Републикански консултант по ортопедия оперира в УМБАЛ Бургас

Републиканският консултант по ортопедия и травматология - проф. д-р Асен Балтов оперира в УМБАЛ Бургас през уикенда. Проф. Балтов е един от най-известните специалисти по раменна хирургия в страната и бе поканен от началника на бургаската ортопедия д-р Стоян Христов в екипа , който оперира възрастна бургазлийка с точно такава травма. Проф. Балтов е и председател на Българското научно дружество по ортопедия и травматология.

Операцията се прави за първи път в Бургас. Нарича се хемиартропластика. Част от раменната става се подменя с изкуствена, като се запазва здравата й част - лопатката.Тъй като е много специфична и не може да се извърши от всеки ортопед се извършва в единици болници в България. Идеята е този тип операции да станат рутинни и да има тясно специализиран екип за такава хирургия и в УМБАЛ Бургас.

Пациентката е на 71 г. и се чувства добре. За семейството й е голям плюс, че е оперирана в Бургас. Предвид възрастта и травмата транспортирането й до друг град е било рисковано.

Проф. Балтов консултира и други пациенти в отделението и остана впечатлен от пълната промяна, която то е претърпяло. Ортопедията на УМБАЛ Бургас е основно ремонтирана, битовите условия са повече от отлични. Специалистите и специализантите посещават всички научни прояви, включително и международни квалификации.

"Развитието на отделението е видимо. Съвместната ни работа ще продължи, включително и в научен план", каза при посещението си тук проф. Балтов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони