На 21 май 2019 да почерпят

Делон благодари на жените, които са го обичали 72-годишният фестивал почете в Кан 83-годишната екранна легенда

Крайната десница се оттегли от правителството на Себастиан Курц

Връчиха наградите „Св. Патриарх Евтимий” и „Култура” на изявени великотърновци

Сърбия и Украйна обраха овациите на Карвинг феста в Габрово Наградите връчиха кметът Таня Христова и членове на компетентното жури

Себастиян Курц уволни вътрешния министър на Австрия

Раненият български алпинист на Олимп е в много тежко състояние с черепно-мозъчни увреждания

Толгахан Сайъшман стана татко

Преизбраха проф. Христо Бонджолов за ректор на ВТУ С 202 гласа „за” новият председател на Общото събрание на вуза е проф. Антоанета Анчева

По искане на Окръжна прокуратура – Бургас, съдът задържа под стража Идрис М., обвинен в държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество

Заплаща ли се извънреден труд по време на командировка?

Благоевград събра най- пъстрите и екзотични пеперуди в изложбата „Живи тропически пеперуди“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 21 май 2019

Български алпинист е ранен на Олимп, в ход е спасителна операция

Ректорът на СУ: Математиката е подценена, но дава висок доход след завършването Същото важи и за някои природни науки, каза проф. Анастас Герджиков

проф. Анастас Герджиков

Надявам се да успеем да повлияем на обществения климат за това, че духовността има значение. Това каза ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков по БТВ.

„Липсата на човечност и на добри отношения между нас е резултат и на това, че стремейки се само към материалното, загърбихме духовното”, изтъкна той.

От 10-те специалности, които са най-търсени в момента, поне 4 са свързани с информатика и информационни технологии, каза ректорът на СУ. По думите му специалности като „Психология” също от години са сред най-търсените. Ректорът даде за пример и някои от филологиите, които се изучават в Алма матер.

„Математиката е подценена, същото важи и за някои природни науки. Имаме данни, че те дават много висок доход след завършването. В случая с математиката доходът е същият, какъвто и при информатиката”, отбеляза проф. Герджиков. Според него студентите неправилно подценяват някои от специалностите.

В разговора той коментира и как решението болница „Лозенец” да се превърне в детска болница ще се отрази на студентите и преподавателите от Медицинския факултет на СУ.

„Тази неяснота поражда напрежение, защото болница „Лозенец” е нашата учебно-клинична база. Нашият факултет и неговата акредитация са пряко свързани и с учебната база, в която от университета сме инвестирали милиони, и с преподавателския състав, който е изцяло на щат в болница „Лозенец”. Това не са механични процеси, при които ако болницата бъде закрита, може да се пратят преподавателите в други болници и да си останат наши преподаватели”, изтъкна проф. Герджиков.

Той е убеден, че няма да се стигне до опасността факултетът да бъде закрит.

„Аз съм сигурен, че и ние, и правителството ще направим така, че изобщо да не се стига до такава опасност. Въпросът е в детайлите. Ако университетска болница „Лозенец” стане педиатрия, възниква въпросът какво значи това. Дали прибавяме и педиатрично отделение към съществуващите множество отделения, или закриваме, унищожаваме тези отделения, за да направим педиатрично. Има голяма разлика и трябва да изясним този въпрос”, каза ректорът на Алма матер.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Да ама политологията и философията и другите обществени са лесни и стават и за скачащи по жълтите павета говеда и за простаци… а с тях е и по лесно да станеш я президент, я депутат…

  2. Свидетелство за горното е, че фамилия Баневи, фамилия Арабаджиеви, Черепа Божков, Ахмед Доган, Георги Гергов, Стефан Софиянски бяха все видни математици.

    1. Ако е реплика по повод моя коментар – не си подготвен.
      Доган е философ, софиянски е от винс, известен по онова време с това, че ако не те приемеха лесо или минногеоложкия, винаги можеш да влезеш там… но може да е бил виден матиматик в групата си, факултета или дори целия институт.
      А за математиците – все някой трябва да пере парите на политиците…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.