„Ресайкъл Компани” няма да изгражда цех за производство на олово в Стара Загора

„Ресайкъл Компани” ЕООД – Свищов оттегли инвестиционното си намерение да изгражда цех за производство на олово в Стара Загора. Отказът беше депозиран в Регионалната инспекция по околната среда и водите – Стара Загора, малко преди обявеното за 11 часа обществено обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда, което се отмени.

Инвестиционното намерение на фирмата предизвика остро недоволство сред гражданите на Стара Загора. Инициативен комитет внесе в Общината подписка с над 3300 подписи. Със становища против изграждането на цеха за олово излязоха всички културни институции, браншови организации и др.

Още през лятото на миналата година Община Стара Загора изрази отрицателно становище до Регионалната инспекция по околната среда и водите спрямо предварителната информация, предоставена за намерението за изграждане на Цех за преработка на олово, в което се казва, че в региона не се генерират отпадъци от олово и създаването на преработваща инсталация е абсолютно недопустимо.

Кметът Живко Тодоров и зам.-кметът Йордан Николов обявиха пред журналисти в края на миналата седмица, че на 10 юни, по време на общественото обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда, ще поискат фирмата да оттегли инвестиционното си намерение. Ако това не стане, Експертният екологичен съвет към РИОСВ – Стара Загора да неодобри реализацията на Цех за производство на олово.

В съобщение, разпространено до медиите, от фирмата обявиха, че ще търсят компенсации от Община Стара Загора за пропуснати ползи.

Коментари

Задължително поле