Рекордът, който няма блясък

Арсен Венгер влезе в историята като мениджъра с най-много мачове във Висшата лига. Французинът има 811 на своята сметка и по този начин изпревари сър Алекс Фъргюсън, останал с 810. Легендарният шотландец вече водеше „Манчестър Юнайтед“ при създаването на Висшата лига през 1992 година, а Венгер пристигна в „Арсенал“ четири сезона след това.

През 2013 година Фъргюсън сложи край на треньорската си кариера. И четири години по-късно Венгер подобри впечатляващия му рекорд. В 811 срещи французинът е записал 468 победи, докато Фъргюсън има 528 успеха. „Юнайтед“ е вкарал 1627 гола в тях и допуснал 703, а „Арсенал“ на Венгер е отбелязал 1524 пъти и е инкасирал 781 попадения

Уникалното постижение на Венгер може би никога няма да бъде подобрено. Но въпреки това своята уникалност то няма нужния блясък, защото такъв придават само трофеите.

Титли

Фъргюсън има 13 спечелени титли с „Юнайтед“. До момента Венгер е със само три в „Арсенал“. Седем спечелени трофея в турнира ФА Къп е великолепно постижение, но феновете на „артилеристите“ отдавна мечтаят за нещо повече. „Арсенал“ загуби качествата си на достоен конкурент за първото място във Висшата лига. Още повече - последният път, в който Венгер вдигна титлата, бе преди 13 години. Шампионската лига също е важен критерий. Венгер изведе „Арсенал“ до единствения финал през 2006 година, загубен от „Барселона“. Под ръководството на Фъргюсън „Юнайтед“ игра на четири, от които два спечели. Би „Байерн“ и „Челси“, падна 2 пъти от „Барселона“. Евроблясъкът се допълва и от КНК през 1991 година, когато английските отбори бяха амнистирани.

Трансфери

Дори корифеи като Венгер и Фъргюсън имат и лоши попадения. Тиери Анри и Патрик Виейра са най-големите удари на наставника на „Арсенал“. Коло Туре може да се прибави към тях. Роденият в Кот д'Ивоар играч се превърна в един от най-добрите защитници в историята на Висшата лига, след като беше привлечен от никому неизвестния „Мимосас“ в родината му за по-малко от 200 000 евро. Анри и Виера пък бяха звезди на световно ниво. В последно време към тях се доближиха Алексис Санчес и Месут Йозил. Венгер има нюх и рядко бърка с привличането на големи играчи. И докато Фъргюсън залага на стандартното и привлича готови футболисти, като Робин ван Перси от „Арсенал“, Теди Шерингам и Димитър Бербатов от „Тотнъм“, то Венгер превърна Анри от крило в нападател, а за Виейра никой не беше и чувал. Двата най-ключови трансфера на Фъргюсън си остават тези на Кристиано Роналдо и Уейн Руни.

Работа с младите

Ашли Коул и Сеск Фабрегас постигнаха големи успехи, след като бяха наложени от Венгер. Испанецът и до ден днешен държи рекорда за най-млад играч в първия отбор на „Арсенал“ - дебютирал на 16 години и 177 дни. През последните години Джак Уилшър и Ектор Белерин бяха привлечени от академията на „Арсенал“ в първия тим. Десният бек е отмъкнат на 16 години от школата на „Барселона“, а халфът тренира под знамената на лондончани от 9-годишен.

Въпреки това, Фъргюсън не може да бъде достигнат с неговия Клас '92. На практика сър Алекс създаде Гари и Фил Невил, Пол Скоулс, Райън Гигс, Дейвид Бекъм и Ники Бът. Играчи, които достигнаха до най-високото ниво на клубния и световния футбол.

Стил на игра

Венгер е треньор, който желае феновете след мач да си кажат: „И днес играхме добър футбол“. Без значение дали „Арсенал“ е победил или загубил. Под негово ръководство „топчиите“ играят с темпо и мощ в атака. Венгер е привърженик на правилния футбол, който се доближава до „тики-така“.

Сега в „Юнайтед“ се говори за паркиране на автобуси. Нещо, което отсъстваше при Фъргюсън. Когато той водеше тима, феновете никога не са скандирали „Атака, атака“, защото „червените дяволи“ винаги нападаха. Късни голове и много драма съпътстваха „Юнайтед“ под ръководството на шотландеца. Може би не толкова красиво като при Венгер, но много по вълнуващо.

Завещание

Макар и опетнен през последните няколко години, френският треньор е направил толкова много за „Арсенал“. Трудно може да се каже нещо лошо за него. Венгер е причината отборът да играе на големия и лъскав стадион „Емирейтс“, на който се премести след „Хайбъри“ през 2006 година. Французинът е човекът, който донесе големи успехи през тези 22 години на управление. Може би това, че постигна впечатляващи резултати твърде рано сега се обърна срещу него. „Арсенал“ няма титла вече 13 години и все по-често се чува хулене по негов адрес.

Когато Фърги напусна „Юнайтед“, клубът беше шампион и сред най-богатите в света. Да, отборът беше със застаряващи играчи и това се доказа в последствие. Шотландецът обаче успя да изстиска най-доброто от тях, доказвайки, че няма друг наставник, който може да се сравнява с него. И „Юнайтед“ продължава да е един от най-големите клубове в света към днешна дата, въпреки слабите няколко сезона. Това е така само заради сър Алекс.

Едно нещо, което Фъргюсън не успя да постигне е да завърши цял сезон във Висшата лига без загуба. Нещо, което постигна Венгер с „Арсенал“. Това обаче едва ли топли легендарния французин, както и впечатляващото му постижение по брой мачове във Висшата лига.

Снимка: Twitter

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят