Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Валери Симеонов: Когато партньорите поискат да се оттегля от правителството, ще го направя

Ректорът на Медицинския университет във Варна проф. д-р Красимир Иванов: Задава се здравна катастрофа – лекарите са все по-малко

– Новата година започна с нова формула, по която ще се разпределят средствата за наука за висшите училища, и с анонс, че те ще са повече. Доволен ли сте от тази промяна, проф. Иванов?
– Тя е положителна, но е нужна качествено нова система за финансиране на науката, която да отчита с какво всяка разработка ще допринесе за развитието на икономиката и на страната като цяло. Не трябва да се дават пари на парче, а и е време да скъсаме с практиката да се прави наука самоцелно, както във времената на феодализма, защото така се пилее финансов ресурс. Ясно е, че парите за наука в държавния бюджет са недостатъчни и каквито и формули да се приложат, те пак няма да стигат. Но по програмата „Наука и образование за интелигентен растеж“ има 350 млн. лв., които трябва да бъдат използвани ефективно.

– Медицинският университет във Варна готви проект по тази програма за създаването на център за върхови постижения в областта на персонализираната медицина и клетъчната терапия. Каква ще е ползата от него?
– Този център ще разшири възможностите за диагностика на социалнозначими болести като множествената склероза, алцхаймер, епилепсия и всички видове туморни заболявания, като същевременно ще осигури на България научна база на световно ниво. Проектът е за 70 млн. лв., към които МУ ще добави 10 млн. лв. собствени средства, е готов. Той предвижда оборудване на лаборатории за синтез на нови радиофармацевтични средства, каквито досега страната ни не произвежда. Ще закупим и диагностична апаратура без аналог у нас. В плана е заложено изграждане на тъканни банки в областта на онкологията и невронауките и редица други иновации. Те имат огромна научна, но и потребителска стойност, защото ще са от полза на хиляди пациенти. Този център е част от концепцията ни за комплексно развитие на университета, без което не бихме били конкурентни в днешната глобална среда.

– Ще успеете ли да задържите високото ниво на обучение след предвидената редукция с 9% на държавната издръжка за студент по медицина?
– Това решение е пълен абсурд, срещу което реагирахме остро. То няма да реши проблема на останалите специалности, защото студентите по медицина са твърде малко на фона на всички, но ще ни създаде проблем. И сега издръжката е малка, защото има специфични изисквания при подготовката на студентите ни – по-голям брой хабилитирани преподаватели, обучение в малки групи до 10 души, ползване на апаратура и лаборатории със скъпа издръжка. В същото време през последните 5 години МУ-Варна получава годишна субсидия за капиталови разходи от 62 хиляди лева. Представете си как с тези пари се издържа един високотехнологичен университет! И всичко това се случва на фона на огромния дефицит на лекари у нас и в целия ЕС. Застаряването на професията в България е факт, много медици са над 60 г. Когато те излязат от системата, ще зейне огромна дупка. Дори днес да се приемат нужният брой студенти, те ще се дипломират след 6 години и ще им трябват още 4 години, за да придобият специалност. Вече сме закъснели с правилното решение, а то дори не е взето. Напротив, задава се катастрофа – няма лекари, а режат издръжката на бъдещите студенти по медицина.

– Какви според вас са спешните мерки, които биха могли да предотвратят катастрофата?
– Като реалист знам, че бюджетът е функция от развитието на икономиката и нямам фалшиви очаквания, че той с магическа пръчка може да стане огромен. Медицинските университети навреме оцениха ситуацията, подготвиха си инфраструктурата и кадрите и в момента стоим изключително добре на европейския образователен пазар. Привличаме много чуждестранни студенти от ЕС и от целия свят, което е достатъчен атестат. Във Варна сега учат 1200 чужденци от 43 държави. И за всяко място се конкурират с тежки изпити по трима. Това е прецедент в образователната история на страната. Той трябва да се поощрява, защото тези деца не само плащат такси, но и внасят пари в икономиката на града от наеми, храна, пазаруване, развлечения. А след като се дипломират, разнасят славата на академичното ни образование в цял свят. Държавата просто трябва да ни помогне, като ни даде възможност да реализираме научния си потенциал. А често точно тя ни препъва с бюрократични пречки. Считам, че е нужна спешна оптимизация на работата на Националната агенция по оценяване и акредитация (НАОА).

– Колко студенти се обучават в момента в МУ-Варна и колко е реалният капацитет на университета?
– Имаме около 5000 студенти, докторанти и специализанти, а капацитетът ни за прием в регулираните професии може да се увеличи с 1/3. Търсенето го показва – за всяко място се борят по 10 души. В същото време самите ние не бихме допуснали да приемем повече студенти, отколкото можем да обучаваме качествено. Защото отдавна медицинските университети в България не се конкурират помежду си, а с всички останали в Европа и по света.

– Но у нас МОН все пак ги класира в националната рейтингова система на висшите училища.
– Личното ми мнение е, че рейтингова система не може да се прави от чиновници. В нея на челни места има университети с дългове, които не могат да осигурят пари за елементарна издръжка и заплати и не могат да си попълнят бройките по държавен прием. Не мислете, че сериозните хора избират къде да учат, четейки системата на МОН. Реалният рейтинг на висшите училища се обновява всекидневно в днешния свят на дигитални технологии. Докато преди ние, преподавателите, изпитвахме два пъти годишно студентите, днес те ни изпитват ежечасно. Образованието вече няма граници. От МОН трябва да го разберат и с помощта на НСИ да направят една проста сметка. Да проучат колко деца завършват средно образование, колко от тях и какво искат да учат, дали смятат да кандидатстват у нас или в чужбина. Така ще получат обективна картина, на база на която да планират приема и размера на издръжката за различните специалности. За да не бъда разбран погрешно, уточнявам, че в направления с нулев интерес държавата трябва да инвестира целево, за да съхрани вече изградените кадри. Защото в бъдеще може да се появят кандидати да учат, а един добър преподавател не се създава за ден-два. В нашия университет приоритет №1 е инвестицията в кадри.

– Успявате ли да им осигурите адекватно заплащане?
– Невинаги, понякога заплащането е срамно ниско за усилията и квалификацията им. Но хората не работят само за пари, а за да виждат, че трудът им е признат и оценен и имат шанс за професионално развитие на европейско ниво. Кадрите са най-големият потенциал и най-големият капитал на нашия университет.

– По какви други ключови проекти ще работи университета тази година?
– За пет години инвестирахме в образователна инфраструктура 50 милиона лева. Ще продължим със същите темпове – с обновяване на базата на университета и на здравните заведения, в които практикуват студенти. Предстои да открием още няколко университетски аптеки във Варна. Те ще са оборудвани с най-новите технологии, защото подготвяме фармацевти, а не продавачи. Планираме да започнем производство на лекарства и хомеопатични препарати. Ще направим и симулационни центрове в университетския медико-дентален център.

– МУ се превърна и в крупен инвеститор в здравеопазването на Варна. След университетската “Св. Марина” вече влагате средства и в спешната болница “Св. Анна” и общинската АГ болница. Това ли е пътят към модерното здравеопазване?
– То и образованието са тясно свързани системи. Ако едната не върви, страда и другата. Нужен е пълен синхрон. Тук го постигаме. Готови сме да помагаме и на здравните заведения в Шумен, Сливен и Велико Търново, където имаме филиали.

– Съвместно с посолството на Израел у нас организирахте няколко работни семинара по антитероризъм. От Варна тръгна идеята темата да влезе в обучението на бъдещи медици и тази година за първи път в практиката на стажант-лекарите от МУ има такъв модул. Ще влезе ли той в единните образователни стандарти?
– Направили сме предложение в МОН. Обучение по антитероризъм трябва да има във всички висши и средни училища. Латинска поговорка гласи: “Ако искаш мир, готви се за война.” Виждате какво се случва около България, а и в цяла Европа. Не бива да чакаме лошото да се случи, а да сме подготвени за него. Имаме пресен пример с трагедията в Хитрино. Горди сме, че наред с пожарната и полицията медицинските екипи действаха изключително професионално и проявиха героизъм. А два часа след взрива студентите ни вече бяха на опашка да даряват кръв. Същото беше и след наводнението в кв. „Аспарухово“ през 2014 година. Въпреки че на следващия ден имаха изпит, чуждестранни студенти хванаха лопатите и се заеха на помагат при разчистването на руините. За нас е чест, че обучаваме такива отговорни и солидарни млади хора.

– Вие сте ректор, но и работещ хирург. Дайте рецепта за оздравяване на двете системи – здравната и образователната.
– Като хирург ми се иска да кажа, че това е възможно само с радикална операция. Но съм наясно, че оздравяването е процес. Той трябва да е оперативен и бърз, но да има ясно поставена дългосрочна цел и всичко да бъде подчинено на нея. А целта е просперираща, модерна и развиваща се България. Двете системи са тези, които могат да гарантират изпълнението й, стига да не се прави политика за здраве и образование, а да има здраве и образование във всички политики.
Нашият гост
Проф. д-р Красимир Иванов е дванайстият ректор на МУ-Варна, преподавател по коремна хирургия, практикуващ хирург-онколог с над 25 години стаж, експерт в диагностиката на ректалния карцином, специалист по здравен мениджмънт. Преди да поеме ректорския скиптър на варненския Медицински университет през 2012 г., в продължение на близо 10 г. е изпълнителен директор на УМБАЛ “Св. Марина”. Национален консултант по хирургия. Има над 350 научни публикации и множество отличия, сред които почетен златен знак “За заслуги към Варна” – за принос в развитието на науката и медицината, и почетен знак “Български лекар”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. Като слушам тези приказки – оценявам някои неща положително. Само че има едно НО ?
  1. Нека не забравяме, че сме в 21 век- т.нар. медицина вече отдавна се е променила и не бъркайте понятията високи технологии с “устройството на болестите”.
  2. Изследванията се правят от кого – НЕ ОТ ДОКТОРИ а от компютри. Според вашата теория – натискането на няколко копчета е нещо много сложно ?
  3. Пациента му омръзна да го лъжат с понятията – ИЗБОР НА ЕКИП. Тази медицинска простотия – кой ли е измисли с цел крадене на пари. Какво значи избор – да се дават пари за нечии джобове . Избор значи да познаваш някого и ?????? Глупости на търкалета.
  4. Интересно понятие е и т. нар. доплащане – поредното безобразие – Ежемесечно хората си плащат вноски разни – а къде отиват парите им. Това е пълна медицинска порнография.
  5. С изключение на някои хирургични дейности над 80 % от т.нар. специалисти – ВЪРШАТ ЕЛЕМЕНТАРНИ ДЕЙНОСТИ. Пак ще се върна на понятието – техника. Без тях – ВИЕ ПРОСТО НИЩО НЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИТЕ.
  6. Крайно време е да се полекуват мед. кадри от понятието – МАНИЯ ЗА ВЕЛИЧИЕ. Пари не се дават за това че има някаква титла .
  7. На хората им писна да говорите какво ли не по медии тук и там – колко е това или онова. Оценявам факта че сте скарани с понятието ИНТЕРНЕТ.

  1. Господин Ганев, пишете лошо. Интервюто на проф. Иванов е перфектно. Вие коментирате недостатъци на нормативната уредба на здравеопазването в БГ. Това е различно.

 2. Лекарите отиват там,където им плащат по европейски! Заради такива дървени философи като оня отгоре,дето ще се лекува като натисне копчето на компютъра.Ами купи си компютър и той да те лекува,оперира и т.н.Като искаш да те оперира най-добрият или ще чакаш половин година ,или си плащаш и те оперира след 2 седмици!

 3. Лекарите отиват там,където им плащат по европейски! Заради такива дървени философи като оня отгоре,дето ще се лекува като натисне копчето на компютъра.Ами купи си компютър и той да те лекува,оперира и т.н.Като искаш да те оперира най-добрият или ще чакаш половин година ,или си плащаш и те оперира след 2 седмици!

 4. Синът учи 6 години с тежки изпити и ми завърши медицина!
  С голям късмет започна работа на … 4 часа!
  А работи над 8 часа, защото иска да си преглежда пациентите, а не само да попълва документите за пред здравната каса!
  Управителят е лекар, но смята, че е нормално да назначиш на 4 часа, а да работи 8 и повече след 6 години и на възраст 25години!
  И това е по-добрият вариант, защото от друга болница го искаха, но да работел на друго място, а при тях да специализира, което означава да работи 8 часа, но без заплащане!

  Въпросът ми е колко сина ми ще издържи в татковината преди да си стегне багажа за Германия, където специализациите са добре платени, особено за бг-стандарти?

  1. що не вземеш да се гръмнеш?
   аз лично бих предпочел да бъда диагностициран от български лекар с опит отколкото от който и да е западноевропейски лекар… и знам защо.

  2. Българските лекари са отлично подготвени, много знаещи и можещи специалисти. Това, че здравната система в България не им позволява да работят, е отделен въпрос. Нашите лекари намират отлична реализация в много други страни в Европа и в света и са автори на много нови оперативни и лечебни техники, които след това са прилагани в целия свят с успех. Затова и напускат страната ни. Нито институциите, нито обществото си дават сметка, че след 10 години ще бъде трудно да се намери лекар в България – над 30 % от работещите в момента са над пенсионна възраст. Всички млади лекари заминават да лекуват болните в други страни, които ценят знанията, уменията и желанието за работа. Както институциите там, така и населението в тези страни ценят лекарския труд. За разлика от институциите и населението у нас. Ще разберем какво се е случило в резултат на това отношение едва тогава, когато вече ще бъде късно и ще трябва да внасяме китайци и пакистанци да ни лекуват. Какво да се прави – политиците у нас толкова могат, а населението – може би заслужава точно това.

 5. Този ректор защо не обясни ,че целия бюджет,който му дава данъкоплатеца за годината, той го дава само за заплати. Прекомерно раздути щатове и прекомерно високи заплати.

 6. Проф.Иванов,говори за изчезването на българските лекари но..о не казва ЗАЩО??Един специализант в клиника специализира на пълен график с дежурства и си заплаща всеки месец ,,специализацията”!И в същото време работи другаде на пълен график за да си заплаща специализирането?Защо в Европа дават на всеки специализант 2,500 евро месечно?Защо в страната останаха 50% мед.сестри от които половата са пенсионерки?А тези пенсионерки след 3-4 год. няма да са в системата!Кой ще ви работи Проф.Иванов?Само Проф. Гайдарски преди 10 год.алармира за това което ще стане и то вече е факт.Защо у нас една мед.сестра взима 500 лева -колкото циганките които метат улиците,а а в Европа??Много простичък е отговора 500<5000.

 7. Защото е България! Тук остават само ОСЪЗНАТИТЕ. На тях парите им стигат. По света има място за всички!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.