Ректорът на ВТУ бе в официалната делегация на президента Румен Радев в Италия

Ректорът на ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий" проф. д-р Христо Бонджолов участва в делегацията, водена от президента ген. Румен Радев, който бе на официално посещение във Ватикана и Рим на 26 май т.г.

Държавният глава беше приет на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск и проведе среща с държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин.

Българската делегация традиционно посети Ватикана по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май и  се поклони на светите за българите места в Рим: базиликата „Сан Клементе“, в която се намира гробът на Свети Кирил; църквата „Св. Павел ала Регола“, предоставена за богослужение на българската общност в италианската столица, както и базиликата „Санта Мария Маджоре”, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука, българските книги и делото на великите братя Св. св. Кирил и Методий.

Ген. Румен Радев, заедно с придружаващите го лица,  поднесе цветя пред паметника на Иван Вазов и пред паметника на Светите братя Кирил и Методий.

От името на българската делегация ректорът проф. д-р Христо Бонджолов поднесе венеца на гроба  на Свети  Кирил в базиликата „Сан Клементе”.Ректорът на ВТУ проведе изключително полезни за Великотърновския университет разговори с представителите на правителството и на Народното събрание, които участваха в официалната делегация в Италия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България