Бойко Борисов пристигна в Лондон за инвестиционния форум за Западните Балкани

Златна мечка и за родното кино от Берлин (ОБЗОР) В “Не ме докосвай” една от главните роли се изпълнява от Ирмена Чичикова, а копродуцент е Мартичка Божилова

Георги Първанов: Едно разследване на сделката с ЧЕЗ би дало повече информация

Премиерът Бойко Борисов с 10-годишна прогноза: Балканите ще са най-хубавото място за живеене Проекти за 30 млрд. евро ще променят региона, каза министър-председателят

109 банди разбити при акции на ГДБОП 860 обвинения след разследвания на антимафиотите

НС да даде зелена светлина за „Белене“ Партиите употребили за политически цели референдума за нова атомна централа

Съдът остави за постоянно в ареста съпрузите, обвинени за убийството в столичния квартал “Люлин”

Вижте акцентите от броя на “Труд” в понеделник, 26 февруари 2018

Русенец създаде една от най-бързо развиващите се компании в Силициевата долина

Двуметрови преспи блокират страната Комбинацията със студения арктичен въздух, който се спуска към Балканите от север, създават опасна обстановка на пътищата

Земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер край бреговете на Япония

Бандити няма, но ги хващат

Фънки и Хилда Казасян жури в „Като две капки вода“

„Юнайтед“ би „Челси“, Жозе не трепна

Мария и Мегз заровиха томахавките След като получи приза за Попфолк идол на годината, Фики се прибра да отпразнува изписването на първородния му син

Рекорден брой участници привлече национално ученическо състезание по банкиране в Стопанската академия в Свищов

Снимка: Стопанска Академия в Свищов

Рекорден брой участници предизвика Четвъртото национално ученическо състезание по банкиране, организирано от Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността (АЦККВО) и от катедра „Финанси и кредит” при Стопанската академия „Димитър А. Ценов” в Свищов. В тазгодишното издание на средношколската надпревара, която бе под надслов „Моят първи бизнес кредит” участваха 230 ученици от 29 училища в страната, водени от 31 учители, а в организацията бяха ангажирани 46 студенти-ментори на участващите отбори, 12 докторанти от катедрата, над 20 преподаватели, както и ръководители и експерти от 5 банкови институции. Инициативата на първата българска финансова катедра, която през настоящата академична година ще чества 65 г., по традиция бе посветена на Деня на банкера – Никулден и на Студентския празник – 8 декември.

Състезанието откри зам.-ректорът по студентска политика и институционални комуникации доц. д-р Николай Нинов. Той пожела на средношколците успешно представяне, в което да защитят марката на своето училище като покажат знания, умения, оригиналност и необходимите личностни качества. Приветствия към участниците отправиха и преподавателите към катедрата проф. д-р Румяна Лилова, проф. д-р Теодора Димитрова и доц. д-р Стоян Проданов, отговарящи за направления „Публични финанси”, „Банково дело”, „Инвестиции”, както и нейният ръководител проф. д-р Андрей Захариев от направление „Корпоративни финанси”.

Представяйки регламента на състезанието, проф. Захариев поясни, че всеки от участващите 46 отбора е сформиран от по 5 ученици от различни училища. Отборите бяха групирани в 5 състезателни направления, където се изискваше разработване на предприемачески идеи и кредитни обосновки на проекти, търсещи банково финансиране. Ангажимент към състезанието имаха пет търговски банки, които чрез свои кредитни консултанти и ръководители на клонове и финансови центрове, даваха ценни съвети на младите кандидат-финансисти и банкери. Участниците в дадено направление бяха отличени с баджове в характерния цвят за съответната банка-партньор. Разпределени в компютърните аудитории на Академията, с осигурени файлове с изходни данни за заданието и макет за презентациите, отборите работиха по зададените казуси, подпомагани от своите ментори в лицето на изявени студенти от специалност „Финанси” и от кредитни консултанти от банките. Пред журита по съответните направления, учениците представиха отборно проектните си идеи, предложения и кредитни обосновки.

На церемония по обявяване на резултатите бяха наградени класиралите се на първите места при индивидуалното представяне и в отборната надпревара във всяко от петте направления. Наградите връчиха участващите в комисиите представители на банки. В направление „Бизнес кредитиране”, носещо „зеления” цвят на Банка ДСК, директорът на банковия клон в Свищов Цоло Цоловски връчи наградата за първо място на отбора с ментор Нергин Алим.

В индивидуалната надпревара комисията присъди две първи места, които заеха Георги Георгиев от ФСГ – Добрич и Виктория Маринова от СУ „Н. Катранов”, Свищов. „Корпоративно банкиране” бе „червеното” направление на Уникредит Булбанк, в което кредитният инспектор Марияна Братова връчи индивидуалната награда на Мария Петрова от ТГ – Стара Загора, а в отборното класиране първо място зае ученическият тим с ментор Маринела Денчева. В „синия” поток, направление „Европейско финансиране” директорът на финансовия център на Общинска банка в Свищов, Пламен Георгиев награди отбора с ментор Деница Кирилова, а първото място в индивидуалната класация бе присъдено на Франческа Анри от ПГИ – Благоевград. Победител в „жълтото” направление „Проектно финансиране” стана отборът с ментор Здравка Борисова, а индивидуалната награда директорът на Райфайзенбанк – Свищов, Живко Павлов връчи на Виктор Господинов от ФСГ – Добрич. В „сивия” поток, направление „Международно кредитиране” индивидуална награда бе присъдена на Диана Атанасова от НФСГ – София, а при отборното представяне директорът на ОББ, клон Свищов – Кирил Кирилово връчи първа награда на отбора с ментор Кирил Лучков.

Проф. Андрей Захариев обяви, че разликата в представянето между останалите отбори в направленията е минимална и заради професионалните бизнес идеи, презентации и кредитни обосновки на всички останали участници и отбори журитата присъдиха почетното второ място. Така във високосната 2016 г. над 200 средношколци от страната завоюваха „среброто” в състезанието по банкиране на Стопанска академия. Всички ученици получиха сертификати, които им дават правото да кандидатстват за студенти в Стопанска академия и да бъдат записани по първа желана специалност и форма на обучение. Посланието, което проф. Захариев отправи към учениците от всички краища на България, участвали в 4-то издание на националното състезание по банкиране е „Днес на елитните български гимназии абитуриент – утре на свищовската академия финансист-абсолвент!”. Допълнително, за всеки ученик бе подготвено персонално писмо от катедрата-организатор до неговите родители с аргументирана покана да подкрепят решение за кандидатстване в СА „Д. А. Ценов” в ОКС „Бакалавър”.

За придружаващите участниците в състезанието 31 учители бе организирана национална учебно-методическа работна среща „Възможности и перспективи пред съвременното финансово-икономическо образование”. Гостуващите учители приветства зам.-ректорът доц. Нинов, който им връчи и сертификати за участие. Зам.-ректорът коментира с учителите рейтинговата система на МОН, според която Стопанска академия заема челни позиции и анонсира предстоящите на 16 декември ученически състезания в други икономически направления. Новият учебен план за спец. „Финанси” представи доц. д-р Анелия Радулова – научен секретар на катедрата, а Татяна Друмева запозна учителите с възможностите за следдипломна квалификация, чуждоезиково и професионално обучение, които осигурява свищовското висше училище. Като ръководител на катедра „Финанси кредит”, проф. Захариев подчерта, че реализацията в сектор „Финансови дейности” в страната е оценена с 1764 лв. средномесечна заплата през 2016 год., което го класира на второ място след IT сектора. „За своите 65 години свищовската финансова катедра е дала на България над 30 хиляди възпитаници, сред които плеяда министри, кметове, народни представители, предприемачи, председатели на общински съвети, стопански ръководители, банкери и финансисти”, каза проф. Захариев говорейки за обучението по „Финанси” в Стопанска академия. Катедрата-организатор осигури подаръци и за всички учители. Те получиха академичен учебник по „Финансов анализ” (издание 2016 г.) и катедрен календар за 2017 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.