Баща наркоман намушка с нож 7-годишното си дете във Варна

Премиерът Борисов: Много правителства работиха за отпадането на мониторинга, всички трябва да са доволни

Банката за развитие посреща акционерите на Европейския инвестиционен фонд в София

Самолет се разби на улица в Бразилия, има жертви и ранени (СНИМКИ и ВИДЕО)

Осем души са обвинени за престъпления, свързани с изборите Главният прокурор е поискал от ЦИК разрешение за привличане като обвиняеми на 7 кандидати за кметове и съветници

Вижте Наум Шопов и Теа като деца

Полицията издирва водач, избягал след катастрофа с велосипедист

Дуейн Джонсън-Скалата е най-готиният баща за 2019

Кали израснала на село

Ограничават движението в тунел „Траянови врата“ на магистрала „Тракия“ утре

Камионът-ковчег в Есекс – с българска регистрация, собственост на ирландка Напуснал България през юни 2017 г.

Над 100 000 души денонощие без вода

Забраниха на обвиняем за убийство да посещава квартал в Монтана

Ректорът на Медицинския университет във Варна проф. д-р Красимир Иванов: Задава се здравна катастрофа – лекарите са все по-малко

– Новата година започна с нова формула, по която ще се разпределят средствата за наука за висшите училища, и с анонс, че те ще са повече. Доволен ли сте от тази промяна, проф. Иванов?
– Тя е положителна, но е нужна качествено нова система за финансиране на науката, която да отчита с какво всяка разработка ще допринесе за развитието на икономиката и на страната като цяло. Не трябва да се дават пари на парче, а и е време да скъсаме с практиката да се прави наука самоцелно, както във времената на феодализма, защото така се пилее финансов ресурс. Ясно е, че парите за наука в държавния бюджет са недостатъчни и каквито и формули да се приложат, те пак няма да стигат. Но по програмата „Наука и образование за интелигентен растеж“ има 350 млн. лв., които трябва да бъдат използвани ефективно.

– Медицинският университет във Варна готви проект по тази програма за създаването на център за върхови постижения в областта на персонализираната медицина и клетъчната терапия. Каква ще е ползата от него?
– Този център ще разшири възможностите за диагностика на социалнозначими болести като множествената склероза, алцхаймер, епилепсия и всички видове туморни заболявания, като същевременно ще осигури на България научна база на световно ниво. Проектът е за 70 млн. лв., към които МУ ще добави 10 млн. лв. собствени средства, е готов. Той предвижда оборудване на лаборатории за синтез на нови радиофармацевтични средства, каквито досега страната ни не произвежда. Ще закупим и диагностична апаратура без аналог у нас. В плана е заложено изграждане на тъканни банки в областта на онкологията и невронауките и редица други иновации. Те имат огромна научна, но и потребителска стойност, защото ще са от полза на хиляди пациенти. Този център е част от концепцията ни за комплексно развитие на университета, без което не бихме били конкурентни в днешната глобална среда.

– Ще успеете ли да задържите високото ниво на обучение след предвидената редукция с 9% на държавната издръжка за студент по медицина?
– Това решение е пълен абсурд, срещу което реагирахме остро. То няма да реши проблема на останалите специалности, защото студентите по медицина са твърде малко на фона на всички, но ще ни създаде проблем. И сега издръжката е малка, защото има специфични изисквания при подготовката на студентите ни – по-голям брой хабилитирани преподаватели, обучение в малки групи до 10 души, ползване на апаратура и лаборатории със скъпа издръжка. В същото време през последните 5 години МУ-Варна получава годишна субсидия за капиталови разходи от 62 хиляди лева. Представете си как с тези пари се издържа един високотехнологичен университет! И всичко това се случва на фона на огромния дефицит на лекари у нас и в целия ЕС. Застаряването на професията в България е факт, много медици са над 60 г. Когато те излязат от системата, ще зейне огромна дупка. Дори днес да се приемат нужният брой студенти, те ще се дипломират след 6 години и ще им трябват още 4 години, за да придобият специалност. Вече сме закъснели с правилното решение, а то дори не е взето. Напротив, задава се катастрофа – няма лекари, а режат издръжката на бъдещите студенти по медицина.

– Какви според вас са спешните мерки, които биха могли да предотвратят катастрофата?
– Като реалист знам, че бюджетът е функция от развитието на икономиката и нямам фалшиви очаквания, че той с магическа пръчка може да стане огромен. Медицинските университети навреме оцениха ситуацията, подготвиха си инфраструктурата и кадрите и в момента стоим изключително добре на европейския образователен пазар. Привличаме много чуждестранни студенти от ЕС и от целия свят, което е достатъчен атестат. Във Варна сега учат 1200 чужденци от 43 държави. И за всяко място се конкурират с тежки изпити по трима. Това е прецедент в образователната история на страната. Той трябва да се поощрява, защото тези деца не само плащат такси, но и внасят пари в икономиката на града от наеми, храна, пазаруване, развлечения. А след като се дипломират, разнасят славата на академичното ни образование в цял свят. Държавата просто трябва да ни помогне, като ни даде възможност да реализираме научния си потенциал. А често точно тя ни препъва с бюрократични пречки. Считам, че е нужна спешна оптимизация на работата на Националната агенция по оценяване и акредитация (НАОА).

– Колко студенти се обучават в момента в МУ-Варна и колко е реалният капацитет на университета?
– Имаме около 5000 студенти, докторанти и специализанти, а капацитетът ни за прием в регулираните професии може да се увеличи с 1/3. Търсенето го показва – за всяко място се борят по 10 души. В същото време самите ние не бихме допуснали да приемем повече студенти, отколкото можем да обучаваме качествено. Защото отдавна медицинските университети в България не се конкурират помежду си, а с всички останали в Европа и по света.

– Но у нас МОН все пак ги класира в националната рейтингова система на висшите училища.
– Личното ми мнение е, че рейтингова система не може да се прави от чиновници. В нея на челни места има университети с дългове, които не могат да осигурят пари за елементарна издръжка и заплати и не могат да си попълнят бройките по държавен прием. Не мислете, че сериозните хора избират къде да учат, четейки системата на МОН. Реалният рейтинг на висшите училища се обновява всекидневно в днешния свят на дигитални технологии. Докато преди ние, преподавателите, изпитвахме два пъти годишно студентите, днес те ни изпитват ежечасно. Образованието вече няма граници. От МОН трябва да го разберат и с помощта на НСИ да направят една проста сметка. Да проучат колко деца завършват средно образование, колко от тях и какво искат да учат, дали смятат да кандидатстват у нас или в чужбина. Така ще получат обективна картина, на база на която да планират приема и размера на издръжката за различните специалности. За да не бъда разбран погрешно, уточнявам, че в направления с нулев интерес държавата трябва да инвестира целево, за да съхрани вече изградените кадри. Защото в бъдеще може да се появят кандидати да учат, а един добър преподавател не се създава за ден-два. В нашия университет приоритет №1 е инвестицията в кадри.

– Успявате ли да им осигурите адекватно заплащане?
– Невинаги, понякога заплащането е срамно ниско за усилията и квалификацията им. Но хората не работят само за пари, а за да виждат, че трудът им е признат и оценен и имат шанс за професионално развитие на европейско ниво. Кадрите са най-големият потенциал и най-големият капитал на нашия университет.

– По какви други ключови проекти ще работи университета тази година?
– За пет години инвестирахме в образователна инфраструктура 50 милиона лева. Ще продължим със същите темпове – с обновяване на базата на университета и на здравните заведения, в които практикуват студенти. Предстои да открием още няколко университетски аптеки във Варна. Те ще са оборудвани с най-новите технологии, защото подготвяме фармацевти, а не продавачи. Планираме да започнем производство на лекарства и хомеопатични препарати. Ще направим и симулационни центрове в университетския медико-дентален център.

– МУ се превърна и в крупен инвеститор в здравеопазването на Варна. След университетската “Св. Марина” вече влагате средства и в спешната болница “Св. Анна” и общинската АГ болница. Това ли е пътят към модерното здравеопазване?
– То и образованието са тясно свързани системи. Ако едната не върви, страда и другата. Нужен е пълен синхрон. Тук го постигаме. Готови сме да помагаме и на здравните заведения в Шумен, Сливен и Велико Търново, където имаме филиали.

– Съвместно с посолството на Израел у нас организирахте няколко работни семинара по антитероризъм. От Варна тръгна идеята темата да влезе в обучението на бъдещи медици и тази година за първи път в практиката на стажант-лекарите от МУ има такъв модул. Ще влезе ли той в единните образователни стандарти?
– Направили сме предложение в МОН. Обучение по антитероризъм трябва да има във всички висши и средни училища. Латинска поговорка гласи: “Ако искаш мир, готви се за война.” Виждате какво се случва около България, а и в цяла Европа. Не бива да чакаме лошото да се случи, а да сме подготвени за него. Имаме пресен пример с трагедията в Хитрино. Горди сме, че наред с пожарната и полицията медицинските екипи действаха изключително професионално и проявиха героизъм. А два часа след взрива студентите ни вече бяха на опашка да даряват кръв. Същото беше и след наводнението в кв. „Аспарухово“ през 2014 година. Въпреки че на следващия ден имаха изпит, чуждестранни студенти хванаха лопатите и се заеха на помагат при разчистването на руините. За нас е чест, че обучаваме такива отговорни и солидарни млади хора.

– Вие сте ректор, но и работещ хирург. Дайте рецепта за оздравяване на двете системи – здравната и образователната.
– Като хирург ми се иска да кажа, че това е възможно само с радикална операция. Но съм наясно, че оздравяването е процес. Той трябва да е оперативен и бърз, но да има ясно поставена дългосрочна цел и всичко да бъде подчинено на нея. А целта е просперираща, модерна и развиваща се България. Двете системи са тези, които могат да гарантират изпълнението й, стига да не се прави политика за здраве и образование, а да има здраве и образование във всички политики.
Нашият гост
Проф. д-р Красимир Иванов е дванайстият ректор на МУ-Варна, преподавател по коремна хирургия, практикуващ хирург-онколог с над 25 години стаж, експерт в диагностиката на ректалния карцином, специалист по здравен мениджмънт. Преди да поеме ректорския скиптър на варненския Медицински университет през 2012 г., в продължение на близо 10 г. е изпълнителен директор на УМБАЛ “Св. Марина”. Национален консултант по хирургия. Има над 350 научни публикации и множество отличия, сред които почетен златен знак “За заслуги към Варна” – за принос в развитието на науката и медицината, и почетен знак “Български лекар”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. Като слушам тези приказки – оценявам някои неща положително. Само че има едно НО ?
  1. Нека не забравяме, че сме в 21 век- т.нар. медицина вече отдавна се е променила и не бъркайте понятията високи технологии с „устройството на болестите“.
  2. Изследванията се правят от кого – НЕ ОТ ДОКТОРИ а от компютри. Според вашата теория – натискането на няколко копчета е нещо много сложно ?
  3. Пациента му омръзна да го лъжат с понятията – ИЗБОР НА ЕКИП. Тази медицинска простотия – кой ли е измисли с цел крадене на пари. Какво значи избор – да се дават пари за нечии джобове . Избор значи да познаваш някого и ?????? Глупости на търкалета.
  4. Интересно понятие е и т. нар. доплащане – поредното безобразие – Ежемесечно хората си плащат вноски разни – а къде отиват парите им. Това е пълна медицинска порнография.
  5. С изключение на някои хирургични дейности над 80 % от т.нар. специалисти – ВЪРШАТ ЕЛЕМЕНТАРНИ ДЕЙНОСТИ. Пак ще се върна на понятието – техника. Без тях – ВИЕ ПРОСТО НИЩО НЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИТЕ.
  6. Крайно време е да се полекуват мед. кадри от понятието – МАНИЯ ЗА ВЕЛИЧИЕ. Пари не се дават за това че има някаква титла .
  7. На хората им писна да говорите какво ли не по медии тук и там – колко е това или онова. Оценявам факта че сте скарани с понятието ИНТЕРНЕТ.

  1. Господин Ганев, пишете лошо. Интервюто на проф. Иванов е перфектно. Вие коментирате недостатъци на нормативната уредба на здравеопазването в БГ. Това е различно.

 2. Колко лекари „произвеждаме“ и къде отиват?!

 3. Лекарите отиват там,където им плащат по европейски! Заради такива дървени философи като оня отгоре,дето ще се лекува като натисне копчето на компютъра.Ами купи си компютър и той да те лекува,оперира и т.н.Като искаш да те оперира най-добрият или ще чакаш половин година ,или си плащаш и те оперира след 2 седмици!

 4. Лекарите отиват там,където им плащат по европейски! Заради такива дървени философи като оня отгоре,дето ще се лекува като натисне копчето на компютъра.Ами купи си компютър и той да те лекува,оперира и т.н.Като искаш да те оперира най-добрият или ще чакаш половин година ,или си плащаш и те оперира след 2 седмици!

 5. Синът учи 6 години с тежки изпити и ми завърши медицина!
  С голям късмет започна работа на … 4 часа!
  А работи над 8 часа, защото иска да си преглежда пациентите, а не само да попълва документите за пред здравната каса!
  Управителят е лекар, но смята, че е нормално да назначиш на 4 часа, а да работи 8 и повече след 6 години и на възраст 25години!
  И това е по-добрият вариант, защото от друга болница го искаха, но да работел на друго място, а при тях да специализира, което означава да работи 8 часа, но без заплащане!

  Въпросът ми е колко сина ми ще издържи в татковината преди да си стегне багажа за Германия, където специализациите са добре платени, особено за бг-стандарти?

 6. Rektorıt govori za visoko kachestvo na obucheniye.Bılgarskite lekari sa pod sredno evropeysko nivo…

  1. що не вземеш да се гръмнеш?
   аз лично бих предпочел да бъда диагностициран от български лекар с опит отколкото от който и да е западноевропейски лекар… и знам защо.

  2. Българските лекари са отлично подготвени, много знаещи и можещи специалисти. Това, че здравната система в България не им позволява да работят, е отделен въпрос. Нашите лекари намират отлична реализация в много други страни в Европа и в света и са автори на много нови оперативни и лечебни техники, които след това са прилагани в целия свят с успех. Затова и напускат страната ни. Нито институциите, нито обществото си дават сметка, че след 10 години ще бъде трудно да се намери лекар в България – над 30 % от работещите в момента са над пенсионна възраст. Всички млади лекари заминават да лекуват болните в други страни, които ценят знанията, уменията и желанието за работа. Както институциите там, така и населението в тези страни ценят лекарския труд. За разлика от институциите и населението у нас. Ще разберем какво се е случило в резултат на това отношение едва тогава, когато вече ще бъде късно и ще трябва да внасяме китайци и пакистанци да ни лекуват. Какво да се прави – политиците у нас толкова могат, а населението – може би заслужава точно това.

 7. Този ректор защо не обясни ,че целия бюджет,който му дава данъкоплатеца за годината, той го дава само за заплати. Прекомерно раздути щатове и прекомерно високи заплати.

 8. Проф.Иванов,говори за изчезването на българските лекари но..о не казва ЗАЩО??Един специализант в клиника специализира на пълен график с дежурства и си заплаща всеки месец ,,специализацията“!И в същото време работи другаде на пълен график за да си заплаща специализирането?Защо в Европа дават на всеки специализант 2,500 евро месечно?Защо в страната останаха 50% мед.сестри от които половата са пенсионерки?А тези пенсионерки след 3-4 год. няма да са в системата!Кой ще ви работи Проф.Иванов?Само Проф. Гайдарски преди 10 год.алармира за това което ще стане и то вече е факт.Защо у нас една мед.сестра взима 500 лева -колкото циганките които метат улиците,а а в Европа??Много простичък е отговора 500<5000.

 9. Защото е България! Тук остават само ОСЪЗНАТИТЕ. На тях парите им стигат. По света има място за всички!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.