Битка за 15 млрд. евро стои зад атаката срещу строителите 1000 машини ще бъдат паркирани на “Цариградско шосе” в София без да пречат на гражданите

Сериозна чистка в „Локо“ (София)

Съдбата на Правителствена решават депутатите Дългът от 33 млн. лв. е от неизплатена надлимитна дейност на болницата

От „Надежда“ в Сливен искат свои съветници, узаконяване на къщите и мечтаят за среща с вътрешния министър

Възрастна жена пропадна в шахта в Пловдив

Будапеща плаши с още антимигрантски кампании

Смог ваканция въвеждат в училище Децата с хронични респираторни проблеми ще могат да си остават вкъщи, според една от мерките на МОН

Вицепремиерът Марияна Николова: Наградите на туризма са показател, че секторът в България се развива успешно

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 12 декември 2018

Пожар затруднява движението в района на Петте кьошета в столицата

Даваме до 200 лв. за коледни подаръци (обзор) Две трeти от хората ще купят модни артикули, почти половината - козметика

Пропадат 19 дела за отнемане на 21 млн. лв. (обзор) Съдът прекрати конфискация на имоти за близо 2 млн. лв. на Христо Бисеров

Возят Миню Стайков в инвалидна количка (обзор) От 20 октомври бил настанен в болницата на затвора

Макрон вдигна минималната заплата (обзор) Антиправителствените протести продължават

Oцветени портокали продават на пазара Най-често се използва вакса

Ремонтираха забавачка и здравна служба по швейцарска програма

Детска градина „Пролетна дъга“ в Шумен и Здравната служба в село Ивански бяха обновени по програма „Здраве и образование за всички“/ЗОВ/, която подпомага етносите и други уязвими групи. Средствата са от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Швейцарска делегация идва за официалното им откриване в сряда. В нея са представители на Държавния секретариат по икономически въпроси и на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество. Те идват у нас и за редовната годишна среща на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

След ремонтите нови 18 деца посещават обновената и обзаведена детска градина в селото и филиала й в Шумен. Групата е възстановена след близо 17-годишно прекъсване. Сега в нея има деца от различни етнически групи – роми, турци и българчета, които я посещават с желание, заради приятната обстановка и интересните занимания, водени от наети по проекта учители.
Обновената здравна служба в с. Ивански ще отговори на належащи нужди на местните жители от гинеколог и детски лекар. Специално внимание се обръща на здравно неосигурените жители, за които се организират безплатни медицински прегледи от наети лекари по програмата.

Швейцарската делегация ще присъства на детските ателиета по „Празници и обичаи“ и „Сръчни ръце“ в открития наскоро образователен център – той е пристройка към Начално училище „Христо Ботев“. В Центъра вече започнаха занимания за учене чрез игри, изкуство и занаяти, както и съвместни занимания за родители и деца – „наваксващи училища“, „уикенд училища“ и „училища за родители“.

„Конкретните резултатите от досегашната работа на местния екип по ЗОВ са окуражаващи“, посочва Ирина Файон, ръководител на Програмата. „Макар и да действа само от година и половина, проектът създаде няколко добри модела за извънкласни занимания и работа с родителите. Община Шумен има амбицията да превърне тези практики в устойчиви“, коментира тя.
Градината и филиалът й вече са одобрени за делегиран бюджет (държавно финансиране) от пролетта на тази година. ЗОВ ще продължи да подкрепя допълнителни дейности с родители и деца до декември 2018 г. Устойчивостта в сферата на здравеопазването ще дойде по линия на Националния осигурителен фонд, като неосигурените роми ще бъдат мотивирани да внасят здравни осигуровки – цел на здравните кампании и медиаторите по ЗОВ.

Освен в Шумен интегрирани проекти по ЗОВ се изпълняват в 5 големи общински центрове – Пловдив, Монтана, Сливен, Русе и Бургас. Освен с общините, Програма ЗОВ е създала работни групи с Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването за предотвратяване отпадането на деца от училище, медиация и подобряване качеството на преподаване, както и на семейното планиране и репродуктивното здраве.

Постиженията на Програма ЗОВ досега са – 377 деца от бебета до 10 г. са записани в ясла, детска градина и училище, 3 970 деца имат възможност да посещават допълнителни учебни занимания. Стотици са новонаетите педагози, медиатори и медици. Здравни кампании, клубове и дискусии, посветени на семейното планиране, репродуктивното здраве и здравната профилактика са обхванали близо 6 500 млади родители от ромски произход. Общата стойност на Програма ЗОВ е 8 088 500 швейцарски франка, като швейцарският принос е 6 920 000 шв. франка. От българска страна основен партньор е Министерството на труда и социалната политика. Министерствата на здравеопазването, и на образованието също имат финансов и програмен принос.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.