Ренато Санчес - Хищникът

Понеделник вечер е. Баровски яхти са се наредили за нощувка на Лазурния бряг на Монте Карло. Княжеството обаче отново не е спокойно. Очаква Хищника. Не, няма да дойде Арнолд Шварценегер и неговият прочут противник от доста овехтелия вече екшън. В Монако пристига неговият "брат близнак". Не носи маска, истински е. Казва се Ренато Санчес и е новото "златно момче" на европейския футбол.

"Байерн" плати на "Бенфика" цели 35 милиона евро за 19-годишния хлапак. А сумата може да скочи драстично, ако един ден след приза "Златното момче" за най-добър млад футболист на Европа Ренато Санчес спечели и "Златната топка".

По принцип италианският в. "Тутоспор" коронясва №1 от футболистите, които играят в младежките национални отбори. Но... сега може ли да пропусне Хищника? Още като играч на "Бенфика" той бе голямото откритие на Португалия на Евро 2016. А сега заслужи трофей, който например Кристиано Роналдо никога няма да притежава в пребогатата си колекция.

Ренато Санчес е роден в лисабонски квартал в близост до международното летище "Портела де Сакаверн". Във вените му обаче тече чиста африканска кръв. Майка му Мариа Ошилиадора е от Капо Верде, а баща му Ренато-старши е родом от Сао Томе и Принсипе. За съжаление Ренато не вижда щастливо детство - родителите му се развеждат малко след раждането. И той дори няма акт за раждане. Получава го едва през 2002 година, когато баща му се прибира от гурбет във Франция. Затова и на хартия Санчес-младши е роден на 22 август 2002 година, но реално се е появил на бял свят на 18 август 1997-а.

Футболният ген се забелязва още в най-ранна възраст. Малкият Ренато първо става "орел" - тренира в школата "Агуиаш" (в превод от португалски - орлите). През 2006-а най-успелият португалски тим "Бенфика" привлича вундеркинда в своята академия. И там Санчес извървява целия път до първия отбор. Сравняван е навсякъде с холандския терминатор Кларънс Зеедорф, спечелил Шампионската лига с "Аякс", "Милан" и "Реал".

Хищника "изяде" вече няколко рекорда на най-славния португалски футболист в историята Кристиано Роналдо. През 2004-та КР7 остана втори в класацията за "Златното момче". Санчес е най-младият португалец, повикан за голямо първенство. Сори, Роналдо, твоят ден бе преди 12 години. Освен това е и най-младият футболист с попадение в елиминации на европейско първенство. На "Стад де Франс" на 10 юли стана най-младият португалец с голям трофей! Естествено, УЕФА го определи и за най-добрия млад футболист в турнира.

През последната година Ренато Санчес се превърна в най-апетитната хапка на европейския трансферен пазар. Дълго време се говореше, че "Манчестър Юнайтед" вече се е договорил с "Бенфика" за подписа. Но точно преди Евро 2016 в сайта си "Байерн" гръмна новината - взима диаманта за 35 милиона евро. Така Санчес стана най-скъпият португалец, продаден от местното първенство.

Разбира се, за добрата цена младокът трябва да благодари на своя суперагент Жорже Мендеш, който представлява величия като Роналдо и Жозе Моуриньо.

"В "Байерн" намерих най-доброто място да разгърна възможностите си", заяви Ренато, преди да стане част и от най-големия баварски обичай - Октоберфест (виж снимката). А за Моуриньо остава да проклина няколкото дни между назначението си в „Юнайтед“ и финалните преговори, когато "Байерн" се намеси фатално.

Ренато Санчес със сигурност винаги ще помни България. Дебютът му в „А“ отбора стана на 18 март, когато селекционерът Фернандо Сантуш го покани за контролата срещу нашите. Докато вратарят Владислав Стоянов отчайваше от всевъзможни положения Кристиано Роналдо, а българите печелеха с 1:0, на терена в 76-ата минута се появи Ренато вместо Вилям Карвальо. След този мач Санчес почти непрекъснато е титуляр.

На четвъртфинала на Евро 2016 срещу Полша младокът не само би Роналдо за най-млад голмайстор, но попадението му за 1:1 доведе до дузпи и победа, а след това в турнира и до европейска титла.

Футболистът на бъдещето

Много още ще видим от Ренато Санчес. Той е футболистът на бъдещето. Започна да работи с мен, когато беше на 18 години, както едно време Рикардо Карвальо. Тогава прогнозирах същия успех и за него и... не сгреших. Санчес ми напомня за Марио Колуна в младите години. Очаквам да властва дълго във футбола.

Фернандо Сантуш, селекционер на Португалия

Рискувахме с него

Отдавна наблюдавахме Ренато Санчес и знаехме, че той е в напреднали разговори с "Манчестър Юнайтед". Трябваше да се действа бързо и решително. Поканихме президента на "Бенфика" на вечеря и за един час си стиснахме ръцете. Подобни трансфери са голям риск. 35 милиона евро е голяма сума, а преди това не бяхме водили преговори. За годините си обаче Ренато е истински диамант.

Карл-Хайнц Румениге, директор на "Байерн"

Прекрасен играч е

Гледал съм повече мачове на Ренато Санчес от всеки друг в португалското първенство. Прекрасен футболист е. "Манчестър Юнайтед" дълго време го следеше, но тъй като подписахме късно, аз не можах да се намеся в преговорите. Сега Санчес е в голям клуб и със сигурност ще стане шампион.

Жозе Моуриньо, треньор на "Манчестър Юнайтед"

Тепърва започва

В конкуренцията на „Байерн“ Ренато Санчес не може да очаква да е постоянен титуляр. И той много добре го разбира и работи здраво. Зарадвах се, когато в "Байерн" ме уведомиха, че сме го привлекли. Санчес беше една от големите звезди на европейското първенство. Сигурен съм, че дълги години той ще е звезда и на "Байерн".

Карло Анчелоти, треньор на "Байерн"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят