Ремонтират обсерваторията в Борисовата градина

Планирано е обновяване на Астрономическата обсерватория в София.

Софиянци гледат звездите през 120-годишен телескоп

След седмици обновяват една от първите такива сгради на Балканите

Реконструкцията струва 150 000 лв.

До седмици започва реставрация на сградите на Астрономическата обсерватория на Софийския Университет в Борисовата градина в столицата. За обновяването на една от първите обсерватории на Балканите Софийският университет е осигурил 100 000 лв., а други 50 000 лв. ще бъдат предоставени от фирма. Ръководителят на катедра “Астрономия” доц. Евгени Овчаров посочи, че в момента обсерваторията няма финансови проблеми и отделените средства са напълно достатъчни за ремонта.

Очаква се строителните дейности да започнат преди края на лятото. Ще бъде извършена цялостна реставрация на сградите - отвътре и отвън, покриви и фасади, включително и пътеките в двора.

“Интересът към астрономията никога не е прекъсвал и така ще бъде занапред. Нормално е човек да се интересува от света, в който живее, особено в центъра на столицата да се погледне към небето през 120-годишен телескоп. Това привлича хората. Точно затова се надявам сградите да бъдат много по-приветливи”, коментира доц. Овчаров.

Първата астрономическа обсерватория в България и първата сграда, построена за нуждите на СУ е създадена с образователна цел по инициатива на проф. Марин Бъчваров. Старото здание и големият купол са завършени през 1897 г., 30 г. преди Ректората. Там през 1910 г. проф. Бъчваров прави наблюдения на Халеевата комета. В зората на изстрелването на първите изкуствени спътници на Земята обсерваторията участва в тяхното наблюдение.

За първи наблюдателен уред е използвана зрителната тръба на известния български учен д-р Петър Берон. Първият телескоп на постоянен фундамент в България пък работи в обсерваторията от 1897 г. до днес. В момента тя е оборудвана и с модерни телескопи, CCD-камера и др.

Коментари

Задължително поле