Ректорът на ВТУ участва в 14-та световна среща на българските медии в Скопие

Ректорът на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ проф. д-р Христо Бонджолов взе участие в четиринадесетата световна среща на българските медии в македонската столица Скопие, организирана от Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии по света.

Пред повече от 50 български медии от цял свят, интелектуалци от България и Македония, представители на българската диаспора проф. Хр. Бонджолов представи възможностите на Великотърновския университет, свързани с обучението на български и чуждестранни студенти и докторанти, както и начините за обучение на българи, живеещи в чужбина.

„Ние се опитваме да направим първия филиал изобщо на чуждестранен университет на територията на Република Македония. Очакваме съвсем скоро решението на македонското правителство, което да даде разрешение това нещо да се случи. Много се надявам, че в близко време ще имаме новина и тя ще е положителна.“, каза ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

До този момент във Великотърновския университет има записани 38 докторанти от Македония и Косово. Първите планирани магистърски програми са англицистика, регионално развитие и приложни компютърни науки. Заявени са 100 места, като инициативата се реализира със съдействието на Международния славянски университет „Г. Р. Державин”, гр. Свети Николе, Македония.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България