Реставрацията на Паметника на Шипка ще приключи по-рано

Нови тайни разкри лъва на Паметника на свободата на връх Шипка след като започна реставрацията му. Бронзовата фигура бе отворена за първи път от 40 години насам. Оказва се, че Лъвът е конструктивно здрав и ремонта ще приключи по-рано от предвиденото.

Реставраторите установили, че носещата конструкцията, върху която той е сглобен, е в добро състояние, отливките, от които е направен - също, съобщи БНТ. Корозията не е нанесла някакви съществени поражения, които да изискват по-сериозни интервенции.

"Беше почистена тази носеща конструкция, обработени със съответните химикали, вътрешните повърхности на сегментите от които е сглобена фигурата,също бяха обработени по съответния ред и предстои затварянето образно казано на фигурата и започва префугирането по съгласуваната технология за да може окончателно да бъде завършена работата", каза Д-р Чавдар Ангелов-директор НПМ,,Шипка -Бузлуджа".

При отварянето на фигурата се установила,че тя е много по-лека и направена от двойно повече елементи

"Установи се,че на всяка част от която е сглобена лъва,от вътрешната страна е изписано колко тежи съответния елемент. Това позволи да се изчисли точно тежестта на Лъва. Досега се обявяваше, включително и от музея,че Лъва тежи около 28 тона, оказа се, че той тежи около 12 тона, ако прибавим и носещата конструкция, максималната тежест става около 15 тона. Другият любопитен момент е, че до момента знаехме, че Лъвът е сглобен от 28 елемента, оказа са, че те са 53", обясни Чавдар Ангелов.

Предстои лъвската фигура да бъде обработена със съответен химикал, за да се получи тънък филм около нея, който да я защитава от влиянието на слънчевите лъчи и климатичните явления.

Коментари

Задължително поле