Ремонт на 15 ключови улици (ОБЗОР)

През това лято имаше ремонт на столичния бул. “България”.

Обновяват тунела на НДК и булевардите “Филип Кутев”, “Монтевидео”, “Каблешков”, “Петър Дертлиев”, “Първа българска армия” и “Президент Линкълн”

Изграждат 15 детски градини

Строят метрото с 307 млн. лв.

Оправят релсите по „Борис” и по „Каменоделска”, купуват 13 трамвая и 172 автобуса

Догодина в София ще ремонтират 15 ключови улици и булеварди. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова на представянето на бюджета на общината за 2019 г. Той е 1,587 млрд. лв., с 30 млн. лв. повече от миналогодишния. 51,3 млн. лв. от тях са за изграждане и ремонт на основни улици и булеварди.

В тях влизат 15 големи обекта. Те са разширението на бул. “Филип Кутев”, последният участък от бул. “Монтевидео” при новата метростанция, южното платно на бул. “Тодор Каблешков” от бул. “България” до ул. “Костенски водопад”, пробива на бул. “Петър Дертлиев”, Източната тангента от бул. “Ботевградско шосе” до Северна скоростна тангента, както и локална улична мрежа, която обслужва тангентата.

Включени са и бул. “Първа българска армия”, бул. “Президент Линкълн”, ул. “Народно хоро” в район “Овча купел”, ул. “Житница”, реконструкция на бул. “Скобелев и транспортния тунел на НДК, на улиците “Кукуш”, “Йосиф Щросмайер”, “Коперник”, “Атанас Узунов” и основен ремонт на зоните на централна градска част. 38 млн. лв., колкото и миналата година, отиват за ремонт и поддръжка на квартални улици. С 4,5 млн. лв. ще бъде изградено улично осветление.

Догодина ще е готов първият участък от третата линия на метрото, което е най-големият транспортен и екологичен проект. До края на 2019 г. метрото ще се движи от бул. “Вл. Вазов” през Орлов мост, центъра до “Красно село”. Общината влага 307 млн. лв. в строителството на първия и втория участък от третия лъч - от бул. “Вл. Вазов” до Околовръстния път при Горна Баня и в изграждането на новото тролейбусно трасе от кв. “Манастирски ливади” до “Люлин”. Със 17,6 млн. лв. ремонтират основно трамвайните трасета – по бул. “Цар Борис III” и по ул. “Каменоделска”. “133 млн. лв. са инвестициите в 172 нови автобуса и 13 нови трамвая, които пускаме до края на тази и през следващата година”, съобщи Фандъкова. Трамваите струват 32,8 млн. лв., а автобусите -100 млн. лв.

За 2019 г. не е заложено друго увеличение на данъците извън променените от Народното събрание за автомобилите и за имотите в курортни селища. Капиталовата програма е 1/3 от бюджета - над 551 млн. лв., като 58% от тях са от европрограми.

Приоритет за общината е и изграждането и модернизацията на детски градини и училища. Общо предвидените средства за инвестиции са 67,7 млн. лв. От тях с 19 млн. лв. ще се реконструират и изграждат 15 забавачки в “Манастирски ливади-Изток”, “Кръстова вада”, “Нови Искър”, Студентски град, “Овча купел”, “Горна баня”, “Подуяне”, “Красно село”, “Павлово”, “Княжево”, “Люлин” и “Изгрев”. 9 млн. лв. са за изграждане на физкултурни салони и пристройки към 12 училища. 39,7 млн. лв. се влагат в основен ремонт на 26 училища и забавачки в “Красна поляна”, “Надежда”, “Връбница”, “Илинден”, както и на Френската гимназия. 550 хил. лв. са за ремонт на кукления театър.

Одобрени са и средствата за изграждането на център за изкуство “Топлоцентралата”. С 5,6 млн. лв. реставрират минералните бани в Банкя и “Овча Купел”. 8 млн. лв. отиват за канализация и превенция срещу наводнения. Градят канализация “Люлин”, “Кръстова вада”, “Овча Купел” и “Горна баня”. Общината ще кандидатства за 400 млн. лв евросредства за канализация.

Предвидени са средства за енергийна ефективност в болница “Шейново”.

 

Увеличават парите за чистота, 28 млн. лв. за паркове

Фандъкова: На първо място е качеството на въздуха

02_1

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че приоритетите в бюджета на Столичната община са последователни в последните години и на първо място за екологията, чистотата и качеството на въздуха. Тя подчерта, че проектобюджетът не е предизборен.

Освен за най-големият екопроект-метрото, София влага за чистота 206 млн. лв., което е с 22 млн. лв. повече от миналогодишната сума. Заложено е повече миене и машинно метене на улици и по-често събиране на едрогабаритни отпадъци. Със 17,7 млн. лв. ще рекултивират старите сметища в “Суходол” и Долни Богров и депо “Садината”. С 400 хил. лв. купуват мобилна автоматична станция за измерване на качеството на въздуха.

18 млн. лв. отиват за възстановяване на паркове. Продължава ремонтът на Западния парк, ще има нови алеи и облагородяване на Южния и Северния парк, Борисовата градина и паркът “Дружба”. От тях с 4,5 млн. лв. ще възстановяват детски площадки. Отделно с 10 млн. лв. отиват за разширяване на парк “Възраждане” и изграждане на първия аквапрак в София. С 693 хил. лв. обновяват зоопарка.

 

Зам.-кметът Дончо Барбалов:

Вървим в положителната посока като икономика

02-10София върви в положителната посока като икономика, каза столичният зам.-кмет Дончо Барбалов. “През последните години развитието на икономиката на Столичната община следва много близко развитието на икономиката на останалата част от ЕС. 40% от брутния вътрешен продукт на страната се генерира в София, а населението на града е малко под 20% от населението на България”, каза той. БВП в София е 27 хил. лв. на човек от населението.

Ръста на брутния вътрешен продукт на населението в последните години е значителен. София изпреварва страната с ръст от 4,5%.

51% от живеещите в София имат висше образование, докато в страната този процент е 28 на сто. Населението в трудоспособна възраст, което е с основно или по-ниско образование в столицата е 3%, докато в страната средното е 16-17 на сто.

“Интересна е тенденцията в развитието на структурата на икономиката на общината. Докато преди кризата от 2009 г. сектор строителство заема значителен дял, следващите години този сектор не се развива толкова бързо. Развиват се секторите на услугите. Те са преобладаващата част от икономиката на София. Така сега сме по-защитени от икономически трусове”, каза Барбалов.

 

Изчисляваме по интернет сумата, която дължим

Скача данъкът за 2/3 от колите в столицата

03-2

Плащаме повече за втори имот в Банкя и Панчарево

Данъкът за около две трети от колите, регистрирани в София ще се вдигне. Увеличението ще е различно по размер. Данъкът на 1/3 от автомобилите с най-високите екологични показатели на двигателя – Евро 5 и 6 ще стане по-нисък. Това съобщи зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов и обясни, че промяната е в синхрон с националното законодателство, където е заложено собствениците на старите коли да плащат по-висок налог.

“За старите коли в различна степен може да се очаква увеличение. На практика ако сравните формулите, които са вече приети по новия закон и тези, които действаха до момента, разликата е значителна. По нов начин се изчислява данъка за превозните средства. Намалението при новите коли като средства е много по-голямо. Ако от 1200 лв. се намали с 20% или 15% данъка, е различно от това да се увеличи данъка на един стар автомобил с 5 или 10 лв.”, каза Барбалов. Той уточни, че от данъчната промяна не се очакват приходи за общината. Скоро ще бъде пуснат и данъчен калкулатор, чрез който всеки да може да изчисли налога, който дължи.

Заради държавния бюджет ще бъдат променени и данъците за имотите в курортните селища. От Столичната община ще настояват за минимални прагове на увеличение на тези данъци. Над 14 800 собственици на в Банкя и Панчарево ще плащат по-висок данък сгради за имотите си догодина.

Увеличението ще е 2,5 пъти. Причината са промени в Закона за местните данъци и такси, според които собствениците на имоти в курортни селища, които не са основно жилище, ще плащат по-висок данък сгради. Това няма да важи за имоти, регистрирани като туристически обекти по смисъла на Закона за туризма и собственикът им плаща съответните данъци и такси за това. Предложението е за 5 промила за имот в Банкя и 4,5 промила – за кв. Панчарево и Витоша. Промените не засягат собственици на основни жилища в тези селища. Те ще плащат както досега, 50% от данъка за имот в София - 1,875 на хиляда върху данъчната оценка.

Останалите данъци в София няма да се вдигат през 2019 г.

 

Ремонти

Тази година са реализирани 40 сериозни обекта

“През тази година реализирахме 40 сериозни обекта”, уточни столичният кмет Йорданка Фандткова. “Тежък и сериозен е въпросът за качеството на ремонтите. Той зависи от организацията и от възможностите на строителния бизнес. Поставяла съм въпроса по отношението на кадрите. Общината залага много сериозни санкции в договорите”, уточни Фандткова.

“Ще направим всичко възможно за празниците да се махнат огражденията на градината “Св. Седмочисленици”, заяви столичният зам.-кмет Дончо Барбалов по време на представянето на бюджета на Столичната община за 2019 г.

“Документи за трамвайния път по ул. “Граф Игнатиев” са подадени в ДНСК, за да може по най-бързия начин да пуснем трамвая по ул. “Граф Игнатиев”, заяви Барбалов след проверката на обекта. Той уточни, че там не се подменят “опашките от акула”, както бяха наречени обезопасителите. “Не се подменят те, а други ограничители от гума или пластмаса, които имаше оплакване от хората, че се чупят”, каза той.

Коментари

Задължително поле