Реставрират банята в „Овча купел“

Георги Георгиев посочи, че до края на годината очаква да приключат реставрацията и обновяването на Минералната баня.

С 8 млн. лева до края на годината

Става спа център

Започва реставрацията на автентичния облик на Минералната баня в столичния квартал “Овча купел”, като се очаква тя да завърши до края на годината. Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев посочи, че близо 8 млн. лева ще струва обновяването на емблематичната сграда, като над 4,4 млн. лв. от тях идват от бюджета на Столичната община, а останалите са безвъзмездна помощ по ОП “Наука и образование за интелигентен растеж”.

“Повече от 40 години тази красива сграда тъне в разруха. Дълги години Минералната баня е държавна собственост и по инициатива на кмета и на Столична община в началото на мандата тя е прехвърлена на общината. Веднага бяха предприети мерки заедно с колегите от Музея за история на София и от Софийския университет веднага да се кандидатства, за да можем да възстановим този архитектурен шедьовър”, заяви Георгиев.

Банята функционира до края на 80-те години, след което е затворена и, поради неподдържане, започва да се руши.

За да бъде върната към живот, Столична община и Регионален исторически музей - София направиха проект за адаптация и реставрация за рекреативен център с използване на минерална вода. Той включва обособяване на две зони в сградата - “Рекреация” и “Наука”. В първата ще има релакс зона, парна баня, инфрачервена сауна, арома сауна, финландска сауна, студен шоков басейн и ледена стая.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони