Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Рекорден брой първолаци за последните 10 години Годината започва с недостиг на 1000 учители – предимно по математика и физика

Близо 130 хиляди ученици прекрачиха прага на столичните училища. Снимка: Булфото

От 2008 г. насам най-малко са били в първи клас през учебната 2009/2010 г.

0203.inddНад 75 000 първокласници прекрачиха учебния праг вчера, която е своеобразен рекорд за последните десет години. Миналата година на 15 септември в клас за първи път са влезли 6 000 деца по-малко, а през учебната 2015/2016 година – 7500 по-малко. От 2008 г. насам най-малко са били децата в първи клас през учебната 2009/2010 година, когато техният брой е бил 59 596.

По данни на министерството на образованието общият брой ученици от 1 до 12 клас през тази година е около 720 000.

Разминаване обаче има в данните за миналата година, когато в годишния си доклад НСИ преброява 605 729 ученици от 1 до 12 клас.

Според актуализираната статистика представена вчера обаче, учениците през същата година са 740 362, което прави 134 633 деца повече.

Статистиката отчита, че през последните 10 години общият брой на учениците не е надвишавал 615 600 (през 2010/2011 г.), а през всички останали е бил под 610 000.

В първия учебен ден училищата в страната отвориха врати с празнични програми и тържества.  Снимка: Булфото
В първия учебен ден училищата в страната отвориха врати с празнични програми и тържества. Снимка: Булфото

Близо 130 хиляди са учениците в София, 12 хиляди от които прекрачват прага на столичните школа за първи път, съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова, която откри учебната година в 5 основно училище “Иван Вазов”.

3234 първокласници прекрачват за първи път училищния праг във Варна. Те са записани в 37 общински училища, като 2476 малчугани ще бъдат обхванати в целодневна организация на учебния ден.

2132 са първокласниците в Бургас тази година. 2083 от тях ще учат в общинските училища, 44-ма в НУМСИ “проф. Панчо Владигеров” и 5 в частно начално училище “Д-р Мария.

В Русе 3234 деца чуха първия училищен звънец, а в Стара Загора – 1511.

70 училища ще посрещнат учебната година в ремонт, а 17 няма да отворят врати. Те са закрити заради демографската криза. По данни на образователно министерство годината започва с недостиг на 1000 учители – предимно по математика и физика.

Близо 50% от преподавателите са на възраст над 55 години и им предстои да се пенсионират в следващите години. На възраст под 35 години са 5917 учители. През 2000 г. младите преподаватели са били 22732. Единствено през последната година от статистиката броят на младите учители леко се е увеличил – от 4929 на 5917. По данни на НСИ днес на 10 хиляди души население се падат 84-85 учители. Общият брой на преподавателите сега е малко над 60 хиляди, като на един учител се падат около 12 ученици.

Общият брой на педагозите също намалява трайно след 2000 г., като последната учебна година отново е изключение. Ако през 20015/2016 г. те са били 58270, през 2016/2017 г. вече са 60203, като новите попълнения са почти изцяло жени.

 

Първи резултати от механизма за задържане в клас

3000 деца върнати в образователната система

Окончателните резултати от кампанията ще са ясни към средата на октомври, заяви министър Вълчев.
Окончателните резултати от кампанията ще са ясни към средата на октомври, заяви министър Вълчев.

Над 3000 деца са се записали в образователната система след въвеждането на механизма за обхващане и задържане на децата в училище, отчете заместник-министърът на образованието Деница Сачева.

От началото на месеца 11 632 души, разпределени в 1103 екипа обикалят из страната, за да издирят и върнат в училище напусналите деца. Броят на отпадналите от образователната система и такива, които никога не са я посещавали, се оценява на между 130 000 и 200 000 деца, като за част от тях се предполага, че са в чужбина.

“Вече имаме първите резултати – имаме, може би, към момента над 3000 деца, които вече са се записали в образователната система, от тези, които издирваме. Разбира се, резултатите са много предварителни към този момент и работата продължава”, съобщи Сачева.

Министърът на образованието Красимир Вълчев обясни, че окончателните резултати от кампанията за връщане на децата в училище ще са ясни към средата на октомври.

Сачева добави, че няма гаранция, че децата, които екипите успеят да върнат в училище, ще останат там. За да не отпаднат отново от класовете обаче работата с тях и семействата им ще продължи през цялата година и ще бъде проследено дали посещават училище. Ще се прилагат и допълнителни мерки според всеки индивидуален случай.

 

Проверка на регионалните здравни инспекции

97 училищни сгради са в лошо състояние

50 ремонта приключват до края на годината

Най-често предписанията се за лошо състояние санитарни възли, покриви и дограми.
Най-често предписанията се за лошо състояние санитарни възли, покриви и дограми.

Общо 97 са училищата, чиято материална база не отговаря на изискванията на държавния санитарен контрол, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Според Регионалните здравни инспекции (РЗИ) в неизправност са всички, които поставят в риск здравето на децата. Най-често предписанията се отнасят до ремонти на покривни конструкции, санитарни възли, подмяна на дограма, привеждане в изправност на отоплителни инсталации, подмяна на осветителни тела и ел. инсталация, осигуряване на течаща топла вода и ремонтни дейности във физкултурни салони.

Предписания за подобряване на учебната среда получават и училищата, в които липсват ергономични столове в компютърните кабинети, подходящи бюра в класните стаи и достъпна среда за хора с увреждания.
Към 13 септември 275 училища (от общо 387 проверени) са изпълнили издадените им предписания за безопасност, допълват от РЗИ. Стаите и инсталациите в 97 сгради ще останат в неизправност, но се очаква в 50 от тях ремонтите да приключат до края на годината.

 

Подарък от общината

Сливенски буквар събира историята на града

Росица Николова

02-4Всички първолаци в Сливен получиха подарък от кмета Стефан Радев – Сливенски буквар. Докато изучават азбуката, децата ще се запознават със забележителностите на областния град, историята и природата му. На буквата, например, “Д” е поместена информация за възрожденеца Добри Чинтулов, а на “С” – за хилядолетното дърво Стария бряст в центъра на Сливен и др. Книжката се издава от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви в партньорство с общината. На 15 септември за първи път прекрачиха прага на училището 1 370 деца.

 

В Пловдив

Всички ремонти приключиха в срок

Николай Спасов

3400 деца прекрачиха на 15 септември за първи път училищния праг в Пловдив. От тази година в Община Пловдив беше въведено централизирано електронно класиране за прием в първи клас. То улесни както родителите, така и работата на училищните администрации. Още на първо класиране 94% от децата бяха приети по първо желание.

Всички 52 общински училища (4 начални, 22 основни, 1 обединено, 5 профилирани гимназии, 18 средни училища и 2 професионални гимназии) в Пловдив отвориха в петък врати за над 33 000 ученици от първи до 12-и клас и около 900 5- и 6- годишни деца, разпределени в 43 подготвителните групи. Седем от тези групи са целодневни, а 36 са полудневни. Досегашната практика показва, че разкритите с помощта на общината целодневни групи са много по-предпочитани от родителите.

В 53-те общински детски градини в Пловдив за новата учебна година към момента са записани 10 550 деца. Най-малките, които са на 3 години, са 2525. Те ще посещават първа възрастова група и са с над 100 повече от първа група през миналата учебна година. Данните от системата за електронно централизирано класиране за прием посочват, че са осигурени места за всички деца, пожелали прием в забавачките в града. Община Пловдив отпусна 200 000 лева за проектиране и изграждане на нови площадки.

 

Акция

ДАИ проверява училищните автобуси

Новият изпълнителен директор на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” Красимир Сребров разпореди извънредни проверки на училищните автобуси в навечерието на новата учебна година. “Правим го всяка година, в началото на месец септември. Най-вече обръщаме внимание на техническото състояние на превозните средства”, коментира той.

“До момента сме констатирали много малко нарушения. Следим за техническото състояние, техническия преглед, състоянието на гумите, застраховка, психично състояние на водачите, условия за безопасност, светлини и др.”, заяви Сребров.

Пътната полиция започна традиционната акция “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”. Засилено e полицейското присъствие в районите около училищата в цялата страна. За трета поредна година полицаи съпроводиха първокласниците до класните стаи. Първият урок на децата ще бъде по безопасност на движението по пътищата.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Неква грешка от 134000 деца…
    А.колко от първълаците имат за майчин език българския?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.