Ремонтират поразени от свлачища пътища край Лом

Ремонтът на републиканските пътища II-81 Монтана–Лом при входа на крайдунавския град и на нагънатото от свлачище шосе II -11 Лом – Видин вървят по план, заявиха народният представител инж. Дилян Димитров и кметът на общината Пенка Пенкова след като инспектираха обектите.

Първият етап от обновяването на входа на Лом включва основен ремонт на участък от 1,1 км - от края на града до разклона за Монтана и Вълчедръм. Строителите разкопават цялото пътно платно, повредено от свлачище, на голяма дълбочина и изграждат нова пътна конструкция, банкети и дренажи, а след това предстои цялостно асфалтиране.

Вторият етап от близо 2 км предвижда основен ремонт на ул. „Софийска“ – от края на квартал Младеново до кръговото кръстовище с републикански път II-11 Видин – Козлодуй, след моста на река Лом.

Основният ремонт на път II-81 Лом-Монтана се финансира с 3,5 млн. лв. от Агенция „Пътна инфраструктура“ по проект с възложител Община Лом. Работата ще се извършва без прекъсване, при подходящи климатични условия, и ще продължи и през следващата година, заявиха от общината.

По план върви и ремонтът на републиканския път ІІ-11 Лом – Видин в участъка от Добри дол до Орсоя. Изгражда се нова пътна конструкция в компрометираните участъци, изкопи за водостоци и отводнители, а след това шосето ще бъде и асфалтирано. Жителите на Лом и крайдунавските села на няколко пъти се вдигаха на протести заради разбитите от свлачища и колони от ТИР-ове шосета и искаха спешна намеса от държавата за ремонта им. След неколкократно отлагане на реконструкцията или козметични кърпежи най-накрая пред зимата потягането на шосетата започна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България