Ренета Инджова – удостоена с високо отличие на Zonta International

Ренета Инджова – министър-председател на България (1994-1995)

По повод 100-годишнината на Международната организация Zonta International в аулата на Софийския университет се състоя тържествено честване под логото „Почит и овластяване”. Събитието събра активистки от цялата страна, както и представители на Зонта в Румъния и Македония. То беше уважено от държавни и обществени личности, сред които бяха: зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов, Деница Сачева – зам.-министър на науката и образованието, олимпийската шампионка Стефка Костадинова, Диана Саватева – зам.-председател на Комисията по култура в Парламента, доц. Красимира Александрова – директор на Националната библиотека, кметове и зам.-кметове на градовете Велико Търново, Бургас, Варна, Стара Загора, Пловдив, Русе, както и от десетки бизнес дами, за които Зонта е кауза.

Главен акцент в тържеството беше удостояването на Ренета Инджова – министър-председател на България (1994-1995), със Специалната награда на Зонта Интернешънъл за принос и подобряване статута на жените в обществото. В словото си Ренета Инджова подчерта: „Бих искала да премина през този живот, без да ме награждават... Но застъпничеството за жените е кауза, която нямаше как да не подкрепя. Винаги съм била вярна на идеите на Зонта Интернешънъл – да помагаме на жените да бъдат равнопоставени. В името на човешкия род, в името на божествената единност ние трябва да подкрепяме интелигентните, квалифицирани, свободни във волята и дейността си жени”.

За да се запознаят с историята и дейността на Зонта, присъстващите изгледаха презентация, очертаващ мащабите на организацията по света. Преди сто години малка група жени се събират в Ню Йорк с идеята да помогнат на всички жени да реализират по-голяма равнопоставеност, като използват индивидуалния си и колективен опит в услуга на своята общност – за чест и овластяване чрез правно застъпничество. Постепенно Зонта Интернешънъл нараства до 30 000 членове в 63 държави по света, работещи заедно, за да превърнат равенството между половете в реалност. България, Румъния и Македония формират Район 05 на Област 30 от международната мрежа. Българският клон е създаден преди 25 години. Символ на организацията е Жълтата роза, която беше връчена на заслужили с дейността си дами в аулата на СУ.

Отделните прояви за 100-годишнината започнаха още в края на 2018, а финалът беше на 8 ноември 2019 – рождения ден на Zonta International. Юбилеят беше отбелязан и с излизането на представителния том „Аз съм...” – с подробна информация за 100 жени с принос към движението в света. Книгата беше представена от журналиста и тв продуцент Георги Тошев.

Водещи на церемонията бяха Мария Стефанова – посланик на Европа и Африка на комитета по 100-годишнината на ЗИ, и Яна Янева-Генчева – председател на комисията по архиви и история. Директорът на Ареа 05 Донка Петкова награди с почетни плакети всички Ареа директори през изминалите 25 години в България.

Коментари

Задължително поле