Ремонти и нова апаратура в столичните болници

Фандъкова очаква това лято София да има обществени велосипеди

Основни ремонти и осигуряване на нова апаратура в болници в София е планирала Столичната община, съобщи шефът на здравната комисия в СОС д-р Веселин Милев.

В „Шейново” ще бъде ремонтирана цялата сграда и ще бъде купен апарат „Айнщайн” за лапароскопска хирургия. В Първа АГ болница „Света София” ще ремонтират две родилни зали и отделението за хирургия на млечната жлеза. „Във Втора градска болница обновяваме цялата физиотерапия. В Пета градска купуваме доста апаратура. В Четвърта почти изцяло обновяваме апаратурата за близо 400 000 лв.”, каза Милев. За обновяване на ДКЦ-та ще бъдат вложени 2,8 млн. лв.

Милев съобщи и, че 10 студенти учещи за медсестри в МУ София ще получават от бюджета на общината по 300 лв. месечна стипендия. Да кандидатстват могат завършилите 1-ви курс с минимум 4.50. Първите 10 по успех ще получават парите 3 години, но след завършването си 3 години ще трябва да работят в общински болници.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък изрази увереност, че това лято София ще има обществени велосипеди. Тя съобщи и, че общината ще кандидатства за 15 хил. евро от ЕК, с които да разшири мрежата за безплатен интернет на обществени места.

„Идеята е на българския еврокомисар Мария Габриел, която създава тази възможност за всички общини в Европа, за получаване на ваучери за изграждане на такава зона, където градът прецени”, обясни кметът. Тя заяви, че ако София успее да спечели, парите ще бъдат насочени към осигуряването на безжичен интернет на места, които се посещават от най-много хора като паркове, площади, пазари и градският транспрот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България