Ремонтираха забавачка и здравна служба по швейцарска програма

Детска градина "Пролетна дъга" в Шумен и Здравната служба в село Ивански бяха обновени по програма "Здраве и образование за всички"/ЗОВ/, която подпомага етносите и други уязвими групи. Средствата са от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Швейцарска делегация идва за официалното им откриване в сряда. В нея са представители на Държавния секретариат по икономически въпроси и на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество. Те идват у нас и за редовната годишна среща на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

След ремонтите нови 18 деца посещават обновената и обзаведена детска градина в селото и филиала й в Шумен. Групата е възстановена след близо 17-годишно прекъсване. Сега в нея има деца от различни етнически групи - роми, турци и българчета, които я посещават с желание, заради приятната обстановка и интересните занимания, водени от наети по проекта учители.

Обновената здравна служба в с. Ивански ще отговори на належащи нужди на местните жители от гинеколог и детски лекар. Специално внимание се обръща на здравно неосигурените жители, за които се организират безплатни медицински прегледи от наети лекари по програмата.

Швейцарската делегация ще присъства на детските ателиета по "Празници и обичаи" и "Сръчни ръце" в открития наскоро образователен център - той е пристройка към Начално училище "Христо Ботев". В Центъра вече започнаха занимания за учене чрез игри, изкуство и занаяти, както и съвместни занимания за родители и деца - "наваксващи училища", "уикенд училища" и "училища за родители".

"Конкретните резултатите от досегашната работа на местния екип по ЗОВ са окуражаващи", посочва Ирина Файон, ръководител на Програмата. "Макар и да действа само от година и половина, проектът създаде няколко добри модела за извънкласни занимания и работа с родителите. Община Шумен има амбицията да превърне тези практики в устойчиви", коментира тя.

Градината и филиалът й вече са одобрени за делегиран бюджет (държавно финансиране) от пролетта на тази година. ЗОВ ще продължи да подкрепя допълнителни дейности с родители и деца до декември 2018 г. Устойчивостта в сферата на здравеопазването ще дойде по линия на Националния осигурителен фонд, като неосигурените роми ще бъдат мотивирани да внасят здравни осигуровки - цел на здравните кампании и медиаторите по ЗОВ.

Освен в Шумен интегрирани проекти по ЗОВ се изпълняват в 5 големи общински центрове - Пловдив, Монтана, Сливен, Русе и Бургас. Освен с общините, Програма ЗОВ е създала работни групи с Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването за предотвратяване отпадането на деца от училище, медиация и подобряване качеството на преподаване, както и на семейното планиране и репродуктивното здраве.

Постиженията на Програма ЗОВ досега са - 377 деца от бебета до 10 г. са записани в ясла, детска градина и училище, 3 970 деца имат възможност да посещават допълнителни учебни занимания. Стотици са новонаетите педагози, медиатори и медици. Здравни кампании, клубове и дискусии, посветени на семейното планиране, репродуктивното здраве и здравната профилактика са обхванали близо 6 500 млади родители от ромски произход. Общата стойност на Програма ЗОВ е 8 088 500 швейцарски франка, като швейцарският принос е 6 920 000 шв. франка. От българска страна основен партньор е Министерството на труда и социалната политика. Министерствата на здравеопазването, и на образованието също имат финансов и програмен принос.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони