Рекорден 22 % ръст на пътниците на двете морски летища за последните 10 години

Посрещнаха 35 -милионния пътник с полет Истанбул- Варна

До момента пътниците бележат 21% ръст на летище Варна и 22% в Бургас. Надяваме се до края на годината общият ръст на морските летища да бъде 22%, което е изключително голям успех и се случва за първи път през последните 10 години. Това каза Улрих Хеппе, главен изпълнителен директор на концесионера „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД.

С полета от Истанбул до Варна на Turkish airlines в 13.15 ч. в сряда тържествено беше посрещнат 35- милионния пътник на двата аеропорта . 35 е магическо число за "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт ", който има концесия за 35 години, прави на година 35 млн.лева инвестиции във Варна и Бургас, от които се лети до 35 държави с над 100 авиокомпании до над 200 различни дестинации в Европа,Азия и Африка, посочи Хеппе.Сред чуждестранните пътници това лято най- многобройни са били тези от Германия, Русия и Полша.

Българо-германската компания дава работа на 650 постоянни и 1000 сезонни работници.В момента се работи по специална маркетингова програма за привличане на повече авиокомпании до морските летища у нас през зимния сезон."Трябва да ги мотивираме за по-голям брой и за това водим преговори с другати участници по веригата- кметове, хотелиери и туроператори, за създаване на фонд за развитие на въздушните връзки и следващата година да започнем с реализацията", посочи главният изпълнителен шеф на "Фрапорт Туин Стар".

Юбилейният пътник в знаковото събитие на двете летища се оказа американката с украински произход Светлана Хънт, която има фондация за спасяване на уличните животни.

На посрещането дойдоха областният управител Стоян Пасев и кметът на Варна Иван Портних. От 5-6 години тя живее в България и каза, че се чувства българка. Дамата лети през Истанбул от Дубай, където синът й учи в американски университет. Тя получи ваучер за двама в 5-звезден СПА-хотел в Южното Черноморие и двупосочен билет до избрана дестинация на Turkish airlines.

За две години, откакто е пусната директната авиолиния Истанбул -Варна са пътували над 70 000 пътници, посочи главният мениджър на авиокомпанията Алпер Кашъкчи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика