МВнР на Русия: В доклада на Мюлер няма доказателства за руска намеса на президентските избори в САЩ

59-годишен мъж е загинал при тежката катастрофа край „Петолъчката“

Варненска улица ще носи името на легендарен плувец

Джъстин Бийбър пропя отново

Засаждат фиданка от Гранитски дъб в средновековната църква „Св.Иван Рилски“ под Царевец

Гигантски глобус става класна стая за Деня на Земята

Киселинната среда – идеална за всички болести 10 прости начина да осигурим необходимия баланс в организма

Ивайло Иванов: Задържан е служител на ръководно ниво на отряда за борба с тероризма за искане на откуп за откраднат автомобил

HBO забрани на Тръмп да ползва фрази от „Игра на тронове“

Прокуратурата в Ловеч поиска постянен арест за обвиняемия за убийство от 2016 г. в Троян

Проверяват находищата на лековито кокиче за детски паралич

След 35 години четири английски тима на полуфинал – Висшата лига превзе Европа

Бременната съпруга на Вансен Касел се снима гола (СНИМКА)

Мъж и жена отиват на съд за закана за убийство на медицински екип Екшънът се разигра през януари в отделението по хелодиализа в Търново

Млад наркодилър влиза в затвора за година

Ректорът на Стопанска академия представи България и Европа на международен форум в Китай

Ректорът на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – Свищов, участва във форум на ръководителите на международни университети, който се проведе в най-големия град на Китай – Шанхай. Доц. д-р Иван Марчевски бе поканен като основен докладчик заедно с ректори и президенти на други 12 държавни и частни висши училища от Китай, САЩ, Япония и Тайван.

Международният форум, който събра над 500 участници, бе на тема „Новата епоха, новите финанси, новото образование: предизвикателства и нови тенденции във висшето образование по икономика”. Сред представените университети, чиито ръководители бяха основни презентатори, са Университетът по счетоводство и финанси – Ликсин в Шанхай и Университетът по финанси и икономика в Гуандун – Китай, Ниагарският университет – САЩ, Университетът по търговия в Чиба – Япония и др. В рамките на своите презентации докладчиците запознаха участниците с предизвикателствата, които стоят пред ръководените от тях университети и стъпките, които предприемат, за да се адаптират висшите училища към новите финансови и образователни реалности.

Ректорът на свищовската академия бе единствения ректор на висше училище от Европа, който участва във форума като основен докладчик. Презентацията на доц. Марчевски бе на тема „Предизвикателства пред висшето икономическо образование в страните от Източна Европа”. В нея той очерта пет основни проблема пред икономическото образование в региона – намаляващия брой на студентите, неблагоприятната финансова рамка, променения профил на обучаемите, свързаните с това промени в образователните технологии и нарастващия скептицизъм в обществото към ползата от висшето икономическо образование.

В рамките на последвалите след презентациите дискусии, участниците констатираха, че голяма част от съществуващите проблеми и предизвикателства са еднакви за висшите училища от различни части на света, но пътищата, които те избират за решаването им се различават. Международният форум бе част от проявите, посветени на 90-годишнината на Университета по счетоводство и финанси – Ликсин в Шанхай, на които ректорът на Стопанска академия бе официален гост.

В рамките на своята визита доц. Марчевски проведе и работна среща с президента на университета-домакин, проф. Танг Хайян, на която бяха договорени конкретни стъпки по подписания през м. септември 2018 г. в Свищов меморандум за разбирателство между двете висши училища.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.