Рекорден брой рецитатори на конкурс в Шумен

Награди над 8000 лв., Йоана Буковска в журито на надпреварата

Шумен ще бъде домакин на 26-то издание на Националния конкурс за изпълнение на българска и унгарска литература от 27 до 29 април и за него са се кандидатирали рекорден брой 117 участници. Това съобщи зам.кметът по култура Найден Косев и уточни, че най-много са заявките във възрастовата група за ученици над 11 г. - 49, но ще участват и 19 артисти, а такъв интерес от професионалисти не се е случвал до момента. Рецитаторите изпълняват по свой избор творби от унгарската и българската литература, като времетраенето им е до 10 минути. Изпълнение на творба от унгарски автор е задължително

Конкурсът е посветен на 140-та годишнина от Освобождението на България, 170-та годишнина от избухването на унгарската освободителна борба, както и на 170 г. от рождението на Христо Ботев и 195 г. от рождението на унгарския поет Шандор Петьофи.

И това издание се организира от община Шумен и Унгарският културен институт „Балаши“, под патронажа на Министерство на културата, а най-добрите рецитатори ще си разпределят награден фонд в размер на 8 200 лв.

Община Дебрецен, Съюза на артистите в България, основателят на конкурса семейство Поповски, Шуменският университет „Еп. Константин Преславски“ и къща-музей „Лайош Кошут“ също подкрепят конкурса.

Председател на журито ще бъде актьорът Иван Налбантов, а членове са Веселин Мезеклиев и Йоана Буковска.

Коментари

Задължително поле