един професор по агроикономика (започнал е като асистент в Катедра “Автомобили и трактори” на Агрономическия институт), който едно време говореше за препарати за агрозащита, вече години наред се прави на лекар и с престъпна самонадеяност поставя диагнози и назначава лечение по телевизиите; в една от тях си има и собствено предаване. Неотдавна бе събрал двама пчелари, които лекуваха диабет с… мед. Нещо повече – събрал в една книга народни рецепти и я разпространява, без да му пука за последиците върху наивните, повярвали му хора.

Напразно подавах сигнали до Българският лекарски съюз и СЕМ да спрат тази незаконна, но наистина – и без преувеличение – престъпна дейност.

В Закона за здравето има една глава – осма, за “Неконвенционални методи за въздействие върху здравето” – абсолютна глупост; тази глава трябва да бъде заличена напълно! Защото тя дава права и на хора без медицинско образование да лекуват. Вярно, има и условие – да са изкарали 4 семестъра във висше учебно медицинско училище, където да изучават… анатомия и физиология. Само че до ден днешен Министерството на здравеопазването (и с пълно право!) не е издало съответната наредба за приложението й.

В България е пълно с шарлатани, които се осмеляват да поставят диагнози и да лекуват. Идете на която искате автогара и ще намерите там някой самозванец билкар, който да ви предлага цветчета за лечение на всякакви болести – от цироза до СПИН.

Има и една дама с кобилешко име, намахана и палава, която се представя за сексолог (без да е лекар или психиатър) и щедро дава съвети за всякакъв вид любов. И никога не споменава за опасностите, които крият случайните полови връзки.

В повече ми идват и грозните антиреклами на тютюнопушенето – със снимки на умиращи хора. В ръцете ми е умирал не един човек (работил съм в най-тежкото отделение – кардиологичното; давал съм и десетки дежурства по “Бърза помощ”), но тези фотографии са ужасяващи и напълно неуместни. Да, тютюнопушенето е вредно за здравето. Но не по-малко вредни са голяма част от храните, които ни предлагат – обилно осолени, опушени, с голямо количество мазнини, палмово масло, Е-та и какви ли още не отрови. Защо върху етикетите им също не се пише: “Тази храна е опасна за вашето здраве”? Защото пушачът убива само себе си, а тези храни убиват дори и децата! Случайност ли е, че новодиагностицираните българи с рак на дебелото черво (когато бяхме студенти, това заболяване беше казуистика) вече са най-много – цели 5000 годишно, при по 4000 за рака на гърдата и на белия дроб?

Ами непрекъснатите реклами на хранителни добавки, и то препоръчвани от аптекарите? Преди 800 години Карл Велики е издал недвусмислен едикт: “Лекарят няма право да продава лекарства, аптекарят няма право да лекува.” Колко просто и ясно. И спазвано от векове! Да, добрият аптекар може да разяснява свойствата и приемането на дадено лекарство, но не и да назначава лечение.

Всяка жаба да си знае гьола.

Крайно време е Министерството на здравеопазването, СЕМ и Българският лекарски съюз да погледнат сериозно на изявите на самозванци “лечители” и на рекламите на хранителни добавки, защото това може да бъде безкрайно вредно за хората!

 

КЗК забрани да се подвеждат потребителите

Комисията за защита на потребителите (КЗП) неотдавна забрани на търговци на храниелни продукти и лекарства да подвеждат клиентите си за цените или за условията, при които могат да се възползват от актуални промоции и намаления.

Заблуждаващ ценоразпис на павилион за бързо хранене е един от последните случаи, по които се произнесе контролният орган. Инспекторите установиха, че търговецът не дава информация дали посочената цена на даден артикул е за брой или за единица мярка. Обявено е, например: „пилешка пържола – 100 г, 1,60 лв.“. Клиентът остава с впечатлението, че дължимата от него сума ще бъде изчислена след претегляне на продукта на база посочената цена за 100 грама. На практика обаче цената е за брой, а количеството винаги се оказва по-малко от 100 грама. По такъв начин потребителят е заблуден, че срещу обявената цена ще си купи повече от това, което реално получава.

Некоректно провеждане на промоция от страна на аптека е друго нарушение, пресечено от контролния орган. Върху плакат на витрината на въпросната аптека и в разпространени от нея рекламни брошури е анонсирана отстъпка от 25%, а реално предоставяната е 20%.

За всяка от нелоялните практики законът предвижда санкция до 30 000 лв. и забрана за прилагането им в бъдеще. При повторно нарушение глобата може да стигне до 50 000 лв.

 

*Авторът е главен редактор на в. “Български лекар”, член на Съюза на българските писатели.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. “По образование Наталия е клиничен психолог, семеен терапевт, сексолог и е завършила също психология на бизнеса. Освен това тя е мастър по НЛП, Ериксонов хипнотерапевт и водеща на семейни констелации. Тя е работила 5 години като бизнес треньор в световни корпорации.” По нейния фейсбук щъкала тая информация.

  2. “Защото пушачът убива само себе си”
    “Докторе” най-учтиво ви моля да се “самообесите”…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.