На 12 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 12.11.2019

Румен Радев: Трябва да върнем младите хора на спортните площадки и да ги научим да бъдат отбор Държавният глава участва в церемонията по случай 100-годишнината на баскетбола в България

Забраняват риболова в част от язовирите

Столични квартали остават без вода във вторник заради ремонти

Бизнес имотите привлякоха инвестиции за 1 трлн. долара

Връщат иззетите оръжия на Национално дружество „Традиция”

Наемателите в София все по-често търсят лукс Ръст от 50% на сделките

Банки докладват оборота при онлайн търговия

Кога мога да прехвърля отпуската си за следващата година?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 12 ноември 2019

Иде криза за инженери и лекари в следващите 10 г.

Боян Магдалинчев: Позицията на президента за избора на главен прокурор не е обсъждана официално във ВСС

Прокурори влязоха в болницата в Пазарджик заради ТЕЛК афера (обзор) По разпореждане на премиера Бойко Борисов директорът д-р Васил Вълчев е освободен

Крайната десница стана трета сила в Испания Социалистите спечелиха изборите, но с по-малко мандати

Рекордно с 500% е увеличен ръстът на туризма в община Разлог, безработица – минимална

Последователната политика в развитието на инфраструктурата и услугите изстреля туризма в община Разлог в нива, на които много други общини могат да завиждат. За няколко години в периода 2013 г. до м. септември 2019 г. общината е отчела рекорден скок в туристическия сектор с 500%. Това съобщи за в. „Труд“ зам.-кметът по икономическите и правни въпроси в общината Иван Гюров.

През 2013 г. отчетените нощувки на територията на община Разлог са 71.984, 2014 г – 180.688, 2015 г – 204.600, 2016 г -209.000, 2017 г – 241.000, 2018 г -325.000 и 2019 г. до м. септември са 290.000 нощувки, което е рекордно 500% увеличение на туристопотока в община Разлог.

„Като цяла туристите предпочитат хотелите около голф-комплекса в подножието на планините, малки населени места и в курорта Баня, където се концентрира също голямо посещение на туристи“, уточни г-н Гюров.

За всяка нощувка, освен данъците които се плащат като данък сграда, почистване и т.н., в общинската хазна постъпва туристическият данък, който е средно по 0,80 лв за нощувка. Или при 300 000 туристи по 0,80 лв. данък, общината получава 240 000 лв. от туристическия сектор.

„През 2008 година, когато постъпих в общината, приходът от този данък беше 10 000 лв. За 10 години община Разлог успя да се развие и наложи като туристическа дестинация за семеен туризъм и увеличи приходите от този сектор 24 пъти. Около 80 000 са чужденците и около 190 000 българи. Това, което прави впечатление е, че като цяло туристите са семейства с малки деца, които търсят планината за отдих на спокойно и приветливо място. Нашата целева група туристи не са тези, които търсят забавлението, нощни заведения и шум, а семейния уют, тип „семеен туризъм“. Това е и нашата цел, да развием този тип туризъм, който носи достатъчно приход и извън хотелите. Концентрираме се и върху СПА-туризъм, тъй като минералната вода е е огромно богатство. В курорта Баня все повече се работи в тази посока. Почти на 85% е раздаден дебитът на минерална вода“, споделя още зам.-кметът Гюров.

Град Разлог е едно от селищата в Разложка котловина, силно повлияни от бурното развитие на туризма, балнео и SPA туризма в село Баня и околностите. Разположението на Разлог е благоприятно за достъп към всички известни туристически дестинации в региона и икономическият растеж на града се увеличи многократно през първото десетилетие на 21-ви век.

Поради тези обстоятелства в Разлог и близките атрактивни местности като Катарино и Кулиното се построиха много реномирани хотели. Най-впечатляващият проект е Пирин голф & Кънтри клуб – 5 звезден комплекс, който продава и отдава под наем ваканционни имоти, луксозни търговски площи и управлява голф игрище от международно ниво.

Рекордно ниска е и безработицата в община Разлог, 5.6% като търсещите работа хора, не са безработни, а търсят да сменят работата една с друга, а средната работна заплата според статистика е 800 лв, като целта на управляващия екип е повишаване на доходите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.