Рекордите, които Меси не е подобрил

Лионел Меси, голямата звезда на „Барселона“, изигра преди дни своя мач номер 600 с екипа на каталунците. Това стана при победата над „Севиля“ с 2:1 в мач за първенство. Поредно постижение в кариерата на Лео. Аржентинският техничар е вкарал 33 хеттрика и общо 523 гола. Това го прави най-резултатният футболист, играл за „Барселона“. Аржентинецът е и най-добрият реализатор в историята на Примера Дивисион с 361 гола. Както и в националния отбор по футбол на Аржентина с 61 попадения. Също е вторият най-добър голмайстор в Шампионската лига с 97 гола. Меси е рекордьор по отбелязани голове за една календарна година – 91 (за клубния и националния отбор), за един сезон – 82 (за клубния и националния отбор) и за един сезон в Ла лига – 50.

Може би се питате дали има въобще рекорди, които Меси още не е подобрил? Има и са както много, така и малко.

Най-добрият голмайстор в Шампионската лига

В момента на този трон седи големия му съперник - Кристиано Роналдо. Португалецът има 110 попадения в турнира, докато тези на Меси са 97. Предвид факта, че Кристиано е с две години по-възрастен, аржентинецът има голям шанс да подобри постижението. Със сигурност това няма да е лесно. През настоящия сезон двамата имат по четири мача, но Роналдо е с 6 гола, докато Меси е вкарал само три.

Играчът с най-много трофеи

През цялата си кариера Лионел е спечелил 30 трофея, но историята познава по-титулувани футболисти. С най-много спечелени отличия е легендата Райън Гигс. Блестящата му кариера в "Манчестър Юнайтед" завърши със завоювани 36 купи. Вратарят Витор Баия пък има един по-малко, спечелени с "Порто" и "Барселона". Трети е съотборникът на Меси в тима на каталунците Андрес Иниеста. Халфът е с 32 отличия. С по 31 са Гари Невил и Дани Алвеш. Конкурент за рекорд за футболист с най-много трофеи е... Жерард Пике. Защитникът на "Барселона" също е с 30 отличия, колкото и Меси.

С най-много трофеи в Шампионската лига

Тук Лео ще има проблеми, защото Франсиско Хенто, легенда на „Реал“, е вдигнал купата от най-престижния клубен турнир цели шест пъти. Меси, както Андрес Иниеста, Пике и Роналдо са с по 4 трофея от турнира. Пред тях са Алфредо ди Стефано, Хосе Мария Сарага и Паоло Малдини имат по пет. Меси трудно ще се изравни с лидера Хенто, да не говорим, че ще успее да го свали от върха.

Играчът с най-много европейски трофеи

Засега Лео Меси има 7 трофея от европейските клубни турнири. Четири са от Шампионската лига, а три от Суперкупата на Европа. Със същите показатели са Пике, Иниеста и Роналдо. Дани Алвеш, Малдини и Ари Хаан обаче могат да се похвалят с общо девет отличия.

Най-много голове за един клуб

За тези 600 мача Меси има 523 гола за "Барселона". В най-скоро време аржентинецът ще подобри рекорда на Герд Мюлер, който вкара 525 гола в 563 мача за "Байерн". След това е постижението на Йозеф Бицан. Нападателят е легенда на "Славия" (Прага) със своите 534 попадения. На върха е Пеле. Краля на футбола има 643 гола за "Сантос", чийто рекорд е голямо предизвикателство за Меси.

Играчът с най-много мачове за "Барселона"

Ако Лео остане на "Камп Ноу" до края на кариерата си е възможно да достигне своя приятел и бивш съотборник Шави. Испанецът има 767 срещи за "Барселона" във всички турнири. Меси е едва с 600, но пред него има още няколко години, в които може дори да подобри рекорда. Все пак аржентинският техничар записва средно по 50 мача на сезон, така че постижението не е недостижимо.

Футболистът с най-много победи в Примера дивисион

Икер Касияс остава в историята като футболиста, който е участвал в 334 спечелени срещи в първенството на Испания. Бившият вратар на "Реал" изпреварва само с един успех Андони Субисарета. Трети е легендарният нападател Раул с 327. Следват Шави - 322, Маноло Санчис - 312 и след това е Меси с 298. Рекордът на Касияс едва ли ще се окаже недостижим за десетката на "Барселона".

Играчът с най-много „златни обувки“

„Златната обувка“ е награда, която ежегодно се присъжда на най-добрия голмайстор в първенствата, които са членки в УЕФА. Тук Меси е в постоянна надпревара с Роналдо. В момента и двамата имат по четири златни обувки. Към момента обаче Меси е с 12 гола, докато Роналдо има само един. Да не забравяме, че през последните години тази награда печели и Луис Суарес.

Футболистът с най-много „Златни топки“

„Златната топка“ също се присъжда ежегодно, като отличието се дава на най-добрия футболист за годината в Европа. И тук отново сблъсъкът е между Меси и Роналдо. В момента Лео е първи. Той е спечелил „Златната топка“ пет пъти, докато Кристиано четири. С оглед представянето на португалеца през този сезон шансът му да изравни Меси е голям. Звездата на "Барселона" обаче може да я спечели и да се превърне в абсолютен рекордьор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят