Рекорден брой от 71 участници идват в Павликени за Националния фестивал „Нека да е лято!”

Павликени събира на 23 и 24 юни музикалния елит сред младите певчески таланти на България за шестото издание на Националният фестивал за млади изпълнители на популярна песен с международно участие „Нека да е лято!“ Конкурсът е част от програмата за празника на града и тази година ще бъде отбелязан с рекорден брой участници. До момента 71 души от България и Румъния са заявили участие за престижния фестивал.

Председател на журито ще бъде отново композиторът Стефан Димитров. В състава са още: певицата Нели Рангелова, директорът на конкурса „Сребърна Янтра“ Румяна Начева, която е съорганизатор на „Нека да е лято!”,  заместник-кметът на Община Павликени инж.Анастасия Вачева.

Трима ще бъдат най-малките участници във фестивала. Те са едва на 5 години, един от които е от Павликени. На сцената ще излязат и носители на големи награди от различни национални и международни фестивали. Силно е представена школата на Искра Милкова от София, която е вокалният педагог на “X Factor”. Нейна възпитаничка е Жаклин Таракчи, която ще пее и в Павликени. Младото момиче наскоро имаше шанса да се изяви на една сцена с Лара Фабиан и завоюва третото място на конкурса „България търси талант”. Сред подалите заявка е малкият чаровник Максим. Само преди две седмици той спечели Гран при на популярен международен конкурс в Казахстан. Сред участниците са и четирима души от Румъния. Всички те са лауреати на конкурса „Stars of song”. 12-годишният Стефан Бадя е звезда от телевизионното шоу „Next star” в северната ни съседка. 18-годишната Бианка пък само преди месец беше финалист на конкурса „Джордже Григорио”

„Фактът, че 71 души са пожелали да се явят на сцената в Павликени говори добре за реномето на конкурса. В интернет е направена анкета за реномето на конкурсите в България. „Нека да е лято!” е поставен сред добре организираните конкурси. Почти 20% го поставят като елитен фестивал”, сподели Румяна Начева.

Кметът на Павликени инж. Емануил Манолов сподели, че участниците ще бъдат разведени в Античния керамичен център и забележителностите на града. По думите му фестивала е много предпочитан и заради красивата сцена на обновения Летен театър.

„Припомням, че наградата за най-добрия изпълнител от всички възрастови групи – нашето Гран при е планински кристал с гравирана в него триизмерна роза – специално изработен за нашия конкурс. Награди ще бъдат раздадени в четирите възрастови групи- планински кристал с гравирано триизмерно слънце. Ще има и парични награди, които заедно с предметните надхвърлят 3000 лв.”, сподели кметът на Павликени инж. Емануил Манолов.

Условията не са променяни от миналата година. Всеки участник трябва да представи две песни, от които едната е задължително на майчиния му език. Конкурсът  е отворен за участие на чуждестранни певци, така че няма ограничение изпълнението да е на български език.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони