Джип отнесе светофар в столичния кв. Овча купел

Борисов присъства на първото заседание на лидерите на ЕНП, ръководено от новия президент Доналд Туск

Хиляди алжирци излязоха на протест срещу провеждащите се президентски избори

БАБХ ще взема проби на всяка пратка с птиче месо и субпродукти с произход Полша, предназначени за България

Топлофикация Русе плаща 80 000 лв. обезщетение на жена, паднала в изкоп с вряла вода

Комисар Венелин Младенов е новият началник на „Пътна полиция“ в Пловдив

Арестуваха пловдивски антимафиот за търговия със стоки менте

Рекордни 19 номинации за „Треньор №1“

Президентът Радев: България високо цени приноса на Суверенния Малтийски орден за отстояване на хуманизма и солидарността

Елизабет Втора купи подаръци за персонала на Бъкингамския дворец

Мега турнирът на УЕФА

Пожар избухна на руския самолетоносач „Адмирал Кузнецов“, пострадалите са десет

Шофьор загина след катастрофа Блъснал го пиян водач на микробус

Полицията задържа извършители на въоръжени грабежи от магазини

Заев: Очаквам България да признае македонския език

Рекордно поскъпнаха новите жилища в Пловдив

Пловдив е на първо място по повишение на цените на апартаментите.

Увеличението на стойността им в рамките на година е с 18,1%

Средното повишение за страната е с 5%

Новите жилища в Пловдив поскъпват с рекордно бързи темпове. През второто тримесечие на годината цените на новите апартаменти и къщи в Пловдив са с 18,1% по-високи от същия период на миналата, сочат данните на Националния статистически институт. До голяма степен средните цени при новото строителство зависят от това какви жилища излизат на пазара. Ако през даден период бъдат завършени и продадени повече луксозни жилища в престижни квартали, това води до покачване на средните цени в града. Наред с това обаче много хора държат да си купят дом в нова сграда, което дърпа нагоре цените именно на тези имоти. В резултат новите жилища в града под тепетата са поскъпнали с рекордните 6,7% само в рамките на едно тримесечие.

В Пловдив продължава поскъпването и на старите апартаменти, като повишението на цените им за година е с 3,8%. Това води до средно нарастване на цените на всички жилищни имоти в града с 9% спрямо същия период на миналата година. Така Пловдив се нарежда на първо място в класацията на големите градове с най-бързо поскъпване на апартаментите. В града има и най-голяма разлика в темпа на движението нагоре на цените на новото и старото строителство.

От шестте града в страната с над 120 хил. жители на второ място се класира Варна с повишение на цените на жилищата в рамките на година с 6%, като в данните на НСИ не са включени продажбите в курортните комплекси. В морската столица обаче старите апартаменти поскъпват доста по-бързо от новото строителство. При старите жилища повишението на цените е със 7,9% за година, докато новите са поскъпнали с 2,5%. Всъщност именно във Варна старите апартаменти поскъпват с най-бързи темпове, сочат данните на НСИ.

В София цените на жилищата в старите сгради нарастват с 3,1% за година, а при новите увеличението е с 11,2%.

На трето място по покачване на цените на жилищните имоти е София с ръст от 5,9% в рамките на година. Но ако погледнем само новото строителство, столицата изпреварва Варна и останалите големи градове и се нарежда веднага след Пловдив с повишение от 11,2%. Старите апартаменти в града също поскъпват, но със значително по-бавни темпове – с 3,1%.

Четвъртото място по нарастване на цените на жилищата е за Стара Загора. Апартаментите и къщите в града са поскъпнали с 5,1% за година, сочат данните на НСИ. Като отново ръстът на цените на новите апартаменти значително изпреварва поскъпването на старите. Цените на новите жилища в Стара Загора са нараснали с 9%, докато при съществуващите повишението е с 3,9%, като по този показател гадът изпреварва столицата.

Русе остава на пето място в класацията с годишно поскъпване на жилищата с 4,7%. В Русе, както във Варна и Бургас, съществуващите жилища домове поскъпват по-бързо от новите. При старите апартаменти в Русе повишението на цените е с 4,8%, а при новите – само с 3,7%.

Последното шесто място в класацията остава за Бургас, където апартаментите са поскъпнали само с 0,8%. При старите жилища повишението на цените е значително – с 5,2%, но при новите има спад. Като тук отново важи принципът, че движението на цените на новите апартаменти зависи до голяма степен от това какви сгради и в кои квартали излизат на пазара.

Общо за страната жилищните имоти са поскъпнали с 5% за година, сочат данните на НСИ. При новите ръстът в цените е със 7,5%, а при съществуващите – с 3,8%.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.