Външният министър на Македония: Езикът ни има свое историческо развитие и е признат от лингвистите

НСО за блъснатото дете: При вина на служителя ни ще бъдат предприети всички законови мерки

Румен Радев: От върховенството на закона зависи българите да вярват в държавата си

Цвета Караянчева събра бившите председатели на парламента в навечерието на Коледа

Започна рекултивиране на сметището на Пазарджик

„Канал Истанбул” ще бъде решен на търг Трасето между Черно и Мраморно море ще е 45 км

Автомобил на НСО е ударил 14-годишно дете

Вицепрезидентът: Възможност за достоен живот дължим на хората с увреждания

Американският Сенат прие с единодушие резолюция, признаваща арменския геноцид

Стачка спира междуградските автобуси

Пентагонът с бюджет за 738 млрд. долара

“Матрицата 4” с премиерна дата Участва и Нийл Патрик Харис

Министър Маринов: Италианските власти не знаят за кого са предназначени задържаните вагони с отпадъци

Рамадан Аталай, ДПС: Избрането на независим прокурор е извън правилата в момента

Искат 622 лева за почивка на Нова Година Със 137% нарасна търсенето на обяви за селски къщи по празниците

Румен Петков, председател на АБВ, пред „Труд“: Ремонт на кабинета е неизбежен, ако не се отиде на избори От Богомил Райнов знам, че думата Родина няма множествено число

Румен Петков е известен с пословичната си точност и когато ми казва, че ще му трябват още 10 минути, за да стигне до централата на АБВ, с любопитство измерих времето. На деветата минута председателят на АБВ влиза с внушителна група младежи и почти веднага започваме интервюто. Усещането е, че Румен Петков не е взел партийното председателство, за да става премиер или министър. Но знае как да върне АБВ на политическата сцена по-силна от всякога.

-Много иронични коментари направихте, Господин Петков, по мотивите на вота на недоверие, които от БСП внесоха в деловодството на парламента. И то по отношение на темата на вота – сектор „Сигурност“. Защо?
-Очевидно този вот е компенсаторен акт, който цели емоционално да запуши усещането за безсилие и несбъднатост. За този вот трябва да се кажат три неща – първо, че става ясно на обществото и то по независещи от БСП причини, че МВР се ползва като бухалка за поддържане тонуса на господин Марешки и отношението му към ГЕРБ и затова БОП-ът не прави нищо там. Ще си позволя да посъветвам премиера Борисов да се разпореди да се консултират по-активно с журналисти, които по телевизията излъчиха и схемите за контрабанда на горива, и схемите за контрабанда на лекарства. Ако в нашите служби няма потенциал, във Валя Ахчиева има. Второ – двойните стандарти. Не може преди три години да си имал правителство, в това число министерството на финансите и министерството на отбраната и днес да си потресен от факта, че имаш танкове Т-72. Това е много лош знак. Трябва да кажа, че битката между чувството за срам и наглостта в БСП е с предопределен резултат. Все пак някъде, някой срамежливо не написа този циничен и спекулативен акт с двамата загинали пилоти и трагедията с хеликоптера. Но пък показаха двойния стандарт, размахвайки завода в Горни Лом „Миджур“. След като прокуратурата установи това, което депутатите от онзи край би трябвало да знаят и всеки ден да се борят за сигурността на живущите там, БСП постави въпроса, който всъщност прокуратурата подтикна към решаване. Такъв шамар прокуратурата не е пляскала на вътрешно министерство във всичките години на прехода. Същото БСП не си отвори устата за вътрешното министерство, когато същото беше използвано като тояга срещу военните заводи в Трявна и в Монтана. Защо тогава си мълчаха, а сега подскачат? Тези двойни стандарти отвращават хората от политиката. И трето – това е вотът, който гарантира поне още месец министерстване на господин Радев. Предполагам, че ако не бяха внесли вота на недоверие, той щеше да е освободил вече кабинета на ватрешния министър. И като казвах преди месец, че това е министъра на БСП, аз съм имал предвид не просто щадящото, ласкавото отношение на БСП към този министър. Включително след случая „Ботевград“ – те не му искаха оставката, а те казаха в декларация, че с тази декларация настояват МВР да започне да работи. Нали разбирате, че това е „потресаваща политическа новина“-парламентарна партия, която има претенциите да е опозиционна, настоява ключовото, стратегическото за всяка страна министерство „да започне да работи“. Това са нещата, които всеки българин трябва да види в този вот и всеки служител на МВР да си даде сметка кой му е осигурил възможността „явлението Радев“ да продължи да си разхожда костюмите още един месец в министерството.

-Казвате „още един месец“ – това като прогноза за ремонт на кабинета ли е?
-Не мисля, че точно този министър ще устиска цял месец. Но понеже съм по-ларж, образно да го кажем месец. А ремонт ще има във всички случаи. Мисля, че това е неизбежно, ако не се отиде на избори. Очевидно е, че Борисов не държи, не контролира ситуацията в правителството. Това „явление Симеонов“ е уникат. Валери Симеонов е гений. Даже мисля, че ако може да свири на флейта, той е в състояние да изкара звука на пицикато. Но сблъсъка вътре в кабинета е очевидно, че Борисов не може да го овладее. И за него по-доброто решение е да отиде на избори, отколкото да стане за смях. Той е на път да стане за смях с Радев и още няколко от министрите си, но посмешището има риск да придобие и леко срамни отенъци, а той е човек с чувствителна кожа и вероятно няма да допусне да се стигне до там. Така че, да се готвим за избори.

– Кога трябва да ги очакваме? За новия политически сезон?
– Мисля, да. Мисля за новия политически сезон. Аз не виждам как може да се овладеят нещата в тази ситуация. Да оставим настрани, как изглеждаме пред чужденците. Да оставим настрани впечатлението, което оставяме в нашите партньори. Единият министър да съди другия министър това е забележителен акт. Това е апогея на нашето европредседателство. Казвам го иронично, разбира се. Брутализирам, за съжаление, за да можем да бъдем разбрани от хората. И когато ние, от АБВ, казваме, че така държава не се управлява, за съжаление получаваме подкрепа на твърденията си точно с действията на правителството.

– Къде е проблемът на кабинета „Борисов 3“ – в коалиционните партньори ли?
– Очевидно е в „Обединени патриоти“. Ако ги затворим в една стая, ще дадем жертви жива сила. Но това е проблем на България, те участват в правителството. Тук не става дума да им е поверена „голямата отговорност“ да разделят доматите на зелени и червени. Тук става дума за управление на държава. И повтарям още веднъж, че ние, от АБВ, сме категорични, че така държава не се управлява. Така отвращаваме хората от политиката.

– Каква е оценката ви от позицията на времето за ГЕРБ като коалиционен партньор? АБВ беше в кабинета „Борисов 2“.
– ГЕРБ имаше големия шанс заедно с АБВ да създаде трудоусещане за управление. И го пропусна. Ако тогава ГЕРБ изпълняваше нашите предварителни договорености в сферата на социалната политика, в сферата на енергетиката и на икономиката, икономизирането на външната ни политика, нещата днес щяха да изглеждат по различен начин за българските граждани и като лице на България пред света.

– Ще успее ли България да се върне на енергийната карта на Европа и на Балканите? Имам предвид визитата на премиера Борисов в Москва…
– Седмица по-рано бе и визитата на президента Радев в Русия. Две визити, които по моему оставиха в Русия впечатлението, че България може да води политика, която отговаря преди всичко на българския национален интерес. А той предполага динамични отношения с наши традиционни партньори. И тук не говоря за история, а мога да говоря за история много, защото всеки, който е бил в Плевени е видял Мъртвата долина, си е дал сметка, че там има 30 000 руски войничета, които са оставили костите си тук. Днес ние говорим за 50 000 работни места с АЕЦ „Белене“ и с „Южен поток“. Ние от АБВ сме категорични, че изграждането на АЕЦ „Белене“ е стратегически и ключов въпрос. Първо, от гледна точка на гарантиране на енергийната ни сигурност на България и на региона. И то без да се губи никакво време, защото Турция изгражда 8 реактора, Унгария започва да изгражда нови два. Второ, от гледна точка на новите технологии, защото България има нужда от въвеждане на нови технологии. Трето, развитието на Централен северен и северозападен район, които са драматично изостанали от другите части на страната. Не на последно място – гарантираното участие на България в клуба на ядрените държави. Що се касае за „Южен поток“ – ние, от АБВ, сме категорични, че трябват незабавни стъпки за изграждането му и голямото предизвикателство пред правителството е да получи мащабна експертна, обществена и политическа подкрепа. „Южен поток“ е пряка доставка на газ от Русия за България и за Европа. Всички тези, които плюха по „Южен поток“, всички тези, които обясняваха, че това ще постави България под зависимост, всъщност работиха за това, България да си купува руски газ от Турция. А техният мащабен, креслив, войстващо-арогантен тон и поведение към този голям български и европейски проект цели да прикрие емоционалната им биографична недостатъчност. И тук даваме лоши примери. Ние до сега сме загубили поне два милиарда такси от „Южен поток“, че не го изградихме навреме. Когато излиза един Иван Иванов и обявява, че България ще загуби 400 млн. от изграждането на „Южен поток“ – той лъже. И той знае, че лъже. И след това го правим шеф на КЕВР. Е, каква държава сме? Другият пък влачи възрастни женици по границата, правим го вицепремиер. Е, така не се управлява държава. Значи, когато лъжата е повод да заемеш ключова длъжност, стратегическа, от гледна точка на контрола, когато брутализмът те прави член на кабинета и то не какъв да е – какво казваме на младите хора? Защо се чудим, че постоянно има побоища, изнасилвания…защо се учудваме? Тонът се задава оттам. И ние, от АБВ, искаме да покажем другата политика, политиката с лице, обърнато към обществото. Политиката, която гледа в една посока с очите на обществото.

– В какво състояние поехте АБВ?
– Първо, трябва да кажа, че предното ръководство изкара може би най-тежкия период на партията. Период, в който имаше извънредни избори, в който някакси ГЕРБ и БСП възприеха за тях сигурно уместна политика, демонстрирайки пред обществото самодостатъчност и изолирайки другите политически сили. АБВ не е в блестящо състояниеи това е повече от ясно – и финансово. Но организационно стоим добре – имах възможност да обиколя немалка част от структурите в страната, благодарен съм на моя предшественик господин Проданов, благодарен съм на младежите и на жените в АБВ, защото направиха много значими неща. Младежите ни показаха, че всъщност политическите отношения могат да имат човешки характер. Те организираха един великолепен спортен празник с младежките организации на почти всички други политически партии. Направихаедин невероятен исторически календар за 2018 година, който всъщност е учебник по история и първата дата от него е 3-ти март. Има живот и енергия, които трябва да бъдат показани в обществото, за да видят хората, че имат силен и разумен избор в лицето на АБВ.

– Говорите като лява алтернатива. А голяма лява коалиция може ли да се случи в близката година?
– Трябва да кажа, че АБВ не е проблем в ляво. АБВ е решението на проблема в ляво. А дали може да се случи голяма лява коалиция в близките години, това е въпрос, който далеч не е само към АБВ. Но фактът, че на последния ни конгрес наши гости бяха двата синдиката, и то с много значими приветствия и с много висока оценка за работата на АБВ. Участието и приветствието на партии като Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, „Гергьовден“, ВМРО, ни дават самочувствието, че сме необходими в политиката и че имаме сериозен потенциал, не просто от гледна точка на диалога, от гледна точка на формирането и реализирането на политика. Не мисля, че аз точно мога да говоря за голяма лява коалиция. Ние сме убедени, че ако няма голяма ляво-центристка коалиция, това ще бъде проблем на левицата и ще затвърди усещането за безалтернативност на ГЕРБ. Но това е въпрос, който до голяма степен е в ръцете на БСП. В ръцете на ръководството на БСП.

– Може ли да седнете на една маса за преговори с бившите си съпартийци Корнелия Нинова, Кирил Добрев, с ръководството на „Позитано“?
– Ние нямаме пролем и ние го показахме и като воля и като политическа стъпка в началото на президентската кампания. След това се случи нещо, което няма според мен разумно обяснение. Защото там можешеда се сложи старта на един широк лявоцентристки субект, който да има претенциите да носи отговорността за управлението на страната. Не се случи и резултатите са известни. Но от наша страна проблеми няма. За нас е много важно да се подготвим за предстоящите избори.

– Кои?
– Аз неслучайно казвам избори. Защото това не е самоцел. Ние искаме да покажем необходимата за България политика и готовността да се води диалог пред очите на обществото и диалог в интерес на хората. АБВ ще води битката срещу двойните стандарти. Няма как Германия да казва, че „Северен поток“ е икономика, а на нас да ни обяснява, че „Южен поток“ е зависимост. Не е нормално БСП да иска премиерът да разказва в народното събрание какво си е говорил с Владимир Путин на срещата на „четири очи“, а БСП да не знае какво си е говорила Корнелия Нинова на срещата с посланика на чужда държава. Това са двойни, грозни стандарти, които подсъзнателно дори вече не се приемат от хората.

– Как ще постъпите на европейските избори, които са след по-малко от година?
– Аз искам да ползвам високата трибуна на вестник „Труд“, да поканя нашите членове, симпатизанти и приятели на 1 юли в парка „Заимов“, където ще честваме рождения ден на партията. На 1 юли е пленумът, на който ще стартираме предизборната си подготовка. Повтарям още веднъж – за предстоящите избори. Ние искаме да направим една силна кампания, с цялата почтеност и отговорност, които са необходими на българската политика. С целия патриотизъм, които е нужен на страната ни днес. Страната ни трябва да каже „Да, ние сме пълноправен член на ЕС и НАТО, но страната ни трябва да каже, че самоцелното разширяване на НАТО не бива да продължава на типа на всеядността. Например, на нас, на НАТО трябва ли ни проблемът Грузия? Трябва ли ни проблемът Сърбия- Косово? Хигиенично ли е за НАТО да се стреми да обгради Сърбия отвсякъде. Е, като обгражда НАТО от всякъде тази страна, какво показва? Ние трябва да кажем – да, ще се превъоръжаваме, но искаме голяма част от средствата да останат тук, в България. Ние да си произвеждаме тежката техника, както сме го правили десетилетия наред. Тук да се изградят мощностите за поддръжка за тази техника и нашите другари от НАТО това трябва да го разберат и да го подкрепят. И този патриотизъм, който липсва в другите политически сили, ние ще го отстояваме и съм сигурен, че гражданите ще го разберат. Не е нормално да ни се предлагат самолети мой набор, с аргумента, че били разпознаваеми със системата „свой-свой“. България не заслужава такова отношение. За съжаление никой не го казва от парламентарната трибуна. А ние от АБВ не само ще го казваме, а ще водим битка за българския национален интерес.

– Такъв тип думи обаче ще използват в риториката си и другите партии. Как избирателите ще отсеят „националния интерес“ от „патриотичния популизъм“?
– Да, да. Относно популизма, българинът като че ли е готов да го възприема с удоволствие. Излиза някой, казва, че във всяко село ще има полицаи и получава мащабна подкрепа. След което се разбира, че недокомплекта в МВР е 3500 души, че никой няма намерение да преодолява този недокомплект. Че има цели тежки общини, както в Ботевград, където служителите са два пъти по-малко от необходимото. Значи- някой лъже. Излиза Конелия Нинова и казва – за парламента никаква отпуска. У мен „ниновистът“ проговори – аз предлагам и нощнасмяна в парламента. Та, този популизъм трябва да бъде овладян, трябва да бъде спрян. Не може така. И той може да бъде спрян от разумните граждани и ние ще търсим тяхната подкрепа. Никой не поставя въпроса за НАТО, така както ние го поставяме. Да, ние сме членове на НАТО, ние участваме и ще продължим да участваме в мисиите на НАТО. Но ние трябва да се научим да се борим за своя интерес. Вярно е, че Майчето Манолова много вдигна летвата в сферата на популизма, но и Корнелия Нинова не се дава.

– Защо приехте да оглавите АБВ? Кое ви амбицира да покажете как може да работи с партийните структури Румен Петков? Тук, в центаралата ви, в момента буквално гъмжи от млади хора..
– Точно това не ме амбицира да покажа Румен Петков. Искам да покажа тези енергични хора, които има АБВ. Този невероятен потенциал. Ние имаме в Националния съвет професори, доценти, имаме сериозни млади представители от академичните среди. Това имам амбицията да покажа на обществото. Защото обществото се нуждае да види тази почтеност и енергия, която излъчват те. И съм сигурен, че можем. Ако е било да се показвам, щях да се покажа 2002 година на конгреса на БСП. Тогава направихме една малка грешка, но с големи последствия (конгресът избира Сергей Станишев за председател на БСП, б.р. ). Младежите на АБВ измислиха слогана „Оставам в България“. Невероятно е изживяването да ги гледаш как с цялата си енергия вярват, че правят нещо добро за Родината. Както казваше Богомил Райнов, думата Родина няма множествено число. Ние, българите, пишем Родина с главна буква. Но тези, в сегашното народно събрание, не показват да го знаят.

– Защо се появи дефицитът на лидерство в българската политика?
– Той е в европейски мащаб. Той не е само в българската политика. В момента, в Европа, изключая Орбан, аз не виждам други лидери. На ключови позиции в европейските институции са доста спорни хора. Те не знаят дали са на аператив или на десерта. Лидерската криза в Европа е факт от години. Аз лично не виждам значима фигура след Фратини в Комисията. За съжаление и в отделните държави лидерството не е това, което заслужава Европа.

– Кое промени така ситуацията в света?
– Този зле разбран стремеж към глобализиране. Вие виждате, че Европа петнайсетина години нямаше самостоятелна политика и лице. Процесите в Европа се диктуваха до голяма степен от САЩ. И това е грешка на САЩ, защото в Европа се формира едно усещане, че политическата импотентност не е нещо вредно. Че политическата импотентност е приемлива – защо ние трябва да се напъваме да вземаме решения, като има кой да ни ги дава? И когато човешката природа върви трайно по линията на най-малкото съпротивление, резултатът е това. Не мже ние в България да казваме, големите да се разберат, а ние после ще видим какво да правим. Големите се разбраха, че няма да строим „Белене“, големите се разбраха, че няма да правим „Южен поток“ и сега ще си купуваме руски газ от Турция. Да, Германия е голяма, но е голяма с всичките си осмисляния на историята си. Германия се изправя и казва „Моят интерес е първо, второ, трето. Точка“. От тук нататък всеки може да се катери по гърба на германия – той е достатъчно голям и здрав. Но Германия си следва интереса…Като говорим за дефицит на лидерство – може ли да си имал Уинстън Чърчил за министър-председател, а сега да имаш Тереза Мей? Освен това, в Европа това глупаво и на моменти дори просташко противопоставяне на Русия – какво дава на Европейския съюз? Загуби. Огромни загуби.

– Кога беше допуснато България да стане един от основните боксови рингове между Русия и Запада? И вие сте бил част от властовото управление на страната ни.
– Казвам го веднага. Когато министър-председател беше Сакскобурготски и президент беше Първанов, стартираха и двата проекта – и „Белене“ , и „Южен поток“. И на никого не му мина през акъла отатък или отсам океана да каже – „не, недейте“. Защото държавата имаше институционална тежест в лицето на своя президент и своя министър-председател. Станишев спря проекта. БСП спря проекта „Южен поток“. Дали това е била цената Станишев да стане президент на ПЕС- това е друг въпрос. Но както казах, 2002 година направихме малка грешка с големи последствия.

Нашият гост
Румен Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Бил е кмет на родния си град, министър на вътрешните работи, три мандата народен представител. Един от съучредителите на партия АБВ. От третия конгрес на АБВ на 19 май тази година е председател на партията. Семеен, с двама сина.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

 1. Жалък смешник. Видя се колко струва като министър.

 2. браво!
  сега да обясни как става така, че вечерта гоце се кълне, че партията му няма да гласува за заема, а на сутринта парламентарната група гласува единодушно „за“.

 3. Боклук нещастен!
  Пикаещ във фонтана!
  Лъжец безподобен!
  Ние скъсахме с бесепето не за да се съюзим с отрепка като теб.
  Ние, земеделците ще вървим по свой път, нещастнико лъжлив.
  Колко много лъжи изрече докато беше в бесепето и отговаряше за коалиционната политика.
  Земеделския съюз няма да ти стане съюзник.
  Гаранция – Франция!
  Само с тъпия Ананас може да си правиш комбина, щото и той е боклук като теб.
  Ти си мафиот, слугинаж на братята Галеви!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.