Изнасят урок за комунизма в Гимназията по туризъм в Търново

Двама осъдиха прокуратурата за 10 000 лв. обезщетение

Конкурс за лого на ново компютърно училище Определят победителя с електронно гласуване

Чешкото правителство подаде оставка

Френската полиция нахлу в централата на „Лакталис” (Lactalis) заради скандала със салмонела

Бойко Борисов разговаря с косовския президент Хашим Тачи

Румен Петков обсъди междудържавните отношения с шефа на руското разузнаване

Досъдебно производство за хулиганство срещу лекаря, явил се пиян по време на дежурство

Скара с пържоли вдигна на крак пожарната, остави без ток половин Монтана

Пожар изгори жилище във Враца и засегна съседни апартаменти

53-годишна жена е загинала при катастрофа край Хасково 21-годишно момиче е с опасност за живота

Борисов: Аз съм зелен! В Пирин става въпрос само за втори лифт

Заловиха 16-годишен, пет пъти обирал училище във Вършец

Трите жени от къщата на ужасите в Свищов отказват да излязат

БСП внесе вот на недоверие срещу кабинета „Борисов“ 3 Атакуваме правителството по темите здравеопазване, обществени поръчки, строителство, саниране и контрабанда, заяви Нинова

Рекордно много контрабандни цигари са задържани през 2016 година

Снимка: Министерство на вътрешните работи

„За първите девет месеца на годината Агенция „Митници“ е задържала два пъти повече нелегални цигари в сравнение със същия период на 2015 г. или близо 41 млн. къса цигари (при 21 млн. къса за 2015 г.)“, заяви директорът на Агенция „Митници“ Розалия Димитрова. Тя посочи, че за митниците приоритет са не само цигарите, но и нарязания тютюн за пушене. „До този момент е предотвратено разпространението на близо 40 000 кг нарязан тютюн за пушене, което е с 10 000 кг повече в сравнение с количеството за цялата 2015 г., когато са задържани близо 30 000 кг.“ уточни Димитрова и допълни, че Агенция „Митници“ реагира на повишения интерес за търговия на тютюн в интернет и вече целенасочено селектира обекти чрез подобни обяви, предадоха от пресцентъра на агенцията.

Данните от последното проучване чрез събиране и анализиране на празни цигарени кутии в 14 големи града в България бяха изнесени на работна среща от петте компании от „Инициативата срещу незаконната търговия“* пред представители на правителството, правоприлагащите органи и държавните институции, ангажирани с противодействие на контрабандата, в лицето на министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, главния прокурор Сотир Цацаров, главния секретар на МВР Георги Костов, заместник-министъра на финансите Кирил Ананиев, Директора на Агенция Митници Розалия Димитрова и други представители на структурите и дирекциите на изброените институции.

За една година потреблението на нелегални цигари в страната е намаляло с 5.3 п.п. През второто тримесечие на 2015 г. потреблението на незаконни цигари бе отчетено 13.4%, с което България се нареждаше и на 13то място в ЕС, а според последните данни от към второто тримесечие на 2016 г. потреблението на незаконни цигари бележи най-ниското си ниво от 8.1%, измерено някога, нареждайки страната ни на 7мо място сред страните-членки на ЕС /след Португалия, Чешката Република, Словакия, Дания, Люксембург, Белгия/.

Компаниите отчетоха, че добрите резултати се дължат на проявената решителност и политическа воля на правителството и на засилените мерки за борба с незаконната търговия с цигари, които кореспондират на увеличените обеми на законни продажби на пазара и на приходите в бюджета към настоящия момент за 2016 г. Компаниите подчертаха, че натискът от страна на правителството срещу незаконно предлаганите цигари и нарязан тютюн трябва да продължи в интерес на легалния бизнес и бюджетните приходи.

Министър-председателят Бойко Борисов изрази своето задоволство от отчетените добрите резултати, като едновременно с това посочи, че ръководството и структурите на МВР трябва да дадат обяснение защо незаконната търговия в някои градове е около 4%, а в други – два пъти по-висока. Той постави едномесечен срок за идентифициране на причините и за анализ на резултатите там, където нивата на нелегално разпространение са по-високи и постави цел при следващото проучване общите резултати да показват спад до средно 4-5 на сто.

Премиерът поздрави полицията, митниците, ГДБОП и Прокуратурата за усилията, които се полагат за борба с контрабандата. 3,7 млрд. лева повече са събрани за последните две години в резултат на успешната борба с контрабандата, като 1,6 млрд. лева – само тази година, посочи г-н Борисов. „Ще бъдем още по-сурови и ще положим максимум усилия от страна на правителството и от приходните агенции, ГДБОП, ДАНС, Прокуратурата да продължим работа и да не отстъпим крачка назад от целта си“.

Премиерът Борисов благодари на Европол за успешното сътрудничество и даде пример с някои от последните съвместни акции за разкриване на незаконни фабрики за цигари и фалшифициране на парични средства. Той подчерта, че българските служби работят активно за проследяване на незаконни производства, когато те се изнасят извън нашата страна. „Цялата мощ на държавата ще продължи да бъде прилагана с пълна сила. Усилията ни дават резултат и ще бъдем неотстъпчиви“, заключи министър-председателят.

Според Вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, резултатите, представени от компаниите, потвърждават ефективността на мерките, които МВР прилага за противодействие на незаконната търговия с цигари. Същевременно, проучването дава нова информация, която ще подпомогне планирането на превантивни дейности.

Главният прокурор, Сотир Цацаров благодари на компаниите от Инициативата срещу незаконната търговия. Той подчерта, че методологията чрез събиране и анализиране на празни опаковки е обективен и достоверен начин за изследване на незаконното потребление. Той отправи добри дума към МВР, ГД БОП и Национална полиция за професионалната работа. Г-н Цацаров подчерта, че намаление от 8.3% до 8.1% в рамките на две поредни тримесечия, но това, което е ясно е намаляващата тенденция. Цацаров коментира някои от резултати по градове по-подробно и обърна внимание на градове с висока контрабанда като Свиленград, Перник и Пловдив. Г-н Цацаров заяви, че резултатите за добри и това се дължи не само на сътрудничество между институциите, но и на спазване на правила, процедури и на наказателния процес. Той заключи, че внимание трябва да има и към проблема с незаконната търговия с нарязан тютюн, което трябва да се превърне в приоритет на държавата, наред с борбата с незаконните цигари.

Заместник-министър Кирил Ананиев запозна аудиторията с резултатите от данъчните приходи в бюджета в резултат на намалената контрабанда и коментира: „Колкото по-ниски стават показателите на това изследване, толкова по-голям ресурс ще влезе в държавния бюджет и той ще може да се използва за редица социални и икономически дейност“. Той представи актуални данни за постъпленията от акциз на тютюневи изделия – „ за периода януари-септември 2016 г. при сделки в страната са освободени за потребление 10,344 млрд. къса цигари, от които в бюджета са постъпили 1,686 млрд. лв., а за същия период на 2015 г. от сделки в страната са освободени 9,567 млрд. къса, чиито брутен размер на начислен акциз съответно е 1,488 млрд. лева“. Кирил Ананиев обясни увеличението на приходи от акциз на цигарите както с повишения акциз на цигарите, така и с нарастването на физическите обеми и прогнозира запазване на тази тенденция.

Главният секретар на МВР Георги Костов представи подробно дейността на структурите на МВР, ангажирани с борба с контрабандата и отчете съответствието между резултатите от проучването и данните за задържаните количества от МВР по градове и области.

„Със задоволство констатираме намаление на разпространението на незаконни цигари в столицата, където е и най- големият пазар, тук отчитаме и най-голям ръст на образуваните досъдебни производства“,добави главен комисар Костов, като се обърна към компаниите със думите: „Ние благодарим за вашата работа и считаме, че с нея ни оказвате неоценима помощ при организация на дейностите на структурите на МВР“.

Проучването се възлага на независима изследователска агенция от 5-те тютюневи компании, които са част от „Инициативата за борба с незаконната търговия с цигари“* и се осъществява ежегодно за последните 9 години по метода на анализ на празни опаковки от цигари, събирани в 14 големи града на страната, които съставляват основната и представителна извадка, покриващо над 40% от населението в България. В допълнение, незаконното потребление се измерва и в някои по-малки градове, резултатите за които също се представят отделно за всеки от тях. От 2010 г. насам проучването се извършва на две вълни годишно – през второто и четвъртото тримесечие всяка година.

Компаниите подчертаха също, че повече от 1/3 от цигарите, непредназначени за местния пазар са illicit whites, което потвърждава, че тези незаконни продукти създават сериозен проблем, както на българския пазар, така и на пазара на ЕС.

Засиленото сътрудничество между държавните институции и компаниите от Инициатива „Срещу незаконната търговия“ трябва да се задълбочи чрез двупосочен обмен на информация и консултации с индустрията по всяка нова законодателна инициатива, включително и предстоящата подготовка и приемане на законодателство от Европейската Комисия и прилагането му на национално ниво, свързано с проследяването на продуктите по цялата верига на доставки според изискванията на Директивата за тютюневите изделия.

Компаниите от Инициативата подкрепиха наскоро предложената акцизна политика, която е в синхрон с практиките в ЕС и с принципите, свързани със стабилността на легалния пазар.

Тютюневите компании напомниха, че контрабандата остава сериозен проблем за ЕС и в световен мащаб, тъй като лишава държавите от законни данъчни приходи и допринася за финансиране на организирана престъпност. Специално внимание бе обърнато на факта, че географски България е една от най-уязвимите външни граници на ЕС.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.