Ремонтират Хиподрума на Шумен

Община Шумен

Проектът за реконструкция на Хиподрума беше представен днес пред състезатели по конен спорт, журналисти и представители на общинската администрация. Цялостното преустройство ще бъде извършено на етапи. Разработени са 12 подобекта на комплекса, сред които състезателна и тренировъчна писта, спортна тревна настилка, сграда за съхранение на стартовата врата, предстартов падок, трибуни, входно пространство, ограда към комплекса, паркинг, озеленяване, торова площадка и други. Необходимите средства са общо 12 млн. лв., но към момента общината разполага с 4 млн. лв., отпуснати от Министерския съвет в края на 2020 г.

„Целта ни е тези 4 милиона така да бъдат използвани, че това, което се построи да може веднага да се използва и да не пречи на следващите етапи, тъй като не се знае кога ще бъдат следващите финансирания“, каза при представянето зам.-кметът по строителство и благоустройство Боян Тодоров.

Арх. Калоян Колев представи повече детайли от проекта: „Състезателната писта ще е с дължина 1600 м. и ще позволява провеждането на състезания за различните дължини. При нея се предвижда изгребване на съществуващата хумусно-пясъчна смес, заместването й с дренажен слой, дренажна система и довършване на конструкцията със смес от пясък и фибри в определено съотношение“. Предвидена е ограда към цялата писта.

Другият важен обект е системата за фотофиниш, която ще е разположена в края на трибунната сграда, за да има най-добра видимост. „Предвидили сме входове за зрители. Обособили сме три отделни фоайета – за ВИП- гости, журналисти, съдии и зрители. Външният паркинг е с капацитет 71 паркоместа. Осигурени са места за паркиране на хора с увреждания. Предстартовият падок ще се реконструира и ще се изгради нова торищна площадка с възможност за обслужване от прилежащата от юг улица. Седящите места са 1000 и една трета от тях са покрити“, допълни Колев.

От администрацията поискаха от представителите на спортните клубове да изразят становищата си, а след това заедно с общината и фирмата изпълнител ще решат кои обекти да бъдат изградени за сумата от 3, 880 млн.лв., с която „Джи Пи Груп“ АД спечели обществената поръчка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт